Ana Obretin
04.07.2014
Internațional

Anunț în premieră al Vaticanului despre EXORCIȘTI

Anunț în premieră al Vaticanului despre EXORCIȘTI
Vaticanul a recunoscut din punct de vedere juridic Asociația internațională a exorciștilor, manifestându-și astfel sprijinul pentru o practică ce nu este nici admisă, nici apreciată de toate confesiunile, potrivit cotidianului L'Osservatore Romano, citat de AFP.

Congregația pentru cler a semnat pe 13 iunie un decret prin care aprobă statutul juridic al Asociației internaționale a exorciștilor, a scris cotidianul oficial al Vaticanului, în ediția sa de joi.

Papa Francisc evocă, mult mai frecvent decât predecesorii săi, prezența nocivă a „diavolului”, a „demonilor” și a „Satanei” în lume și necesitatea de a lupta prin diferite mijloace contra acestora.
Exorcismul, la care a apelat și Iisus – potrivit evangheliilor -, se ocupă cu „vânarea demonilor”, forțele răului care „posedează” o persoană.

La puțin timp după alegerea sa ca papă, Francisc s-a oprit în mijlocul mulțimii adunate în piața Sfântul Petru, în fața unui bărbat cu dizabilități și i-a pus mâinile pe cap – un gest care părea un act de exorcism. Vaticanul a dezmințit că a fost vorba de un act de exorcism, vorbind despre o simplă rugăciune intensă.

Papa Francisc laudă adesea manifestările religioase populare din țara sa natală, Argentina, mai ales devotamentul față de fecioara Maria, cultul sfinților și pelerinajele.
Ideea de a reuni într-o asociație exorciștii din întreaga lume îi aparține preotului romano-catolic Gabriele Amorth, exorcistul șef de la Vatican și din episcopia Romei. Aceste practici oculte au atras un număr mare de fideli aflați în dificultate în anii 1980.
În 1991, a fost înființată Asociația exorciștilor italieni, iar ulterior Amorth a început să organizeze întâlniri cu exorciști din alte țări.

În prezent, asociația numără 250 de exorciști din 30 de țări.

Preotul Francesco Bamante, exorcist al Romei și președinte al asociației, a declarat pentru L’Osservatore că „exorcismul este o formă de caritate în beneficiul prsoanelor care suferă” de tulburări interioare profunde. El speră că „și alți preoți își vor da seama de această realitate dramatică, adesea ignorată și subevaluată”.
 

 

Inchide