Biden trece pe primul loc în Pennsylvania și este la un mic pas pentru a deveni preşedinte. Trump nu acceptă rezultatul

Biden trece pe primul loc în Pennsylvania și este la un mic pas pentru a deveni preşedinte. Trump nu acceptă rezultatul
Translatorul afgan care l-a salvat pe Joe Biden în 2008, abandonat în Kabul. „Nu mă uitați aici” / Joe Biden / Sursa: Facebook - Joe Biden
Publicat: 06/11/2020, 18:02
Actualizat: 06/11/2020, 18:08

Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat, a trecut pe primul loc în statul Pennsylvania şi este foarte probabil să câştige scrutinul prezidenţial din Statele Unite, dar preşedintele în funcţie, republicanul Donald Trump, contestă rezultatele şi, potrivit surselor citate d epresa internațională, nu intenţionează să îşi recunoască înfrângerea.

Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a 98% din buletinele de vot, Joseph Biden este acum pe primul loc în Pennsylvania, având un avans de peste 5.000 de voturi.

Donald Trump, preşedintele în funcţie al SUA și canidatul Partidului Republican, era pe primul loc până acum în Pennsylvania, dar avansul său se micşorase în contextul numărării voturilor prin corespondenţă, relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, câştigarea statului Pennsylvania i-ar aduce lui Joseph Biden o victorie clară în scrutinul prezidenţial. Biden este creditat, potrivit diverselor proiecţii, cu 253-264 de voturi în Colegiul electoral federal, iar obţinerea victoriilor în Pennsylvania, Georgia şi Nevada i-a asigura cu uşurinţă cele 270 de voturi ale electorilor federali necesare pentru a deveni preşedinte al SUA.

Joe Biden se declarase optimist, joi, dar nu și-a arogat victoria. „Când se va finaliza numărătoarea, credem că vom fi câştigătorii”, a afirmat Biden.

Cum se numără voturile

De partea cealaltă, preşedintele republican în funcţie, Donald Trump, denunţă fraude electorale şi va contesta rezultatele în justiţie, relatează Mediafax.

Potrivit unor surse de la Casa Albă, Donald Trump nu intenţionează să îşi recunoască înfrângerea şi va intenta procese pentru a solicita renumărarea voturilor în statele decisive.

În statele decisive pentru scrutin, sunt numărate în ultima etapă voturile trimise prin corespondenţă. Aceste voturi sunt în principal pentru Joe Biden, în contextul în care președintele în funcție și-a exprimat dubiile privind această modalitate de vot, ceea ce i-a influențat pe simpatizanții săi.

Dacă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii nu este clar acesta ar putea fi contestat atât de actualul președinte Donald Trump, cât și de contracandidatul său democrat, Joe Biden. În cazul unei dispute, candidații ar putea ajunge la o serie de procese în justiție, arată jurnaliștii de la Reuters care au realizat o analiză amplă pe situația actuală a alegerilor prezidențiale din SUA.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult