Avertismentul lansat de Uniunea Europeană către Statele Unite

Avertismentul lansat de Uniunea Europeană către Statele Unite
Publicat: 15/12/2015, 15:44

Acest avertisment a fost lansat luni în Statele Unite, de douăzeci și opt ambasadori ai țărilor UE, după ce Camera Reprezentanților a adoptat marțea trecută o măsură ce ar spori controlul asupra călătorilor ce provin din țările care fac parte din Programul Visa Waiver, în încercarea de a împiedica teroriștii să pătrundă pe teritoriul american.

Pachetul legislativ american ar putea atrage după sine măsuri legale reciproce, a declarat diplomatul UE în Statele Unite, David O’Sullivan, în numele celor 28 de ambasadori. O’Sullivan a spus că asemenea măsuri ar afecta cel mai probabil călătoriile legale ale oamenilor de afaceri, jurnaliștilor, lucrătorilor din domeniul medical și umanitar.

„Verificări biometrice obligatorii la portul de origine ar reprezenta introducerea de facto a unui regim de viză; o asemenea acțiune generală împotriva a peste 13 milioane de cetățeni europeni care călătoresc spre Statele Unite ar fi contraproductivă, ar atrage după sine măsuri legale reciproce și nu ar face nimic pentru a consolida securitatea, în schimb, va afecta economiile de ambele părți ale Oceanului Atlantic”, a scris el.

Acesta a subliniat că Programul Visa Waiver și-a dezvoltat deja o serie de caracteristici privind securitatea cu statele membre, iar acestea doresc îmbunătățirea schimbului de informații și cooperarea cu Statele Unite.

Proiectul de lege american ar interzice cetățenilor UE să pătrundă pe teritoriul Statelor Unite fără viză dacă au vizitat Irakul, Siria sau Sudanul mai târziu de luna martie 2011. Aceste state sunt considerate puncte de atracție pentru „luptătorii străini” – musulmani radicalizați din Europa. În conformitate cu acesta, Departamentul american pentru Securitate Internă poate suspenda unele țări din lista celor scutite de vize, dacă sunt considerate că prezintă risc de securitate.

Susținătorii din Camera Reprezentanților spun că acest pachet legislativ este menit să răspundă îngrijorărilor că cele peste 5.000 de persoane cu pașapoarte occidentale despre care se crede că au călătorit în Irak și Siria, pentru a se alătura mișcării Stat Islamic, ar putea intra în Statele Unite după un control minor, în conformitate cu normele actuale.

„Vrem să ne asigurăm că teroriștii nu vin în Statele Unite”, a declarat pentru USA Today șeful majorității republicane, Kevin McCarthy.

Această măsură ar cere celor 38 de state care fac parte din Programul Visa Waiver să introducă pașapoarte electronice cu cipuri biometrice până pe data de 1 aprilie 2016, să raporteze pașapoarte pierdute sau furate către Interpol, organizația internațională a poliției și să ceară pasagerilor care au călătorit în Irak sau Siria să se supună unui control al vizelor.

Proiectul de lege, care a trecut de Camera inferioară a Congresului cu 407 voturi pentru și 19 împotrivă, trebuie aprobat de Senat și semnat de președintele american, Barack Obama. Statele Unite includ în programul lor de scutire de vize toate statele membre UE, cu excepția Poloniei, României, Bulgariei, Ciprului și Croației.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni