FOTO | Armele fabricate în România le dau bătăi de cap soldaților ruși pe frontul din Ucraina. Propaganda rusă: ”Românii sunt tăcuți, dar periculoși”

FOTO | Armele fabricate în România le dau bătăi de cap soldaților ruși pe frontul din Ucraina. Propaganda rusă: ”Românii sunt tăcuți, dar periculoși”
Sursa FOTO: Observatornews.ro
Publicat: 12/08/2022, 19:50
Actualizat: 12/08/2022, 20:06

Un așa-zis jurnalist militar şi blogger rus care face propagandă pro-Kremlin şi pro-războiul din Ucraina a postat pe canalul său de Telegram imagini noi cu „muniţie produsă de România”, capturată de forțele ruse în Lugansk. Potrivit acestuia, armele fabricate de românii „tăcuți” i-au enervat pe soldații ruși în Donbas.  

Într-o filmare postată joi seară contul său de Telegram, Semion Pegov, unul dintre cei mai populari propagandişti ruşi, care datorită informațiilor pe care le postează constant despre războiul din Ucraina a ajuns extrem de popular în mediul online, vorbește de un tip de muniție românească care i-a „enervat” pe soldații ruși pe frontul din Ucraina.

„Românii sunt tăcuți, dar periculoși. Soldații brigăzii 3 din DPR (n.r. Republica Populară Donețk) au arătat pentru War Gonzo muniție NATO interesantă, pe care au capturat-o lângă satul Novouganskoye (n.r. situat la aproximativ 25 km de Bakhmut). Armele NATO nu mai surprind pe nimeni în Donbas, dar în acest caz, acestea sunt grenade pentru lansatoare, silențioase și pot atinge ținte la 3 km. Această armă i-a enervat foarte mult pe luptătorii din prima linie. Judecând după marcaje, acest arsenal a venit din România” este mesajul postat de Semion Pegov, scrie observatornews.ro.

Prin românii „tăcuți”, propagandistul rus se referă cel mai probabil la faptul că autoritățile din România nu au declarat public ajutorul militar trimis în Ucraina, spre deosebire de alte state NATO. Muniția filmată de ruși în Donbas, deși produsă de România, ar fi putut ajunge pe front exportată de o altă țară, mai spune sursa citată.

Pe filmare apare o cutie de muniție cu grenade antitanc pentru lansatoarele AG-9. Armele ar fi fost capturate de ruși în Lugansk. Soldații ruși se plâng că armele sunt periculoase pentru că sunt silențioase, nu se aud în zbor, nici când sunt lansate, nici când aterizează.

Ei spun că amele sunt din Spania (n.r probabil cred acest lucru pe baza marcajelor de pe cutie). Asta pentru că pe eticheta de pe lada cu muniție apare trecută în limba română unitatea militară 01405 Muncelu (n.r. din Iași) și data de ambalare și verificare 18.05.2004, precum și mumele.

Autorităţile din România neagă însă faptul că ar fi exportat asemenea muniţie în Ucraina.

România nu a anunțat până acum dacă şi ce ajutor militar a trimis în Ucraina

Ministerul Economiei, prin care se fac tranzacţiile cu arme în întreaga lume, a declarat că armamentul nu a fost livrat de ţara noastră.

”Primele verificări arată că obuzele nu sunt din România. Nu putem comenta imagini neautentificate sau speculaţii de presă. Ele pot fi exportate iar un importator le poate distribui în numele unui alt stat pentru armata ucraineană. Un exemplu ar fi Cehia”, a explicat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu.

Cert este că până acum autoritățile din România nu au publicat date clare despre ajutoarele oferite Ucrainei.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult