Banca HSBC, investigată în SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări, în cazul de evaziune fiscală

Banca HSBC, investigată în SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări, în cazul de evaziune fiscală
Publicat: 10/02/2015, 17:59

Procuratura din Statele Unite a intensificat eforturile pentru a stabili dacă HSBC, a doua mare bancă din lume, a ajutat clienți americani să nu își plătească taxele, în urma informațiilor din presă potrivit cărora banca a ajutat clienți bogați să ascundă active de ordinul milioanelor de dolari.

Autoritățile americane investighează și dacă HSBC a manipulat cursul valutar, iar un oficial a declarat luni că Departamentul de Justiție ar purtea redeschide în acest context un acord convenit de procuratură cu această bancă, în 2012.

Acordul a făcut parte dintr-o înțelegere de 1,9 miliarde de dolari care a permis HSBC să evite acuzații penale, după ce s-a descoperit că banca a contribuit la transferarea a sute de milioane de dolari proveniți din trafic de droguri, prin sistemul financiar american.

„Este foarte posibil ca acordul să fie redeschis din cauza activităților băncii, fie în cazul evaziunii fiscale fie în cel al manipulării cursului valutar”, a declarat oficialul din procuratura americană.

În Marea Britanie, Parlamentul urmează să deschidă o anchetă referitoare la practicile HSBC în Elveția.

Acțiunile HSBC sunt în declin cu 2%, după ce luni au închis în scădere cu 1,6%.

Un purtător de cuvânt al HSBC a refuzat să comenteze, marți.

HSBC Private Bank, filiala elevețiană a băncii britanice HSBC, a obținut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizații criminale, traficanți de arme și diamante, lista deponenților incluzând și familii regale și miliardari influenți. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvețiană a ajutat peste 100.000 de indivizi și companii din 200 de țări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenților.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienți ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituția în 2008. Statul elvețian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial și încălcarea legislației privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienți ai HSBC Elveția, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetățenie sau pașaport românesc.

În funcție de suma totală depozitată de clienți în conturile HSBC din Elveția în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 țări, valoarea conturilor românilor pe care instituția bancară le-ar fi ținut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

„Recunoaștem și suntem răspunzători de deficiențele din trecut, legate de respectarea regulilor și deficiențele de control”, a precizat banca în urma dezvăluirilor.

HSBC a explicat că divizia din Elveția nu a fost integrată complet în HSBC după preluarea acesteia, în 1999, ceea ce a permis persistența unor standarde „mult prea scăzute”.

Informațiile au declanșat o dezbatere politică în Marea Britanie, înaintea alegerilor parlamentare din luna mai. Margaret Hodge, lider marcant al Partidului Laburist aflat în opoziție, a spus că autoritățile fiscale au făcut prea puține eforturi pentru colectarea taxelor.

Recunoașterea deficiențelor de către HSBC l-a readus în centrul atenției pe Stephen Green, președinte executiv al băncii în perioada 2006-2010. Green a devenit ulterior membru al Parlamentului și a fost ministru al Comerțului și Investițiilor între 2011-2013.

HSBC colaborează cu autoritățile care investighează problemele fiscale. Autoritățile din Franța, Belgia și Argentina au anunțat la rândul lor că investighează informațiile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor