AVERTISMENT. George Soros: Pandemia de COVID-19 pune în pericol însăși existența Uniunii Europene

Redactor:
Gândul
AVERTISMENT. George Soros: Pandemia de COVID-19 pune în pericol însăși existența Uniunii Europene
AVERTISMENT. George Soros: Pandemia de COVID-19 pune în pericol însăși existența Uniunii Europene. Sursa foto: Shutterstock

Miliardarul și filantropul american de origine maghiară George Soros a declarat că pandemia de COVID-19 pune în pericol supraviețuirea Uniunii Europene în cazul în care Blocul comunitar nu va acționa pentru a-și crește bugetul și pentru a oferi sprijin financiar statelor membre care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei provocate de coronavirus.

Declarațiile miliardarului american au fost făcute în cadrul unui interviu pe care acesta l-a acordat publicației olandeze De Telegraaf, după cum informează CNN.

„Obligațiunile perpetue sunt o astfel de măsură. Ele nici nu ar trebui luate în considerare în vremuri normale. Dar dacă Uniunea Europeană nu le va lua în considerare acum, s-ar putea să nu supraviețuiască provocărilor cu care se confruntă. Aceasta nu este o posibilitate teoretică, ci poate fi o realitate tragică”, a spus George Soros.

Miliardarul a mai adăugat că Uniunea Europeană ar putea să emită obligațiuni perpetue, dar are nevoie să își mențină ratingul internațional AAA pentru ca ideea să funcționeze.

Soros: Italia a fost tratată nedrept de către UE

El a sugerat că banii astfel obținuți ar putea fi alocați statelor care au cea mai mare nevoie de ajutor, în special cele din sudul Europei, care au fost cel mai puternic afectate. Soros a făcut referire în special la Italia, despre care a declarat că ar fi fost tratată în mod nedrept de către Uniunea Europeană și în special Germania.

„Ce ar fi Europa fără Italia? Italia era pe vremuri cea mai pro-europeană țară. Italienii au avut încredere în Europa mai mult decât în propriile lor guverne și aveau motive întemeiate. Dar au fost tratați în mod nedrept în timpul crizei refugiaților din 2015. Acela a fost momentul în care italienii au decis să voteze Liga lui Salvini și Mișcarea Cinci Stele. Recent, relaxarea regulilor privind ajutoarele de stat, care favorizează Germania, a fost nedreaptă pentru Italia, care deja era omul bolnav al Europei și țara cel mai puternic lovită de COVID-19”, a spus George Soros.

Miliardarul a mai adăugat că se așteaptă ca impactul pandemiei asupra economiei zonei Euro să fie de durată mai lungă decât se așteaptă majoritatea europenilor.

Inchide