Aurescu anunță un ajutor de 100.000 de euro pentru jurnalismul independent și societatea civilă din Belarus

Aurescu anunță un ajutor de 100.000 de euro pentru jurnalismul independent și societatea civilă din Belarus
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. (FOTO: MAE/Facebook)
Publicat: 26/08/2020, 18:01

Bogdan Aurescu a anunțat, miercuri, cu o zi înaintea plecării la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din UE, de la Berlin, că a demarat procedura pentru alocarea unei contribuții financiare voluntare în valoare de 100 000 euro pentru sprijinirea jurnalismului independent și a societății civile din Belarus.

România este în proces de alocare a unei sume de 100.000 pentru ajutorarea jurnaliștilor independenți și a societății civile din Belarus, a atransmis Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea informală în format Gymnich a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc joi și vineri, la Berlin.

Anunțul a fost făcut de Bogdan Aurescu pe contul de Twitter și a fost detaliat printr-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Afacerilor Externe.

Conform comunicatului, agenda discuțiilor de la Berlin este amplă, fiind centrată pe dosare importante de politică externă a UE și, totodată, determinată de evoluțiile recente din vecinătatea Uniunii. Astfel, vor fi abordate, în cadrul sesiunilor de lucru, situația din Belarus, relațiile UE-Turcia, inclusiv în contextul tensiunilor din Mediterana de Est, și relațiile UE-Rusia. De asemenea, miniștrii vor avea discuții pe tema impactului geopolitic al pandemiei de COVID-19 la nivel global prin raportare la rolul UE în plan internațional.

Evoluțiile din Belarus au determinat o reacție rapidă la nivelul UE, iar discuțiile miniștrilor de externe europeni în format Gymnich vor asigura continuarea dezbaterilor de la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe din 14 august 2020 și din cadrul Consiliului European extraordinar din 19 august 2020. Miniștrii se vor concentra în special pe măsurile UE de sprijin pentru societatea civilă și cetățenii din Belarus, respectiv impunerea de sancțiuni, se arată în documentul transmis de MAE.

Aurescu: „Situația din Belarus continuă să îngrijoreze în cel mai înalt grad”

„Situația din Belarus continuă să îngrijoreze în cel mai înalt grad și aici am în vedere inclusiv deciziile recente ale autorităților de a reține, în cursul zilei de ieri, membri ai Consiliului de Coordonare a opoziției și alți reprezentanți ai mișcării de protest. Aceste demersuri condamnabile ale puterii de la Minsk nu pot rămâne fără un răspuns adecvat din partea UE. Voi reitera în cadrul discuțiilor cu colegii mei europeni la Berlin susținerea pentru sancționarea celor vinovați pentru abuzurile comise în context electoral și post-electoral. De asemenea, vom dezbate cele mai bune metode de a susține concret societatea civilă, presa liberă și cetățenii din Belarus. Astfel, îi voi informa pe omologii mei că am demarat procedura pentru alocarea unei contribuții financiare voluntare în valoare de 100 000 euro din bugetul pentru asistență pentru dezvoltare și asistență umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE și de Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), în scopul sprijinirii jurnalismului independent și a societății civile din Belarus.”, a declarat Bogdan Aurescu înainte de reuniunea de la Berlin.

Temă de discuție: Cum își respectă Rusia angajamentele internaționale

Reprezentanții MAE anunță, de asemenea, că miniștrii vor avea un schimb de opinii cu privire la relațiile UE-Turcia, în contextul menținerii tensiunilor în Mediterana de Est, pentru a identifica soluții de depășire a blocajului actual și de a reflecta asupra viitorului relațiilor UE cu acest partener strategic. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera importanța solidarității europene și necesitatea identificării de soluții prin mijloace exclusiv pașnice și a angajării părților în negocieri pe baza intereselor lor legitime, cu respectarea dreptului internațional.

Relațiile UE-Rusia vor fi discutate din perspectiva obiectivelor Uniunii Europene, precum și a modului în care Rusia își respectă angajamentele internaționale. Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE)  împreună cu statele membre UE vor evalua, în acest scop, rezultatele acțiunilor UE de până în prezent, precum și modalități de ameliorare pe viitor, se arată în comunicatul de presă.

Discuții despre provocările geopolitice în contextul pandemiei

Conform documentului citiat, referitor la impactul pandemiei de COVID-19, miniștrii vor încerca, împreună cu SEAE, să identifice provocările geopolitice pentru următorii ani, în condițiile în care pandemia a avut ca efect provocarea și respectiv accelerarea unor tendințe la nivel global, cu impact asupra multilateralismului și a altor parametri ai relațiilor internaționale. Se va pune accentul pe modul în care UE își va putea proteja și consolida interesele și influența în plan extern.

„Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanța măsurării exacte a impactului acestor tendințe asupra rolului și posturii globale a UE, identificarea celor care sunt favorabile și, respectiv contrare intereselor și obiectivelor Uniunii, în vederea stabilirii măsurilor concrete pe care UE trebuie să le ia pentru apărarea intereselor și realizarea obiectivelor sale în vecinătate și în plan global”, au transmis oficialii MAE.

Înainte de reuniunea Gymnich, va avea loc un dejun de lucru, care îl are ca invitat pe ministrul afacerilor externe al Israelului, Gabriel Ashkenazi, pentru a discuta cele mai recente evoluții din regiune, perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu și relațiile UE-Israel. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera poziția României potrivit căreia singura opțiune viabilă pentru Procesul de Pace este soluția celor două state, la care părțile pot ajunge doar prin angajarea în negocieri directe, cu respectarea dreptului internațional, și va susține consolidarea relației și dialogului UE-Israel, au anunțat reprezentații MAE.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial