Belgia nu va semna Acordul UE-Canada. Eliminarea vizelor pentru români rămâne în aer

Belgia nu va semna Acordul UE-Canada. Eliminarea vizelor pentru români rămâne în aer
Publicat: 24/10/2016, 16:00
Actualizat: 18/08/2017, 14:29
Anunțul vine în contextul în care Uniunea Europeană dăduse un termen Belgiei până astăzi pentru a lua o decizie în cazul acordului.

Șeful Guvernului valon, Paul Magnette, a respins, de altfel duminică, orice ultimatum impus de UE și Canada. „Stabilirea unui eventual ultimatum nu este un act compatibil cu exercitarea acestui drept democratic”, a afirmat Paul Magnette. El a adăugat că a refuzat mereu să respecte „un calendar obligatoriu”.

„Ni se prezintă un document dezamăgitor și, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne determină să ne punem întrebări despre scopul urmărit”, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Guvernului valon.

Uniunea Europeană și Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susține parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din rațiuni de ordin social și ecologic, iar reuniunea extraordinară desfășurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reușit depășirea impasului, discuțiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziție de compromis pentru a se depăși opoziția regiunii belgiene Valonia față de Acordul Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Valonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

România continuă negocierile cu Canada

România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), a afirmat președintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat site-ului Politico.eu, imediat după ce negocierile au intrat în impas la finalul săptămânii trecute.

„În cazul în care Acordul CETA nu va fi semnat…, noi vom continua negocierile cu partea canadiană. Am putea găsi o soluție bilaterală în problema vizelor. Totuși, acesta ar fi momentul ideal pentru soluționarea acestei probleme”, a declarat el.

Declarația lui Iohannis a venit în contextul în care președintele a anunțat vineri, de la Bruxelles, că România a ajuns la o înțelegere cu Canada privind eliminarea vizelor în mod etapizat, în 2017, astfel că țara noastră nu mai are obiecții față de Acordul economic UE-Canada (CETA). ”Am o veste în această dimineață. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul comercial cu Canada”, a spus șeful statului.

Un anunț similar a fost făcut de premierul Bulgariei, Boiko Borisov, privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada pentru cetățenii bulgari. „Împreună cu președintele României, am primit confirmarea scrisă că până în decembrie 2017 regimul vizelor va fi eliminat pentru toți cetățenii bulgari. În acest context, eu și președintele României am decis să susținem semnarea Acordului CETA”, a declarat Borisov, conform unui mesaj postat pe site-ul Consiliului European. România și Bulgaria au condiționat semnarea Acordului Complet Economic și Comercial UE-Canada (CETA) de eliminarea vizelor de călătorie.

Însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat ulterior că „propunerea” privind eliminarea vizelor de călătorie pe teritoriul canadian pentru cetățenii români și bulgari se va concretiza doar dacă va fi semnat Acordul de parteneriat comercial UE-Canada, exprimând speranța că Belgia va accepta semnarea CETA.

Ulterior, ministrul canadian al Comerțului, Chrystia Freeland, a declarat pentru postul belgian RTBF că negocierile dintre Uniunea Europeană, Canada și Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eșuat. Chrystia Freeland a părăsit la ora 16.00 (17.00, ora României) sediul Guvernului regiunii belgiene Wallonia, anunțând sfârșitul și eșecul negocierilor pe tema CETA. Chrystia Freeland s-a declarat „dezamăgită” și a vorbit de o „oportunitate pierdută”.

„În ultimele luni, am lucrat foarte intens cu reprezentanții Comisiei Europene și cu cei ai statelor membre. Dar mi se pare evident că Uniunea Europeană nu este capabilă acum să aibă un acord internațional, nici măcar cu o țară care are valori atât de europene precum Canada, nici măcar cu o țară atât de politicoasă și răbdătoare. Canada este dezamăgită, eu personal sunt foarte dezamăgită, a

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern