Barack Obama, în vizită la Berlin la 50 de ani după John F. Kennedy

Barack Obama, în vizită la Berlin la 50 de ani după John F. Kennedy
Publicat: 17/06/2013, 12:21
Actualizat: 03/07/2013, 18:02

Vizita președintelui american Barack Obama marți și miercuri la Berlin va aminti în mod inevitabil de cea a lui John F. Kennedy, în urmă cu 50 de ani, dar Germania din 2013 pare mai puțin entuziasmată decât era cea din 1963 față de predecesorul său, relatează AFP.

Germanii așteaptă explicațiile sale, mai ales în ceea ce privește spionarea comunicațiilor. Acordul de liber-schimb SUA-UE, Siria sau chiar retragerea din Afganistan ar trebui să fie pe agenda discuțiilor cu cancelarul german Angela Merkel.

În 2008, pe când era candidat la președinție, Barack Obama a fost întâmpinat în delir de aproximativ 200.000 de persoane venite să îl asculte în aer liber. Merkel i-a refuzat atunci Poarta Brandenburg.

Dar pentru această vizită de 24 de ore, primirea riscă să fie ceva mai austeră, în pofida pregătirilor pentru a 50-a aniversare de la discursul lui JFK, săptămâna viitoare.

Declarația „Ich bin ein Berliner” („Sunt un berlinez”) făcută de Kennedy în 1963 rămâne un eveniment major în imaginarul colectiv al germanilor, care nu au uitat acest gest de solidaritate față de orașul devastat de Războiul Rece. Kennedy adresa, în plus, un semn pentru reintegrarea țării lor în concertul națiunilor democratice, după ororile nazismului.

Barack Obama, care va fi însoțit de soția sa Michelle, va rosti un discurs miercuri cu privire la „legăturile durabile” dintre cele două țări, de la Poarta Brandenburg, simbolul unității germane regăsite, care se afla în Germania de Est comunistă când orașul era divizat.

Germania așteaptă ca Obama să arate în ce măsură Europa continuă să conteze pentru Statele Unite în timp ce, sub conducerea lui, Washingtonul s-a îndreptat spre Asia.

„Prietenul pierdut”, titra în această săptămână influentul săptămânal Der Spiegel. Prezentând pe prima pagină un montaj foto cu președintele Obama în umbra lui Kennedy, publicația exprimându-și îngrijorarea cu privire la o deteriorare a relațiilor.

Pentru Der Spiegel, „vizita lui Kennedy la Berlin a fost celebrarea aproape extatică a unei alianțe protectoare” între Statele Unite și Germania, în timp ce vizita succesorului său, „nu mai puțin carismatic”, seamănă mai mult cu o „simplă reuniune de familie”, după aproape 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și la peste 20 de ani de la căderea comunismului în Europa.

Numărul militarilor americani staționați în țară a trecut de la aproximativ 200.000 la începutul anilor ’90 la 73.000 în prezent, iar China a devansat Europa ca primă piață de export pentru bunurile de consum americane.

Cu siguranță, 90 la sută dintre germani sperau că Obama va fi reales în noiembrie, dar germanii sunt dezamăgiți de absența unor progrese în lupta împotriva încălzirii climatice sau în privința închiderii centrului de la Guantanamo.

Recentele dezvăluiri cu privire la un program de supraveghere pe Internet au șocat această țară în care numeroase persoane au fost spionate sistematic de poliția politică est-germană STASI.

Acest dosar va fi abordat, a asigurat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, care a crescut în RDG.

La o zi după summitul G8 din Irlanda de Nord, luni și marți, fricțiunile în negocierile privind acordul de liber-schimb americano-european vor fi, de asemenea, abordate. Merkel susține proiectul dar Germania are rezerve în privința organismelor modificate genetic.

Obama ar urma să ceară din nou Germaniei să își asume rolul economic dominant și să relanseze mașinăria europeană.

La nivel personal, relația dintre Obama și cancelarul german pare să fie marcată de încredere și respect reciproc, Merkel având, spre exemplu, rarul privilegiu al unei cine de stat la Casa Albă în 2011 și de a primi Medalia prezidențială a libertății, cea mai înaltă distincție civilă americană.

În 2008, „Obama a dat dovadă de o dezinvoltură aproape de lejeritate, ceea ce nu a fost niciodată punctul forte al cancelarului. Ea nu este destinsă și aproape niciodată relaxată”, a explicat pentru AFP Constanze Stelzenmüller de la „German Marshall Fund”, un centru de reflecție privind cooperarea transatlantică.

Între timp, Obama a fost nevoit să devină mai realist în fața dificultăților pentru a-și aplica politica, în timp ce Merkel „a învățat că unele dosare (…) cum ar fi de exemplu modul de gestionare a crizei euro necesită știința de a comunica (…), a fost prin urmare o oarecare convergență” între cei doi lideri, a adăugat ea.

În timpul acestei scurte vizite, președintele american se va întâlni, de asemenea, cu omologul său Joachim Gauck, fost disident din RDG. Cu trei luni înainte de alegerile legislative, el va avea o întrevedere și cu social-democratul care vrea să o înlocuiască pe Merkel la cancelarie, Peer Steinbrück.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Avertisment pentru toți cei cu telefoane mobile. Acest lucru este total interzis
Semnele care pot anunța un nou război mondial. Biblia cuprinde o parte dintre ele
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×