Anchetă publică după moartea fostului agent Aleksandr Litvinenko: „Se pune problema vinovăției statului rus în acest caz”

Anchetă publică după moartea fostului agent Aleksandr Litvinenko: Se pune problema vinovăției statului rus în acest caz
Publicat: 31/07/2014, 19:38
Actualizat: 26/03/2019, 14:02

„Mai întâi de toate, se pune problema vinovăției statului rus în cazul morții lui Litvinenko”, a declarat joi magistratul Robert Owen.

După ce a suspendat oficial ancheta judiciară aflată în curs de desfășurare, magistratul a deschis o „anchetă publică” în fața Royal Court of Justice din Londra.

„Cel mai important element în această anchetă” privind decesul fostului agent rus, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu 210, o substanță radioactivă, este că va „permite analizarea cu ușile închise a dovezilor și, de asemenea, audieri cu ușile închise”, a declarat magistratul.

Recunoscând că este „inevitabil ca cel puțin o parte a raportului final să rămână secret”, Robert Owen a precizat că „intenționează să dea publicității concluziile finale privind responsabilitatea statului rus” în cazul morții fostului agent Aleksandr Litvinenko.

El a anunțat ulterior amânarea audierii până la 5 septembrie, data la care vor avea loc audierile de procedură, urmând ca ancheta să înceapă în ianuarie 2015.

„Ancheta publică” referitoare la cazul morții fostului agent rus, care urmează să dureze până la sfârșitul lui 2015, s-a deschis la o zi după anunțul unor noi sancțiuni impuse de americani și europeni Rusiei pentru rolul în criza din Ucraina.

Guvernul britanic a dat asigurări săptămâna trecută că redeschiderea anchetei nu are „absolut nicio legătură” cu tensiunile actuale legate de Ucraina. De altfel, ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko, a declarat că Moscova nu va accepta concluziile anchetei, dacă dovezile vor fi prezentate cu ușile închise.

„Este o zi foarte specială”, a declarat, joi, Marina Litvinenko, văduva fostului agent rus. „Este foarte important, întrucât întrebările referitoare de cine și de ce l-a ucis pe soțul meu nu au obținut răspuns”, a adăugat ea.

Aleksandr Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, transfug din FSB refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai în noiembrie 2006 cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, și cu omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. El a murit după puțin timp, fiind otrăvit cu poloniu.

Guvernul britanic refuzase până în prezent să ordone o „anchetă publică”, în condițiile în care ministrul de Interne Theresa May voia inițial să aștepte rezultatele unei anchete judiciare asupra acestui deces.

Magistratul însărcinat cu ancheta și-a exprimat regretul, în 2013, că este în imposibilitate să examineze rolul eventual al statului rus și a pledat pe lângă Guvern – fără succes – pentru declanșarea unei anchete publice pentru a putea face acest lucru.

După refuzul Guvernului, Marina Litvinenko a introdus recurs la Înalta Curte, care a decis în februarie că ministrul de Interne trebuie să-și reconsidere decizia.

Cazul Litvinenko este un subiect de divergențe între Londra și Moscova din cauza refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de anchetatorii britanici principalul suspect în acest asasinat. Acesta a anunțat, de altfel, că nu va participa la noua anchetă.

Marea Britanie a emis un mandat de arestare internațional împotriva celuilalt suspect, Dmitri Kovtun, fără succes.

Ancheta intervine în condițiile în care relațiile între cele două țări se amelioraseră în urma unei vizite a premierului britanic David Cameron în Rusia, în 2011.

În iulie 2013, ministrul de Interne Theresa May a recunoscut că diplomația a fost unul dintre „factori” în decizia Londrei de a renunța la o anchetă publică privind cazul fostului agent rus Aleksandr Litvinenko.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Dușmani din cauza moștenirii. Copiii lui Adrian Păunescu se ceartă pe avere
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul