ATAC TERORIST ÎN INDONEZIA: cel puțin 7 morți, în explozii simultane. Statul Islamic revendică atacul

UPDATE 17.00Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat oficial atacul din Jakarta, printr-un comunicat, conform Reuters.

„Un grup de soldați ai califatului în Indonezia a atacat o adunare a alianței cruciaților care luptă cu Statul Islamic în Jakarta, punând câteva dispozitive explozive care au explodat, în timp ce patru dintre soldați au atacat cu arme ușoare și centuri explozive”, susține Statul Islamic, care spune că au murit 15 oameni în urma atacului, însă bilanțul oficial este de 7 persoane ucise, cu tot cu atacatori.

UPDATE 16.30Cel mai recent bilanț al răniților, publicat de poliția indoneziană, arată că 23 de persoane au fost rănite în atacuri, dintre care 5 polițiști. Printre răniți se numără un algerian care se afla cu cetățeanul canadian care a fost împușcat mortal la Starbucks, un german, un austriac și un olandez. Olandezul, care este un expert de mediu care lucrează la ONU, se află în operație, conform autorităților, citate de BBC.

Șeful Poliției indoneziene, Tito Karnavian, a relatat cum au decurs atacurile:

Prima explozie a avut loc în jur de ora locală 10.50 dimineață (5.50 ora României), apoi au izbucnit focuri de armă. După 30 de minute, Poliția a preluat controlul situației. Un atacator cu vestă explozivă s-a aruncat în aer lângă cafeneaua Starbucks, creând panică.

Alți doi atacatori au început să tragă în turiștii din zonă. Un canadian a fost ucis, un alt străin a fost rănit.

În același timp, un alt grup de atacatori a lovit punctul de control al Poliției din intersecția Sarinah, printr-un alt atac sinucigaș cu bombă. Un trecător a fost ucis de explozie, o dată cu atacatorul.

În același timo, atacul din centru continua, cu grenade și arme de foc. A urmat lupta cu poliția, în urma căreia patru polițiști au fost răniți. Lupta a durat în jur de 15 minute și doi atacatori au fost uciși.

Din acel moment, a intervenit Armata. Clădirea Skyline și cafeneaua Starbucks au fost periate etaj cu etaj și nu a mai fost găsit niciun atacator. Poliția a mai găsit 5 grenade improvizate și o bombă artizanală de dimensiunea unei cutii cu biscuiți.

În total, 5 atacatori au fost uciși, totodată fiind uciși de teroriși doi civili – un canadian și un indonezian.

Toți atacatorii erau indonezieni din Java de Vest, Java Centrală, Sulawesi și Jakarta.

„Am avut informații că va urma un atac al Statului Islamic. Dar nu am știut unde și când”, a explicat Karnavian, conform The Guardian.

UPDATE 15.00O agenție de știri afiliată grupării teroriste Statul Islamic, A’maq, a anunțat că atacatorii de la Jakarta sunt afiliați Statului Islamic și au vizat forțele de ordine și cetățenii străini. Autoritățile din Indonezia au confirmat de asemenea că Statul Islamic se află în spatele atacatorilor.

Cel mai recent bilanț al autorităților indoneziene arată că un indonezian și un canadian, civili, au fost uciși în atacuri. Alte 20 de persoane au fost rănite. Dintre atacatori, 5 au fost uciși și doi arestați.

Poliția l-a numit ca responsabil pentru aceste atacuri pe un anume Bahrun Naim, care s-ar afla în Raqqa, Siria, fieful Statului Islamic.

UPDATE 11.10Din nou Poliția intră în contradicție cu șeful Securității Naționale. Adjunctul Poliției a declarat că atacul a fost executat de o grupare din orașul Solo, din Java centrală, care ar fi fost susținător al Statului Islamic în Siria. Mai devreme, șeful Securității spunea că atacul nu are legătură cu Statul Islamic.

UPDATE 10.55 Un cetățean olandez a fost grav rănit în urma atacurilor teroriste, aflându-se în operație pentru a-i fi salvată viața, a confirmat ministerul de Externe olandez.

UPDATE 10.35Atacul a luat sfârșit, iar clădirea Skyline din centrul Jakartei a fost securizată, atacatorii fiind eliminați, a informat șeful securității naționale din Indonezia. El spune că 5 atacatori au fost uciși.

Mai devreme, Poliția informa că 3 atacatori au fost uciși și 4 au fost arestați. Poliția a mai anunțat că atacatorii ar avea legături cu Siria.

O serie de șapte explozii a avut loc joi la Jakarta, fiind implicați între 10 și 14 atacatori. Dintre cele șapte decese raportate până acum, cinci sunt atacatori, care au fost uciși de forțele de ordine, a anunțat poliția indoneziană, conform The Guardian. Doi cetățeni străini au fost victime în aceste atacuri, dintre care unul a murit.

Prima explozie a avut loc în dreptul unui punct de control al Poliției, dintr-o intersecție aglomerată din centrul Jakartei. Explozii au mai avut loc lângă sediul ONU și lângă o cafenea Starbucks, situate în centrul capitalei indoneziene. De altfel, Starbucks a anunțat printr-un comunicat citat de Reuters că își închide astăzi cafenelele din Jakarta.

După explozii, a urmat o luptă de aproape două ore între atacatori și forțele de ordine. Unii dintre atacatori sunt încă în acțiune și se luptă cu forțele de ordine. Șase dintre atacatori ar fi izolați în clădirea Skyline de pe Thamrin Road.

Din primele raportări ale poliției, reiese că 14 atacatori, unii pe motociclete, unii înarmați cu grenade, au fost implicați în atacuri.

Indonezia se afla în stare de alertă din decembrie anul trecut, în urma unor amenințări ale ISIS. Totuși, din declarațiile inițiale ale unor oficiali indonezieni, reiese că aceste atacuri nu ar avea legătură cu Statul Islamic.

Indonezia este cel mai mare stat musulman din lume, având o populație de 238 de milioane de locuitori, dintre care în jur de trei sferturi sunt musulmani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia