BBC: Scrisorile secrete ale Papei Ioan Paul al II-lea scot la iveală „relația intensă” cu o femeie măritată

Publicat: 15/02/2016, 10:32

Scrisorile către Anna-Teresa Tymieniecka, filozof născut în Polonia, care a dobândit ulterior cetățenie americană, au fost ținute departe de ochii opiniei publice, în Biblioteca Națională a Poloniei, timp de ani de zile, scrie BBC.

Documentele scot la iveală partea nevăzută a pontifului, care a murit în anul 2005. Nu se sugerează însă că Papa ar fi încălcat jurământul celibatului.

Prietenia dintre cei doi a început în 1973, când Tymieniecka l-a contactat pe viitorul Papă, cardinalul Karol Wojtyla, pe atunci Arhiepiscop al Cracoviei, cu privire la o carte de filozofie pe care acesta o scrisese.

Papa, în vârstă de 50 de ani, a călătorit din Polonia în SUA, pentru a discuta despre lucrare cu Anna-Teresa.

La scurt timp, cei doi intelectuali au început să facă schimb de corespondență. Inițial, scrisorile cardinalului erau formale, dar pe măsură ce prietenia s-a întețit, aceștia au devenit mai intimi.

Karol Wojtyla și Anna-Teresa au decis să lucreze la o versiune extinsă a cărții cardinalului, The Acting Person. S-au întâlnit de multe ori, uneori în prezența altor persoane, alteori în secret.

În 1974, cardinalul a scris că a recitit patru din scrisorile Annei-Teresa, pe care le-a considerat „atât de însemnate și personale”.

Câteva fotografii nemaivăzute au ieșit la iveală, în care Karol Wojtyla este extrem de relaxat. El a invitat-o pe doamna Tymienkiecka să-l însoțească la țară, în vacanță, la schi și camping. De asemenea, fotografiile evocă și vizitele ei la Vatican.

„Iată cum una din cele mai transcedentale personalități publice ale secolului 20, liderul Bisericii Catolice, s-a implicat într-o relație intensă cu o femeie atrăgătoare”, a declarat Eamon Duffy, profesor de istorie a creștinismului la Cambridge University.

În 1976, cardinalul Wojtyla a participat la o conferință catolică în SUA. Tymienkiecka l-a invitat pe acesta să stea la familia ei, în casa rurală din New England.

Anna-Teresa avea sentimente puternice față de cardinal, deoarece viitoarele lui scrisori ofereau indicii în acest sens.

„Draga mea Teresa, am primit toate cele trei scrisori de la tine. Scrii că ești răvășită, dar nu am găsit un răspuns la vorbele tale”, scrie cardinalul, într-o scrisoare din septembrie 1976.

El o descrie pe Anna ca fiind un „dar de la Dumnezeu”. BBC-ul nu a văzut însă și scrisorile lui Tymienkiecka. Se presupune că unele copii ale acestora au fost incluse în arhiva care a fost vândută Bibliotecii Naționale poloneze de către Tymienkiecka în 2008, cu șase ani înainte ca ea să moară.

Marsha Malinowski, un dealer de manuscrise rare, care a negociat vânzarea scrisorilor secrete, crede că Tymienkiecka s-a îndrăgostit de Wojtyla în primii ani ai relației lor. „Cred că asta reflectă corespondența”, a declarat Malinowski pentru BBC.

Scrisorile relevă faptul că cardinalul Wojtyla i-a oferit lui Tymienkiecka unul din cele mai valoroase obiecte ale sale, un „colier scapular” – care se poartă pe umeri.

Într-o scrisoare datată cu 10 septembrie 1976, cardinalul a scris: „Anul trecut, am căutat un răspuns pentru cuvintele acestea: „Îți aparțin” și acum l-am găsit: acest colier. E dimensiunea în care te accept și te simt pretutindeni, în toate situațiile, când ești aproape, dar și când ești departe”.

După ce a devenit Papă, Wojtyla i-a transmis Annei: „Îți scriu după eveniment, vreau ca această corespondență să continue. Îți promit că nu voi uita nimic, în acest stadiu al călătoriei mele”.

Cardinalul Wojtyla a avut numeroase prietene, precum Wanda Poltawska, un psihiatru, cu care a corespondat zeci de ani la rând. Totuși, scrisorile către Tymienkiecka sunt mult mai emoționale și uneori prezintă tensiunile din relația celor doi.

Papa Ioan Paul al II-lea a murit în 2005, după 27 de ani în care a condus Biserica Catolică și în 2014 a fost declarat sfânt.

Oficialii Bibliotecii Naționale a Poloniei pun la îndoială afirmațiile potrivit cărora Papa ar fi avut o relație nepotrivită cu Anna-Teresa. Ei susțin că scrisorile se încadrează în corespondența pe care suveranul pontif a purtat-o cu numeroase femei.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu