Autoritățile din Hong Kong le-au interzis unor activiști pro-democrație să candideze în cadrul alegerilor legislative. Guvernul susține, însă, că nu limitează drepturile nimănui

Redactor:
Daniel Matei
Autoritățile din Hong Kong le-au interzis unor activiști pro-democrație să candideze în cadrul alegerilor legislative. Guvernul susține, însă, că nu limitează drepturile nimănui
Autoritățile din Hong Kong le-au interzis unor activiști pro-democrație să candideze în cadrul alegerilor legislative. Guvernul susține, însă, că nu limitează drepturile nimănui. Sursa foto: Profimedia

Guvernul din Hong Kong a anunțat joi că 12 activiști pro-democrație nu vor mai putea să candideze la alegerile legislative, întrucât s-au opus noii legi privind siguranța națională, impusă de Beijing.

Cu toate acestea, autoritățile din teritoriul autonom neagă că ar încălca drepturile civile prin această decizie, informează Reuters.

Printre candidații descalificați se numără activistul pro-democrație Joshua Wong, unii membri ai Partidului Civic, dar și alte persoane care au câștigat un vot neoficial în cadrul unor alegeri primare organizate de opoziție la începutul lunii.

Reuters notează că decizia va înfuria susținătorii opoziției care au participat la protestele pro-democrație, la o lună după ce conducătorii Partidului Comunist de la Beijing au anunțat impunerea noii legi privind securitatea națională.

Totodată, Guvernul a anunțat că ar putea lua decizii similare și în cazul altor candidați.

 

 

Legea siguranței naționale continuă să fie contestată în Hong Kong

Criticii susțin că această decizie are ca scop reducerea la tăcere a noii generații de susținători ai democrației, după o victorie zdrobitoare a acestora în cadrul alegerilor locale de anul trecut.

„În mod clar, Beijingul arată că nesocotește voința cetățenilor din Hong Kong, trece peste ultimele urme de autonomie din oraș și încearcă să mențină legislativul din Hong Kong sub controlul său ferm”, a scris Wong pe Twitter.

Șansele ca opoziția să câștige majoritatea în Legislativul din Hong Kong ar putea să scadă și mai mult dacă Guvernul decide amânarea alegerilor, programate pentru 6 septembrie, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Guvernul a declarat că a decis să le interzică celor 12 să candideze deoarece aceștia ar fi solicitat intervenția forțelor străine în Hong Kong sau „au exprimat obiecții în legătură cu principiile legii securității naționale”, fapte care intră în contradicție cu Legea Fundamentală din Hong Kong.

Beijingul a impus noua lege a siguranței naționale pentru a pedepsi faptele de „secesiune, subversiune, terorism și colaborare cu forțele străine” în fosta colonie britanică.

Criticii legii spun că aceasta încalcă drepturile și libertățile fundamentale, garantate atunci când orașul a revenit sub administrație chineză în 1997, în timp ce susținătorii legii spun că aceasta va aduce stabilitate după un an de proteste antiguvernamentale și violențe de stradă.

„Nu se pune problema cenzurii politice, restricționării libertății de exprimare sau privării de dreptul de a candida, așa cum pretind unii membri ai comunității”, a informat Guvernul.

Anul trecut, autoritățile au împiedicat 18 activiști pro-democrație să candideze la alegerile locale, potrivit unui raport al Civil Rights Observer, o organizație pentru drepturile omului din Hong Kong.

OFICIAL! Gata şcoala. Elevii NU se mai întorc la ore. Unde s-a anunţat decizia
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Ce masina conduce Nicusor Dan In timp ce altii au masini de lux si case...
Primar la 24 de ani! Cum a fost aleasă o tânără primar în locul tatălui...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Cum a fost mințit Marian Godină, la admiterea în școala de poliție de la Câmpina....
Septembrie a fost luna maximelor istorice pentru euro, în raport cu leul. BCR: Euro va...
Un bărbat l-a împușcat în cap pe amantul soției, apoi a forțat-o să îl decapiteze...
OFICIAL! Gata şcoala. Elevii NU se mai întorc la ore. Unde s-a anunţat decizia
Ce masina conduce Nicusor Dan In timp ce altii au masini de lux si case...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Horoscop Minerva 2021. Primul horoscop, complet diferit pentru 3 zodii
Prima MĂSURĂ ȘOC anunțată de Nicușor Dan după ce a câștigat alegerile: Nu iartă pe...
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
×

Urmăriți Gândul LIVE Plan roșu de intervenție activat în Iași după ce o basculantă a lovit un autobuz și l-a proiectat într-un microbuz. 13 oameni au fost răniți iar șoferul microbuzului a murit pe loc. https://www.gandul.ro/19512627Allen Coliban, primarul ales al Brașovului, se află printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 29 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide