AQPA – aripa cea mai activă a Al-Qaida. 25 de misiuni diplomatice americane au fost închise, în urma unei alerte de securitate

AQPA - aripa cea mai activă a Al-Qaida. 25 de misiuni diplomatice americane au fost închise, în urma unei alerte de securitate
Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), aflată la originea unei alerte de securitate și la închiderea a 25 de misiuni diplomatice americane, este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile rețelei extremiste, relatează AFP.
Publicat: 06/08/2013, 11:34
Actualizat: 17/06/2014, 21:54

Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), aflată la originea unei alerte de securitate și la închiderea a 25 de misiuni diplomatice americane, este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile rețelei extremiste, relatează AFP.

Creată în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudite și yemenite ale Al-Qaida, AQPA a revendicat o serie de atacuri importante, atât în Yemen, unde s-a regrupat, cât și în exterior, inclusiv o tentativă de a produce o explozie într-un avion de linie american în ziua de Crăciun a anului 2009.

Cinci luni mai devreme, un kamikaze al grupării nu a reușit să-l ucidă pe actualul ministru saudit de Interne, prințul Muhammad bin Nayef, detonându-și bomba pe care o avea asupra sa în prezența acestuia.

Acest kamikaze a reușit să se infiltreze în anturajul prințului, care a jucat în țara sa un rol esențial în lupta împotriva Al-Qaida.

În noiembrie 2010, AQPA a revendicat responsabilitatea trimiterii unor colete-capcană în Statele Unite și explozia unui avion cargo american, la Dubai, două luni mai târziu.

Cel puțin 25 de ambasade și consulate americane au fost închise începând de duminică, o măsură de necesitate, potrivit unor aleși americani, impusă de interceptarea unor discuții între lideri ai Al-Qaida, care evocă atacuri de anvergură.

Nouăsprezece reprezentanțe, situate în Orientul Mijlociu și Africa, vor fi închise până sâmbătă, a anunțat Washingtonul duminică.

Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanților, a vorbit despre „una dintre amenințările cele mai credibile și cele mai precise pe care le-a văzut de la 11 septembrie”. Un atentat pare „iminent”, a apreciat el pentru CBS.

„Elemente ale Al-Qaida sunt mobilizate”, a anunțat un alt membru al Comisiei, Dutch Ruppersberg, adăugând că Statele Unite sunt informate în legătură cu această situație, „pentru că au primit informații cu privire la faptul că membri de rang înalt ai Al-Qaida din Peninsula Arabă evocă un atentat major”.

Membrii AQPA s-au regrupat în sudul Yemenului după ce au suferit pierderi enorme în Arabia Saudită. Ei au profitat de absența controlului statului în această zonă, unde s-au consolidat.

Fostul președinte yemenit Ali Abdullah Saleh, care a părăsit puterea în 2012, după un an de revoltă, s-a poziționat întotdeauna ca un partener al Statelor Unite în lupta împotriva Al-Qaida.

Atacurile cu avioane fără pilot americane sunt efectuate în mod frecvent împotriva membrilor rețelei din Yemen.

Acestea s-au triplat, practic, în 2011, de la 18 la 53, potrivit New American Foundation, un grup de reflecție cu sediul la Washington.

AQPA a profitat de revolta față de regimul lui Saleh și a preluat controlul în orașe din sud, iar în acea zonă membrii săi au început să aplice sharia, legea islamică.

Noua putere, condusă de către președintele Abd Rabbuh Mansur Hadi, a reușit să-i disloce în mai 2012, în urma unei ofensive militare de amploare, respingându-i în zone montane, cu acces dificil.

Gruparea a anunțat luna trecută decesul numărului său doi, sauditul Said Ali al-Shihri, în urma unui atac cu avion fără pilot.

Acest fost deținut la Guantanamo, care a urmat un program de reabilitare în țara sa, a reapărut în Yemen.

AQPA este condusă de către yemenitul Nasser al-Whaaychi, care și-a anunțat în iulie 2011 loialitatea față de Ayman al-Zawahiri, noul lider al Al-Qaida după moartea lui Osama Ben Laden într-un raid al forțelor speciale americane, în mai 2011, în Pakistan.

Primul atac al Al-Qaida în Yemen datează din 1992, când a avut loc un atentat sinucigaș împotriva unui hotel din Aden în care erau prezenți militari americani. Două persoane au fost ucise, dar nu aveau cetățenie americană.

În 2000, Al-Qaida a lansat în portul din Aden un atac sinucigaș împotriva distrugătorului american USS Cole, ucigând 17 militari americani.

Un an mai târziu, un petrolier francez, Limburg, a fost vizat de o ambarcațiune-capcană, în largul Yemenului. Atacul, soldat cu uciderea unui marinar bulgar, a fost revendicat de Al-Qaida.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana