Autorul atentatului de la Boston scapă de condamnarea la moarte! Soarta lui Țarnaiev, schimbată de judecători

Redactor:
Marius Olaru
Autorul atentatului de la Boston scapă de condamnarea la moarte! Soarta lui Țarnaiev, schimbată de judecători
Autorul atentatului de la Boston scapă de condamnarea la moarte! Soarta lui Țarnaiev, schimbată de judecători / Sursa FOTO: https://upload.wikimedia.org

Djohar Țarnaiev, autorul atentatului de la Boston, din 2013, scapă de condamnarea la moarte! O Curte de Apel federală a anulat vineri, 31 iulie, condamnarea la moarte a lui Ţarnaiev şi a trimis cazul instanţei competente pentru a decide cu privire la o nouă sentinţă.

Magistrații au anulat doar partea din hotărâre care privea capetele de acuzare pasibile de pedeapsa cu moartea. Chiar dacă această anulare a fost confirmată după re-examinare, Djohar Ţarnaiev va rămâne condamnat cel puţin la închisoare pe viaţă, a precizat Curtea de Apel.

„Djohar Ţarnaiev va sta în închisoare pe viaţă, singura întrebare rămânând dacă guvernul îi va pune capăt vieţii prin executare”, au scris cei trei judecători ai instanţei de Apel în hotărârea emisă. În acest document, preluat de The Boston Globe, judecătorii au acceptat în special argumentul apărării potrivit căruia procesul de selectare a juraţilor a fost defectuos.

Avocaţii tânărului atentator au evidenţiat că doi din juraţii selectaţi au minţit în răspunsurile date la întrebările puse înaintea procesului, ascunzând că au avut schimburi de opinii pe reţelele de socializare despre caz. Unul dintre ei l-a numit chiar pe Ţarnaiev „gunoi” pe Twitter, potrivit avocatului Daniel Habib, care l-a acuzat pe judecătorul George O’Toole că nu i-a cercetat înainte de a-i accepta ca juraţi.

Frații Țarnaiev au țintit participanții la Maratonul de la Boston

Student de origine cecenă, Djohar Ţarnaiev a fost condamnat la moarte în iunie 2015 pentru amplasarea, împreună cu fratele său mai mare, Tamerlan, a două bombe artizanale în apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston. Dispozitivele au explodat, ucigând trei persoane şi rănind alte 264.

Deşi Djohar Ţarnaiev a recunoscut că a participat la atentat, apărarea a susţinut în permanenţă că tânărul, pe atunci în vârstă de 19 ani, s-a aflat sub influenţa fratelui său mai mare.

Tamerlan Ţarnaiev a fost ucis de forţele de ordine la trei zile după atac, într-o urmărire la periferia oraşului Boston, în care cei doi fraţi au împuşcat şi au ucis un poliţist.

Inchide