Biden așteaptă acțiuni ”urgente” din partea Congresului SUA pentru susținerea Ucrainei /Putin ”trebuie oprit”, ”a amenințat și țări membre NATO”

Biden așteaptă acțiuni ”urgente” din partea Congresului SUA pentru susținerea Ucrainei /Putin ”trebuie oprit”, ”a amenințat și țări membre NATO”
Publicat: 29/12/2023, 21:18
Actualizat: 29/12/2023, 21:21

Președintele Joseph Biden a cerut, vineri, Congresului SUA să aprobe ”urgent” asistență suplimentară pentru Ucraina, liderul de la Casa Albă avertizând că omologul său rus, Vladimir Putin, ”trebuie oprit”, în contextul în care ”a amenințat și țări membre NATO”, periclitând securitatea Europei.

”În cursul nopții, Rusia a lansat cele mai ample atacuri aeriene asupra Ucrainei de la începerea războiului până în prezent. Acest bombardament masiv a inclus drone și rachete, inclusiv rachete hipersonice, pentru atacarea orașelor și a infrastructurii civile în întreaga Ucraină. Conform unor informații, în bombardamente a fost lovită o maternitate, un mall și zone rezidențiale, omorând oameni nevinovați și rănind alte zeci de persoane. Această situație reamintește lumii în mod clar că, la aproape doi ani de la începerea acestui război devastator, obiectivul lui Putin este neschimbat. Încearcă să anihileze Ucraina și să subjuge poporul ucrainean. Trebuie oprit”, a declarat președintele Biden, conform unui comunicat difuzat de Casa Albă.

Armata rusă a bombardat masiv, vineri dimineață, mai multe orașe din Ucraina, inclusiv Kiev, Lviv și Harkov. Autoritățile ucrainene au raportat cel puțin 31 de morți și aproximativ 160 de răniți, subliniind că au fost avariate numeroase imobile în capitală, în sudul și vestul țării, conform agenției Reuters.

Polonia suspectează că o rachetă de croazieră lansată de Rusia spre Ucraina a traversat scurt timp spațiul său aerian. Guvernul de la Varșovia s-a reunit de urgență și a informat NATO. Alianța Nord-Atlantică a anunțat că rămâne ”vigilentă”.

Biden cere Congresului să aprobe ”urgent” fonduri pentru Ucraina

Președintele Biden le-a cerut membrilor Congresului SUA să aprobe ”urgent” finanțare suplimentară pentru Ucraina. Washingtonul solicită de câteva luni încă 60 de miliarde de dolari pentru a putea continua sprijinul militar destinat Ucrainei, dar proiectul este blocat în Congres din cauza opoziției exercitate de un grup de politicieni republicani.

”Poporul american trebuie să fie mândru de faptul că noi am contribuit la salvarea vieților și de sprijinul acordat Ucrainei în eforturile acestei țări de apărare a poporului său, a libertății și independenței. Dar, în cazul în care Congresul nu acționează urgent în noul an, noi nu vom putea continua să trimitem armament și sisteme antiaeriene vitale, de care Ucraina are nevoie pentru protejarea cetățenilor. Congresul trebuie să intervină și să acționeze fără întârzieri”, a subliniat Biden.

Președintele SUA a atras atenția că ”mizele” conflictului ”se extind cu mult dincolo de Ucraina”.

”Afectează întreaga alianță NATO, securitatea Europei și viitorul relației transatlantice. Putin nu a încercat doar distrugerea Ucrainei, a amenințat și țări membre NATO. Când dictatorilor și liderilor autocrați li se permite să acționeze fără restricții în Europa, există riscul ca Statele Unite să fie atrase direct. Iar consecințele sunt pentru întreaga lume”, a atras atenția Biden.

”De aceea, Statele Unite au mobilizat o coaliție de peste 50 de țări pentru a susține apărarea Ucrainei. Nu putem abandona aliații și partenerii, nu putem abandona Ucraina. Istoria îi va judeca aspru pe cei care eșuează să răspundă apelului pentru libertate”, a insistat președintele SUA.

Citește și:

Al Arabiya: Cel puțin 11 membri ai Gardienilor Revoluției din Iran, uciși într-un atac israelian în Siria

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii