BBC: Scrisorile secrete ale Papei Ioan Paul al II-lea scot la iveală „relația intensă” cu o femeie măritată

Redactor:
Silviu Bănilă
Sute de scrisori și fotografii care dezvăluie apropierea dintre Papa Ioan Paul al II-lea și o femeie măritată, pe parcursul a treizeci de ani, au fost prezentate jurnaliștilor de la BBC.

Scrisorile către Anna-Teresa Tymieniecka, filozof născut în Polonia, care a dobândit ulterior cetățenie americană, au fost ținute departe de ochii opiniei publice, în Biblioteca Națională a Poloniei, timp de ani de zile, scrie BBC.

Documentele scot la iveală partea nevăzută a pontifului, care a murit în anul 2005. Nu se sugerează însă că Papa ar fi încălcat jurământul celibatului.

Prietenia dintre cei doi a început în 1973, când Tymieniecka l-a contactat pe viitorul Papă, cardinalul Karol Wojtyla, pe atunci Arhiepiscop al Cracoviei, cu privire la o carte de filozofie pe care acesta o scrisese.

Papa, în vârstă de 50 de ani, a călătorit din Polonia în SUA, pentru a discuta despre lucrare cu Anna-Teresa.

La scurt timp, cei doi intelectuali au început să facă schimb de corespondență. Inițial, scrisorile cardinalului erau formale, dar pe măsură ce prietenia s-a întețit, aceștia au devenit mai intimi.

Karol Wojtyla și Anna-Teresa au decis să lucreze la o versiune extinsă a cărții cardinalului, The Acting Person. S-au întâlnit de multe ori, uneori în prezența altor persoane, alteori în secret.

În 1974, cardinalul a scris că a recitit patru din scrisorile Annei-Teresa, pe care le-a considerat „atât de însemnate și personale”.

Câteva fotografii nemaivăzute au ieșit la iveală, în care Karol Wojtyla este extrem de relaxat. El a invitat-o pe doamna Tymienkiecka să-l însoțească la țară, în vacanță, la schi și camping. De asemenea, fotografiile evocă și vizitele ei la Vatican.

„Iată cum una din cele mai transcedentale personalități publice ale secolului 20, liderul Bisericii Catolice, s-a implicat într-o relație intensă cu o femeie atrăgătoare”, a declarat Eamon Duffy, profesor de istorie a creștinismului la Cambridge University.

În 1976, cardinalul Wojtyla a participat la o conferință catolică în SUA. Tymienkiecka l-a invitat pe acesta să stea la familia ei, în casa rurală din New England.

Anna-Teresa avea sentimente puternice față de cardinal, deoarece viitoarele lui scrisori ofereau indicii în acest sens.

„Draga mea Teresa, am primit toate cele trei scrisori de la tine. Scrii că ești răvășită, dar nu am găsit un răspuns la vorbele tale”, scrie cardinalul, într-o scrisoare din septembrie 1976.

El o descrie pe Anna ca fiind un „dar de la Dumnezeu”. BBC-ul nu a văzut însă și scrisorile lui Tymienkiecka. Se presupune că unele copii ale acestora au fost incluse în arhiva care a fost vândută Bibliotecii Naționale poloneze de către Tymienkiecka în 2008, cu șase ani înainte ca ea să moară.

Marsha Malinowski, un dealer de manuscrise rare, care a negociat vânzarea scrisorilor secrete, crede că Tymienkiecka s-a îndrăgostit de Wojtyla în primii ani ai relației lor. „Cred că asta reflectă corespondența”, a declarat Malinowski pentru BBC.

Scrisorile relevă faptul că cardinalul Wojtyla i-a oferit lui Tymienkiecka unul din cele mai valoroase obiecte ale sale, un „colier scapular” – care se poartă pe umeri.

Într-o scrisoare datată cu 10 septembrie 1976, cardinalul a scris: „Anul trecut, am căutat un răspuns pentru cuvintele acestea: „Îți aparțin” și acum l-am găsit: acest colier. E dimensiunea în care te accept și te simt pretutindeni, în toate situațiile, când ești aproape, dar și când ești departe”.

După ce a devenit Papă, Wojtyla i-a transmis Annei: „Îți scriu după eveniment, vreau ca această corespondență să continue. Îți promit că nu voi uita nimic, în acest stadiu al călătoriei mele”.

Cardinalul Wojtyla a avut numeroase prietene, precum Wanda Poltawska, un psihiatru, cu care a corespondat zeci de ani la rând. Totuși, scrisorile către Tymienkiecka sunt mult mai emoționale și uneori prezintă tensiunile din relația celor doi.

Papa Ioan Paul al II-lea a murit în 2005, după 27 de ani în care a condus Biserica Catolică și în 2014 a fost declarat sfânt.

Oficialii Bibliotecii Naționale a Poloniei pun la îndoială afirmațiile potrivit cărora Papa ar fi avut o relație nepotrivită cu Anna-Teresa. Ei susțin că scrisorile se încadrează în corespondența pe care suveranul pontif a purtat-o cu numeroase femei.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×