Băncile din Marea Britanie pun presine pe Guvernul de la Londra. Cum vor să „rămână” în UE

Redactor:
Anca Olteanu
Băncile din Marea Britanie pun presine pe Guvernul de la Londra. Cum vor să „rămână” în UE
Mari bănci din Marea Britanie vor ca guvernul țării să permită industriei să se supună reglementărilor europene pentru încă cinci ani după Brexit, o inițiativă care i-ar putea înfuria pe euroscepticii care vor să iasă din sistemul legal al blocului european cât mai curând posibil, potrivit Reuters.

Jucători internaționali din domeniul bancar pun presiune pe guvernul Marii Britanii pentru a permite Curții Europene de Justiție să decidă asupra afacerilor pe care le dețin, potrivit unui document analizat de agenția de presă Reuters.

Documentul a fost redactat de trei dintre cele mai mari firme de avocatură din Marea Britanie, Linklaters, Freshfields și Clifford Chance, în beneficiul băncilor care au făcut lobby pe lângă guvern pentru o ieșire din UE organizată pe etape. Cele trei firme au refuzat să comenteze.

Documentul are sprijinul celor mai importante bănci, a fost prezentat în fața Ministerului de Finanțe și este cea mai detaliată cerere de până acum a industriei financiare din Marea Britanie pentru o perioadă de traziție care ar acorda mai mult timp pentru adaptarea la Brexit, susțin bancherii citați de Reuters.

Ministerul de Finanțe a refuzat să comenteze.

În timp ce o parte dintre oficialii din Ministerul de Finanțe nu susțin inițiativa, ministrul pentru Brexit, David Davis, și prim-ministra Theresa May sunt singurii care și-au asumat, în mod public, că sprijină orice înțelegere. Mai mult, Ministerul de Finanțe a transmis, printr-o declarație, că ministrul de finanțe Philip Hammond este atent la opiniile sectorului.

Documentul susține că înțelegerea de tranziție ar trebui să dureze cel puțin trei-cinci ani. Acesta avertizează asupra unui potențial șoc pe care îl poate suferi atât economia Marii Britanii, cât și cea europeană, din cauza pierderii unor servicii financiare, dacă băncile nu asigură o etapă de tranziție pe lângă perioada de retragere de doi ani care va începe când guvernul va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona.

Dacă nu se ajunge la nici un acord de tranziție, există riscul ca o serie de bănci să nu poată să miște părți din operațiuni în afara Marii Britanii sau să înființele noi filiale britanice, potrivit documentului, ceea ce implică riscul ca băncile să fie nevoite să întrerupă brusc activitățile de afaceri din Uniunea Europeană.

În mod normal, băncile ar avea nevoie de trei ani pentru a-și reloca operațiunile, potrivit unui document, dar – din cauza numărului mare de firme care caută să facă acest lucru simultan – reglementatorii ar putea să se confrunte cu multe cereri, care ar încetini procesul.

Suporterii Brexit se opun oricăror aranjamente de traziție, temându-se că ar deveni permanente, în contextul în care finalizarea unor termene poate dura ani.

Firmele de servicii financiare se confruntă cu cele mai mari provocări, din cauza faptului că multe zone din afacerile lor sunt guvernate de reguli care le permit să opereze în Europa.

Sectorul financiar reprezintă aproape 10% din economia Marii Britanii.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe...
Peste 1 milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, găsiți în găleți,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Momentul ȘOCANT în care un pilot este ASPIRAT prin fereastră în timpul aterizării
ULTIMA ORĂ! Veste tragică despre Gheorghe Visu. Fanii sunt îngroziți
Mutarea genială a lui Mirel Radoi în scandalul momentului: 'Am luat o decizie...
Schimbări de ultimă oră pentru România! Iohannis a semnat decretul. Se aplică de ASTĂZI!
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Dezastru pentru Viviana Sposub. Vedeta TV trece prin clipe de groază
Inchide