Bill Gates vrea să-şi doneze toate bunurile și să iasă „de pe lista celor mai bogați oameni din lume”: „Am obligația de a returna resursele mele societății” / Unde ar urma să ajungă banii

Bill Gates vrea să-şi doneze toate bunurile și să iasă „de pe lista celor mai bogați oameni din lume”: „Am obligația de a returna resursele mele societății” / Unde ar urma să ajungă banii
Bill Gates / Sursă Foto: Shutterstock - Ilustrativ
Publicat: 18/07/2022, 09:02

Bill Gates vrea să-şi doneze toate bunurile și să devină „Sărmanul din Seattle”. Într-o serie de mesaje publicate pe Twitter, cofondatorul Microsoft anunță că vrea să „restituie resursele sale societății”.

Până în 2026, a anunțat Gates, Fundația Bill și Melinda Gates își va crește donațiile de la 6 miliarde de dolari la 9 miliarde de dolari anual și, pentru a-și atinge obiectivul, a mai făcut o donație de 20 de miliarde de dolari pentru dotarea fondului. Într-o serie de tweet-uri, magnatul din Seattle spune că dorește „să doneze virtual toate activele sale Fundației” pentru a „ieși de pe lista celor mai bogați oameni din lume”.

Fundația, creată de Gates împreună cu soția sa de atunci, Melinda French Gates, în 2000 (cuplul a divorțat în 2021, după 27 de ani de căsnicie) are ca obiectiv principal îmbunătățirea îngrijirii sănătății, reducerea sărăciei, extinderea oportunităților educaționale și creșterea accesului la tehnologie, scrie publicația RaiNews.

Miliardarul spune că este îngrijorat de crizele globale, inclusiv de pandemie, conflictul dintre Ucraina și Rusia, schimbările climatice și egalitatea de gen din Statele Unite, dar notează: „Sunt încă optimist. Aceste eșecuri se petrec în contextul a două decenii, a progresului istoric și cred că este posibil să atenuăm pagubele și să revenim la progresul pe care îl făcea lumea”.

Apoi a mulțumit unui alt miliardar, antreprenorul Warren Buffett, pentru „incredibila generozitate” sa în fața Fundației Gates, care a permis fondul să-și stabilească obiective „atât de ambițioase”, subliniază Gates.

„Am obligația de a returna resursele mele societății”

„Am obligația de a returna resursele mele societății în moduri care au cel mai mare impact pentru a reduce suferința și pentru a îmbunătăți viața. Și sper ca și alții aflați în poziții privilegiate să facă un pas înainte în acest moment”, a adăugat sursa citată.

Printre cauzele susținute de Gates se numără și mass-media. Și conform site-ului MintPress, în timp ce imperiile media ale altor miliardari sunt destul de cunoscute, banii pe care Gates i-a donat lumii editoriale rămân un mister. După ce a vizionat peste 30.000 de granturi individuale, MintPress a dezvăluit că Bill Gates, prin Fundația Bill și Melinda Gates, a făcut donații de peste 300 de milioane de dolari pentru a finanța proiecte media.

Printre destinatari se numără multe dintre cele mai importante ziare americane, inclusiv Cnn, Nbc, Npr, Pbs și The Atlantic. Gates sponsorizează, de asemenea, o serie de publicații străine influente, inclusiv BBC, The Guardian, The Financial Times și The Daily Telegraph din Marea Britanie, precum și ziare europene importante precum Le Monde (Franța), Der Spiegel (Germania) și El País ( Spania), precum și radiodifuzori globali precum Al-Jazeera. Bill Gates a donat un total de 319 milioane de dolari acestor mass-media, dezvăluie site-ul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult