Blinken cere avansarea procesului politic în sensul creării unui stat palestinian /Iordania organizează un summit arab pe tema situației din Gaza

Blinken cere avansarea procesului politic în sensul creării unui stat palestinian /Iordania organizează un summit arab pe tema situației din Gaza
Publicat: 09/01/2024, 21:30
Actualizat: 09/01/2024, 21:34

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a reafirmat marți, în Israel, necesitatea relansării procesului politic pentru crearea condițiilor de înființare a unui stat palestinian, în timp ce regele Abdullah al Iordaniei a convocat un summit arab pe tema situației grave din Fâșia Gaza.

Antony Blinken s-a întâlnit marți cu președintele Israelului, Isaac Herzog, și cu premierul Benjamin Netanyahu.

”Secretarul de Stat a reafirmat susținerea pentru dreptul Israelului de a împiedica repetarea atacurilor de genul celor din 7 octombrie și a evidențiat importanța evitării atacurilor asupra civililor și protejării infrastructurii civile din Fâșia Gaza”, a comunicat Departamentul de Stat de la Washington.

Antony Blinken a discutat cu Benjamin Netanyahu despre eforturile în curs pentru a obține eliberarea celor aproximativ 130 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza și despre importanța intensificării asistenței umanitare pentru civilii palestinieni.

”Secretarul de Stat a reiterat necesitatea asigurării unei păci durabile și sustenabile pentru Israel și pentru întreaga regiune, inclusiv prin realizarea obiectivului unui stat palestinian”, subliniază Departamentul de Stat.

Blinken a respins acuzațiile Africii de Sud privind acte de genocid care ar fi fost comise de Israel în Fâșia Gaza, dar a cerut garantarea dreptului palestinienilor de a reveni în zonele din nordul teritoriului.

”Credem că reclamația împotriva Israelului depusă la Curtea Internațională de Justiție distrage atenția lumii de la eforturile noastre importante. În plus, acuzația de genocid este lipsită de fundament. Chiar este revoltătoare, mai ales că cei care atacă Israelul – grupul Hamas, mișcarea Hezbollah, militanții huthi, sprijiniți de Iran – continuă să ceară deschis eliminarea Israelului (…)”, a subliniat Blinken, citat de cotidianul Haaretz.

Însă secretarul de Stat american a anunțat că a stabilit cu liderii israelieni planificarea unei misiuni ONU de evaluare a situației din Fâșia Gaza, în contextul în care ofensiva armatei israeliene are o intensitate mai redusă.

”O astfel de misiune va determina ce trebuie făcut pentru a le permite palestinienilor să revină în nordul Fâșiei Gaza. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, căci sunt provocări semnificative în materie de infrastructură și la nivel umanitar”, a subliniat Blinken.

Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 23.210 morți și 59.167 de răniți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Iordania organizează un summit arab

Regele Abdullah al Iordaniei a convocat un summit cu președinții Egiptului și Autorității Palestiniene, Abdel Fattah Al Sisi și Mahmoud Abbas. Reuniunea se va desfășura în stațiunea Aqaba și are rolul analizării ”evoluțiilor periculoase” din Fâșia Gaza.

”Summitul se înscrie în cadrul eforturilor Iordaniei de coordonare a pozițiilor arabe pentru a obține un armistițiu imediat în Gaza și a asigura furnizarea constantă de asistență umanitară”, anunță oficiali de la Amman citați de agenția oficială de presă Petra.

Foto: Profimedia

Citește și:

Blinken cere Israelului să țină cont de cerințele statelor arabe în privința viitorului Fâșiei Gaza și să evite un război cu Hezbollah

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern