Belgia ridică la nivel maxim alerta teroristă la Bruxelles. „Este o amenințare serioasă și IMINENTĂ”

Publicat: 21/11/2015, 14:03

UPDATE: Poliția belgiană a descoperit un întreg arsenal de arme și explozibili, vineri noapte, în suburbia Molenbeek de lângă Bruxelles, acolo unde trăiau mai mulți dintre teroriștii care au atacat Parisul.

Prim-ministrul belgian Charles Michel a declarat într-o conferință de presă că decizia de ridicare a alertei teroriste la nivel maxim a fost luată „pe baza unor informații precise despre riscul unui atac asemănător cu cel din Paris”, făcut de indivizi înarmați cu explozibil care ar putea lansa un atac în mai multe puncte.

„Facem apel la public să nu intre în panică, să rămână calm. Am luat măsurile care sunt necesare”, a mai spus premierul belgian.

Sâmbătă, stațiile de metrou și marile magazine din Bruxelles sunt închise, iar pe străzi patrulează Armata. De asemenea, meciurile de fotbal și concertele au fost amânate.

Autoritățile belgiene au ridicat sâmbătă la maxim nivelul alertei teroriste în Regiunea Bruxelles, citând o „amenințare serioasă și iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum și recomandări specifice pentru populație”, relatează AFP în pagina online.

„După o nouă evaluare”, Organizația de coordonare pentru analiza amenințării (OCAM), aflată în subordinea Ministerului belgian de Interne, a declarat într-un comunicat că „nivelul alertei teroriste a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru Regiunea Bruxelles”. „Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul țării”, a adăugat OCAM.

OCAM descrie „o amenințare serioasă și iminentă care necesită adoptarea unor măsuri de securitate, precum și recomandări specifice pentru populație”. Centrul face apel la locuitorii capitalei belgiene să evite locurile aglomerate, precum „concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, transporturile în comun” și centrele comerciale foarte frecventate.

OCAM cere de asemenea populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Salah Abdeslam, un suspect-cheie în atentatele de la 13 noiembrie din Paris, soldate cu 129 de morți, este bănuit că a plecat în Belgia a doua zi, cu ajutorul a doi bărbați, Hamza Attou și Mohammed Amri, arestați la 14 noiembrie în localitatea Molenbeek, din Regiunea Bruxelles, și inculpați.

Salah Abdeslam, al cărui frate Brahim a detonat explozibilii avuți asupra sa pe bulevardul Voltaire din Paris, este căutat în continuare de autorități.

Molenbeek este considerată o bază a jihadismului în Europa. Presupusul organizator al atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, al cărui deces a fost anunțat joi de autoritățile franceze, și frații Brahim și Salah Abdeslam sunt originari din Molenbeek.

Poliția din Bruxelles a fost în alertă joi seara, în urma unor informații obținute de serviciile secrete conform cărora Salah Abdeslam, căutat în cazul atentatelor de la Paris, ar fi fost văzut la Anderlecht, informează Het Laatste Nieuws, citat de site-ul 7sur7.be.

Toți polițiștii disponibili de la Bruxelles au primit ordin să rămână la posturi, în urma acestor informații provenind de la serviciile de securitate.

Teroristul Salah Abdeslam, căutat activ în urma atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 129 de morți, ar fi fost văzut la Anderlecht, o localitate din Regiunea Capitalei Bruxelles.

Potrivit Het Laatste Nieuws, lunetiști de elită au fost mobilizați, iar polițiști bine înarmați patrulau în zonele aglomerate. Cu toate acestea, nivelul alertei teroriste a rămas la 3.

Universitatea Liberă din Bruxelles (ULB) a închis, joi seara, locurile aglomerate din campusul său, ca măsură de precauție. „ULB nu a făcut obiectul unei amenințări directe, dar poliția ne-a sfătuit să închidem aceste locuri ca măsură de precauție, ținând cont de contextul general”, a explicat purtătorul de cuvânt al universității, Nicolas Dassonville.

Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, este un suspect-cheie căutat de poliție în urma atentatelor de vinerea trecută de la Paris. El este un belgian care ar fi fost implicat în atentate alături de doi frați de-ai săi, dintre care unul a fost arestat și celălalt a murit într-un atac de pe bulevardul Voltaire, în apropiere de sala de concerte Bataclan.

Salah Abdeslam ar fi închiriat autoturismul Volkswagen Polo care a fost folosit de atacatori și ulterior găsit lângă Bataclan, unde 89 de persoane au fost ucise.

El a fost oprit sâmbătă de poliție, alături de alți doi bărbați, într-un vehicul din apropierea frontierei belgiene, dar a fost lăsat să plece după interogare și verificarea documentelor.

Anchetatorii îl caută în continuare pe Salah Abdeslam, despre care se crede că ar fi pătruns pe teritoriul Belgiei după atacurile sângeroase de vineri seara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!