Apa se retrage, campania „curge”. Efectele URAGANULUI SANDY asupra ALEGERILOR DIN SUA – Analiză Gândul

Publicat: 05/11/2012, 16:05
Actualizat: 29/07/2014, 21:00

După zile întregi în care a fost ținută pe loc de uraganul Sandy, întocmai ca americanii care au stat la adăpost, campania electorală din Statele Unite reintră treptat pe făgașul de dinainte de „Frankenstorm”. Miercuri, republicanii Mitt Romney și Paul Ryan au reluat evenimentele electorale din statele-cheie, în speranța că vor putea profita de faptul că Barack Obama este „blocat” în rolul de președinte.

Există numeroase lucrări de specialitate asupra impactului politic al unei catastrofe naturale, însă niciuna nu vine cu rezultate foarte clare sau cu metode de a prezice efectele electorale ale unor asemenea evenimente.

Importanța acestor fenomene, în cazul actual, a uraganului Sandy, este, însă, incontestabilă. Prezență scăzută, un guvern puternic, capital de imagine, amânarea raportului cu noile cifre privind șomajul și sondajele de opinie – iată cinci posibile efecte politice ale tragediei care a lovit zilele acestea America.

Aproximativ 17 milioane de americani au votat deja, grație sistemului de vot timpuriu sau prin corespondență // FOTO: Joe Raedle/AFP/Mediafax

Superfurtuna Sandy, care a lovit estul și nord-estul Statelor Unite la începutul acestei săptămâni și a provocat moartea a peste 30 de persoane, lăsând 8 milioane de abonați fără curent electric (sursa: New York Times), ar putea să ducă la o prezență scăzută la alegerile prezidențiale de marți, 6 noiembrie. Istoric, prezența mică la urne a fost în favoarea republicanilor, de unde și încercările acestui partid de-a lungul anilor de a impune în statele aflate sub controlul său diverse legi electorale, menite să reducă prezența.

În al doilea rând, uraganul Sandy a întărit argumentul democraților în favoarea unui guvern mai puternic, după cum se poate vedea și dintr-o analiză a Council of Foreign Relations, unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri americane.

Imagini din elicopter cu inundațiile provocate de Sandy în statul New Jersey // FOTO: Erik Swanson/AFP/Mediafax

De asemenea, uraganul Sandy este mult mai important pentru Barack Obama decât pentru Mitt Romney. Adevăratul joc electoral al momentului pentru Obama este ca americanii să vadă acțiunile sale în legătură cu Sandy drept eficiente, să privească dedicarea pe care le-o tot promite președintele, să îl vadă cum se luptă pentru ei.

Obama nu poate, pentru moment, să meargă prin țară, la diferite evenimente electorale. Acolo se duc acum vicepreședintele Joe Biden și „superstarul” democraților, fostul președinte Bill Clinton, potrivit The Hill.

Aceasta nu înseamnă, însă, că Obama nu face campanie când spune că nu îl interesează alegerile, care „se rezolvă singure”, că tot ce contează pentru el acum e să le ofere guvernatorilor din statele afectate, indiferent de partid, tot ajutorul pe care îl poate da. O mișcare de campanie este și efortul Casei Albe din aceste zile de a-l prezenta pe Obama drept un lider neobosit când vine vorba despre ajutarea poporului său în condiții grele.

Deocamdată, atitudinea publică înclină în favoarea lui Obama. Președintele american a fost lăudat până și de apropiații lui Romney (a se vedea declarațiile guvernatorului din New Jersey, Chris Christie) pentru felul în care a coordonat pregătirile de dinainte de uragan, dar și acordarea de ajutor în timpul și după ce Sandy a lovit Coasta de Est a SUA.

Mitt Romney, marți, la un eveniment de strângere de ajutoare pentru sinistrați, în Ohio, cel mai important stat-cheie pentru campania lui // FOTO: Justin Sullivan/AFP/Mediafax

În al treilea rând, uraganul ar putea amâna până după alegeri publicarea noului raport lunar al locurilor de muncă și al ratei șomajului în SUA. Raportul, care ar trebui să fie publicat vineri de Departamentul Muncii, era privit ca ultimul moment foarte important înainte de alegerile de marțea viitoare. La fel cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu raportul precedent, cel pentru luna septembrie, dacă cifrele erau bune, și cifrele lui Obama din sondaje s-ar fi îmbunătățit. În cazul unor date negative (o creștere fie și minoră a ratei șomajului), Romney ar fi urcat brusc în intenția de vot a americanilor.

Economia a fost leitmotivul acestei campanii și este, cel mai probabil, factorul care va și decide rezultatul votului pentru Casa Albă, după cum a explicat pentru gândul jurnalistul american John Head: „Romney încă mizează pe contextul economic. Dacă situația economică a țării se înrăutățește, are șanse serioase să câștige. Dacă lucrurile rămân aproximativ la fel, îi va fi mult mai greu, dar nu imposibil, să câștige. Dacă economia se îmbunătățește neașteptat, Obama va câștiga la o distanță mare”.

Există, însă, șanse în acest moment ca uraganul Sandy să ia locul ca importanță electorală raportului privind rata șomajului.

Acum și în 6 noiembrie – estimările privind numărul de electori, șansele de câștig și votul popular // Sursa: FiveThirtyEight

Dincolo de toate aceste aspecte, există și un alt efect electoral al uraganului Sandy, și anume absența multor sondaje zilnice, notează blogul New York Times FiveThirtyEight. Motivul este simplu: aproximativ 15 milioane de alegători, care se află în zonele lovite de intemperii, sunt inaccesibili pentru realizatorii de sondaje. În plus, mare parte din zona afectată este democrată prin tradiție.

Barack Obama este în continuare favoritul cursei electorale, toate sondajele sugerând că va primi peste cele 270 de voturi ale colegiului de electori de care are nevoie.

Momentan, uraganul i-a forțat pe ambii candidați să facă pași deosebit de mărunți și bine calculați în campania electorală. Cu toate că a plecat din nou pe teren, cu ochii mai ales pe statul Ohio, crucial pentru câștigarea alegerilor, Mitt Romney trebuie să se ferească să politizeze uraganul. În plus, republicanul trebuie să recâștige atenția presei și să „fure” din timpul ocupat de uragan și de acțiunile președintelui legate de uragan. Barack Obama, pe de altă parte, trebuie să facă o campanie tăcută săptămâna aceasta și să câștige voturi ca președinte, și nu în calitate de candidat.

FOTO: Bruce Bennett/AFP/Mediafax

TOTUL DESPRE URAGANUL SANDY – CORESPONDENȚĂ VIDEO DIN NEW YORK

TOTUL DESPRE ALEGERILE DIN SUA, ÎN SECȚIUNEA SPECIALĂ A ZIARULUI GÂNDUL


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, CE SPUN EXPERȚII, CE SPUN CANDIDAȚII ȘI DE CE PLEACĂ AMBASADORUL MARK GITENSTEIN DIN ROMÂNIA

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREȘEDINȚILOR – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, EXPERȚII ȘI CANDIDAȚII

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A TREIA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREȘEDINȚILOR – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
APEL DISPERAT! O ADOLESCENTĂ are NEVOIE de AJUTOR
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Se scoate certificatul verde? Cum vom intra în magazine de Sărbători
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...