Autoritățile din Hong Kong le-au interzis unor activiști pro-democrație să candideze în cadrul alegerilor legislative. Guvernul susține, însă, că nu limitează drepturile nimănui

Autoritățile din Hong Kong le-au interzis unor activiști pro-democrație să candideze în cadrul alegerilor legislative. Guvernul susține, însă, că nu limitează drepturile nimănui
Autoritățile din Hong Kong le-au interzis unor activiști pro-democrație să candideze în cadrul alegerilor legislative. Guvernul susține, însă, că nu limitează drepturile nimănui. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30/07/2020, 13:54

Guvernul din Hong Kong a anunțat joi că 12 activiști pro-democrație nu vor mai putea să candideze la alegerile legislative, întrucât s-au opus noii legi privind siguranța națională, impusă de Beijing.

Cu toate acestea, autoritățile din teritoriul autonom neagă că ar încălca drepturile civile prin această decizie, informează Reuters.

Printre candidații descalificați se numără activistul pro-democrație Joshua Wong, unii membri ai Partidului Civic, dar și alte persoane care au câștigat un vot neoficial în cadrul unor alegeri primare organizate de opoziție la începutul lunii.

Reuters notează că decizia va înfuria susținătorii opoziției care au participat la protestele pro-democrație, la o lună după ce conducătorii Partidului Comunist de la Beijing au anunțat impunerea noii legi privind securitatea națională.

Totodată, Guvernul a anunțat că ar putea lua decizii similare și în cazul altor candidați.

Legea siguranței naționale continuă să fie contestată în Hong Kong

Criticii susțin că această decizie are ca scop reducerea la tăcere a noii generații de susținători ai democrației, după o victorie zdrobitoare a acestora în cadrul alegerilor locale de anul trecut.

„În mod clar, Beijingul arată că nesocotește voința cetățenilor din Hong Kong, trece peste ultimele urme de autonomie din oraș și încearcă să mențină legislativul din Hong Kong sub controlul său ferm”, a scris Wong pe Twitter.

Șansele ca opoziția să câștige majoritatea în Legislativul din Hong Kong ar putea să scadă și mai mult dacă Guvernul decide amânarea alegerilor, programate pentru 6 septembrie, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Guvernul a declarat că a decis să le interzică celor 12 să candideze deoarece aceștia ar fi solicitat intervenția forțelor străine în Hong Kong sau „au exprimat obiecții în legătură cu principiile legii securității naționale”, fapte care intră în contradicție cu Legea Fundamentală din Hong Kong.

Beijingul a impus noua lege a siguranței naționale pentru a pedepsi faptele de „secesiune, subversiune, terorism și colaborare cu forțele străine” în fosta colonie britanică.

Criticii legii spun că aceasta încalcă drepturile și libertățile fundamentale, garantate atunci când orașul a revenit sub administrație chineză în 1997, în timp ce susținătorii legii spun că aceasta va aduce stabilitate după un an de proteste antiguvernamentale și violențe de stradă.

„Nu se pune problema cenzurii politice, restricționării libertății de exprimare sau privării de dreptul de a candida, așa cum pretind unii membri ai comunității”, a informat Guvernul.

Anul trecut, autoritățile au împiedicat 18 activiști pro-democrație să candideze la alegerile locale, potrivit unui raport al Civil Rights Observer, o organizație pentru drepturile omului din Hong Kong.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului