Bilanț tragic al cutremurului din Iran: cel puțin 530 de morți și MII de răniți. Mărturiile unui român, din mijlocul seismului. UPDATE

Bilanț tragic al cutremurului din Iran: cel puțin 530 de morți și MII de răniți. Mărturiile unui român, din mijlocul seismului. UPDATE
FOTO - ARHIVĂ
Publicat: 14/11/2017, 15:18
Actualizat: 25/03/2019, 21:33

Cel puțin 530 persoane au murit, iar alte aproximativ 7.500 au fost rănite în urma seismului cu magnitudinea de 7,3 grade care a afectat o regiune de la frontiera Iranului cu Irakul, potrivit presei din cele două țări, relatează agenția de știri Reuters.

Televiziunea publică de la Teheran a anunțat că peste 214 oameni au murit în Iran, iar bilanțul ar putea să crească în perioada următoare.

Terenul muntos și alunecările de teren provocate de seism îngreunează eforturile de căutare a supraviețuitorilor, au declarat oficialii iranieni.

Patru persoane au decedat și alte cel puțin 50 au fost rănite în Irak, potrivit oficialilor din această țară.

Oficialii iranieni se așteaptă ca bilanțul victimelor că crească pe măsură ce echipele de salvatori excavează imobilele prăbușite.

Behnam Saeedi, purtător de cuvânt al Organizației pentru Gestionarea Dezastrelor din Iran, a declarat că cel puțin 164 de oameni și-au pierdut viața.

Cel mai grav afectat a fost districtul Sarpol-e Zahab county din provoncia iraniană Kermanshah, aici fiind înregistrate aproximativ 97 de victime.

Principalul spital din acest district a suferit pagube majore în urma seismului, astfel că răniți aduși aici nu au putut fi tratați, a anunțat un oficial din cadrul serviciilor de urgență iraniene.

Epicentrul seismului a fost la 30 de kilometri de orașul Halabjah din Irak, și 72 de kilometri de localitatea Pāveh din Iran.

Mai multe orașe iraniene au rămas fără electricitate, iar 35 de echipe de salvare au fost trimise în zonele grav afectate de cutremur. Ministrul iranian de Interne a precizat că minimum 14 provincii au raportat pagube însemnate și pierderi de vieți omenești.

Cutremurul a fost resimțit și în Turcia, Qatar și Israel.

Provinciile Kermanshah și Ilam din vestul Iranului au fost grav afectate de cutremur în privința victimelor, iar cele mai mari pagube materiale au fost raportate în orașele Qasr-e-Shirin, Ilam și Kermanshah.

Ministerul iranian de Interne a precizat că obiectivele strategice, inclusiv infrastructura de petrol și gaze, nu au fost afectate, dar se înregistrează probleme în privința furnizării de apă potabilă în mai multe regiuni.

Român aflat în Irak: Cutremurul a durat aproximativ două minute. Unii s-au speriat foarte tare

Românul Ionuț Ursu, aflat în Irak pentru un proiect umanitar medical, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, că seismul care s-a resimțin în Irak și Iran a durat două minute, precizând că oamenii s-au speriat foarte tare.

„În această seară la ora 20:27, aflându-mă in Irak, zona Erbil, am fost surprins de un cutremur de 7,6 grade, adâncime de 10 km. În zona nu s-au înregistrat pagube materiale, victime. Pot să spun ca oamenii au ieșit din case, iar unii s-au speriat foarte tare. Intensitatea cutremurului a durat aproximativ 2 minute. În această perioadă eu ma aflu in Irak pentru un proiect umanitar medical”, a scris Ionuț Ursu pe pagina sa de Facebook.