ANCHETĂ. Atacatorul de la Reading era în vizorul serviciilor britanice de securitate

Redactor:
Andrei Vacaru
ANCHETĂ. Atacatorul de la Reading era în vizorul serviciilor britanice de securitate
ANCHETĂ. Atacatorul de la Reading era în vizorul serviciilor britanice de securitate. Sursa foto: BBC

Bărbatul reținut sâmbătă după ce a ucis trei persoane și a rănit alte trei în urma unui atac cu un cuțit în orașul britanic Reading era în evidența MI5, serviciul britanic de contrainformații și securitate internă, potrivit unor surse din interiorul instituției.

Khairi Saadallah, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat la locul atacului sâmbătă, iar polițiștii susțin că nu au indicii potrivit cărora acesta să fi avut vreun complice, informează BBC.

Potrivit unor surse citate de BBC, bărbatul este originar din Libia și se află în atenția MI5 din 2019, când serviciile de informații au aflat că acesta ar fi intenționat să călătorească în străinătate, cel mai probabil în Siria, pentru activități teroriste.

Autoritățile au analizat informațiile și au deschis o anchetă la acea vreme, dar nu au considerat că acesta reprezintă un pericol. Astfel, nu s-a deschis niciun dosar penal pe numele tânărului.

 

 

Autoritățile promit să ia măsuri pentru a preveni alte asemenea atacuri

Premierul Boris Johnson a declarat că este șocat de atacul de sâmbătă. El a adăugat că va lua măsuri în urma acestui incident, întrucât „există lecții care ar trebui învățate”.

Autorul atacului de sâmbătă este un nou exemplu de „lup singuratic”, denumire pe care specialiștii în securitate l-au dat acelor persoane radicalizate care acționează pe cont propriu.

În noiembrie anul trecut, autoritățile britanice au redus riscul de amenințare teroristă de la „sever” la „substanțial”. Acest lucru înseamnă că, deși există posibilitatea unor acțiuni teroriste, servciile de securitate nu au identificat o amenințare serioasă la adresa cetățenilor.

De atunci, s-au petrecut mai multe incidente de acest tip, soldate cu victime. Două dintre atacuri au fost comise de „lupi singuratici”.

Anchetatorii au început duminică să îl interogheze pe suspect. Specialiștii vor analiza conturile suspectului de pe rețelele sociale pentru a vedea dacă acesta a avut vreo legătură cu rețele teroriste.

Duminică, autoritățile britanice au anunțat că vor trata atacul cu cuțit de sâmbătă ca pe un incident terorist.

Potrivit autorităților, două dintre persoanele rănite au fost externate. Cea de-a treia rămâne în spital, dar rănile suferite nu îi pun viața în pericol.

Inchide