Armenia și Azerbaidjan au anunțat, joi, că se pregătesc să semneze un acord de pace, care va pune capăt deceniilor de conflict dintre cele două țări din Caucaz.
”Procesul de negocieri cu privire la textul acordului de pace cu Armenia a fost încheiat”, a declarat ministrul azer de Externe, Jeihoun Bairamov.
Diplomația armeană a subliniat într-un comunicat că acordul de pace este ”pregătit să fie semnat” și că dorește să înceapă consultările pentru a stabili o dată la care va avea loc semnarea.
Totuși, Armenia i-a reproșat Azerbaidjanului că a făcut un anunț ”unilateral”, în condițiile în care trebuia să fie unul ”comun”.
Premierul armean, Nikol Pachinian a salutat ”un eveniment important”, conform cotidianului La Croix.
”Armenia este pregătită să înceapă discuțiile cu privire la locul și data la care va avea loc semnarea acordului de pace. Credem că este vorba despre un text de compromis, așa cum trebuie să fie un acord de pace”, a transmis Nikol Pachinian.
Cele două țări s-au confruntat în două războaie, unul la căderea Uniunii Sovietice, câștigat de Armenia, și celălalt în 2020, câștigat de Azerbaidjan. Conflictele au avut la bază preluarea controlului asupra regiunii Karabah. Forțele azere au preluat, în final, controlul total asupra regiunii, după o ofensivă militară în 2023.
Armenii și azerii au avut confruntări directe repetate, de la căderea URSS în 1991. Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite au participat la eforturile de mediere a conflictelor dintre cele două țări.
Rusia nu a luat o poziție clară în această situație, de la începutul războiului de pe teritoriul ucrainean din 2022. Relațiile dintre Rusia și Armenia au devenit tensionante, din cauză că armenii acuză Administrația președintelui rus, Vladimir Putin, că nu a oferit un sprijin împotriva Azerbaidjanului, în pofida alianței lor militare.
Relațiile dintre Rusia și Azerbaidjan au stagnat din decembrie 2024, după ce Baku a acuzat Moscova că a încercat să ascundă faptul că sistemul antiaerian rus a doborât din greșeala avionul Azerbaidjan Airlines.
Foto: Profimedia
Citește și: