Bloomberg: ”Fie că este vorba de Xi Jinping sau de Donald Trump, UE pare VULNERABILĂ” /Este necesară consolidarea autonomiei strategice

Bloomberg: ”Fie că este vorba de Xi Jinping sau de Donald Trump, UE pare VULNERABILĂ” /Este necesară consolidarea autonomiei strategice
Publicat: 23/05/2024, 07:30

Uniunea Europeană pare vulnerabilă la presiunile pe care le-ar putea genera revenirea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite și la provocările Chinei, care intensifică parteneriatul cu Rusia, comentează grupul media Bloomberg, notând că noul context ar putea stimula consolidarea autonomiei strategice a Europei.

”Să ne imaginăm injectarea unui ser al adevărului la o reuniune a liderilor din SUA și Europa după încheierea mandatului președintelui Joe Biden. Ce ar implica anumite adevăruri reciproce despre relațiile transatlantice, dincolo de discuțiile protocolare despre istoria comună și despre solidaritatea constantă cu Ucraina? Primul ar fi o confesiune: în pofida manifestării unității față de Ucraina, Statele Unite nu au o atitudine de încredere și nici de constanță în privința Europei. A doua ar fi o mustrare: pentru că Europa este divizată și nu vrea reducerea dependențelor istorice de China, la nivel comercial, și de SUA, în materie de securitate (denumită «vasalizare» de către Consiliul European pentru Relații Externe /European Council on Foreign Relations). În al treilea rând, este o încurajare: o Europă mai puternică și mai independentă ar fi în interesul SUA, sincer vorbind”, comentează editorialistul Lionel Laurent, într-un articol publicat în Bloomberg sub titlul ”Fie că este vorba de Xi Jinping sau de Donald Trump, UE pare vulnerabilă”.

Viitoarele alegeri din SUA evidențiază urgența acestei ”iubiri dure” pentru o Uniune Europeană care pare nepregătită pentru perspectiva revenirii în funcție a lui Donald Trump. Administrația Joe Biden nu a avut deloc un parcurs liniștit, lansând un program-surpriză de 400 de miliarde de dolari pentru tehnologii ecologice și intrând în competiție cu UE în materie de locuri de muncă și investiții.

”Iar un nou mandat al președintelui Trump ar aduce o doză de impredictibilitate și confruntare în toate domeniile, de la comerț la securitate, într-o perioadă de creștere economică inegală”, atrage atenția editorialistul, notând că tensiunile comerciale au început deja să se accentueze între Washington și Bruxelles.

Statele Unite au impus taxe vamale asupra importurilor de vehicule electrice chineze și presează UE să acționeze în mod similar, deși Bruxellesul are propriile dispute comerciale cu Beijingul. În privința Ucrainei, europenii își pierd speranța că ar putea să îl desprindă pe președintele Chinei, Xi Jinping, de relația foarte apropiată cu omologul său rus, Vladimir Putin.

”Diviziunile sunt profunde. Între un viitor mandat al lui Trump și politicile actuale ale lui Xi Jinping, deciziile Europei vizează posibilitatea de a avea propria abordare. (…) Eforturile pentru o Europă mai puțin vulnerabilă merită, dar adevărul este că acest lucru nu va fi nici ușor, nici ieftin”, subliniază editorialistul Lionel Laurent, insistând că Statele Unite ar trebui să susțină abordarea, așa cum a argumentat și analistul Max Bergmann, de la Centrul pentru Studii Strategice Internaționale (Center for Strategic and International Studies).

”Oare riscurile revenirii lui Trump la Casa Albă ajută mai mult la dezvoltarea autonomiei strategice decât toate discursurile președintelui Emmanuel Macron? Poate că adevărul într-adevăr doare”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Axios.com: Conservatorii britanici riscă să PIARDĂ guvernarea după scrutinul parlamentar anticipat

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×