Izabela Cutieru
04.05.2019
Internațional

Boom-ul american al petrolului este testat de haosul geopolitic

Boom-ul american al petrolului este testat de haosul geopolitic
Faptul că Statele Unite ale Americii au devenit cel mai important producător de petrol din lume, i-a permis președintelui Donald Trump să instituie sancțiuni împotriva Venezuelei și Iranului, comentează CNN.

Însă Statele Unite nu se pot baza exclusiv pe petrolul intern. Pentru a preveni creșterile exacerbate ale prețurilor, Washington are în continuare nevoie de producătorii OPEC.

Anunțul de luna trecută, de la Casa Albă, referitor la sancțiunile lui Donald Trump aplicate Iranului, a generat angajamente suplimentare din partea Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite. Cele două națiuni membre OPEC au declarat, potrivit Administrației Trump, că vor „lua măsuri timpurii” pentru a face față cererii globale de petrol, pe măsură ce exporturile iraniene vor scădea.

„Faptul că Donald Trump este nevoit să apeleze la Arabia Saudită ilustrează limitele dominației americane asupra sectorului energetic”, spune Helima Croft, fost analist CIA.

În ianuarie, administrația Trump a intensificat presiunea asupra președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, prin impunerea de sancțiuni asupra companiei petroliere de stat PDVSA.

Venezuela a fost mult timp un furnizor important de petrol în Statele Unite, însă acea perioadă este acum apusă. Importurile de petrol provenind din Venezuela au dispărut din cauza sancțiunilor, a întreruperilor masive de energie și a anilor în care investițiile au fost insuficiente.

În ciuda creșterii prețurilor petrolului, Trump a garantat, luna trecută, că va elimina complet exporturile de țiței ale Iranului.

Pentru a asigura liniștea piețelor, oficialii administrației americane au invocat producția uriașă de petrol din Statele Unite. Producția americană a crescut de la aproximativ 5 milioane de barili pe zi la începutul anului 2009, la aproape 12 milioane de astăzi, potrivit US Energy Information Administration.

„Suntem mult mai puțin dependenți de petrolul străin decât am fost înainte”, a spus Jason Bordoff, profesor în cadrul Columbia University și fost consilier în domeniul energiei al președintelui Barack Obama.

Doar statul Texas a produs mai mult petrol decât Irakul, al doilea cel mai mare producător al OPEC, timp de șase luni la rând, potrivit S & P Global Platts. Texas și-a dublat producția de țiței în șase ani, până la un record de 4,9 milioane de barili, în decembrie.

Exporturile americane de țiței s-au accentuat în urma deciziei Congresului de a anula interdicția de 40 de ani, privind vânzările străine, în 2015.

Situația actuală începe să prezinte consecințe geopolitice semnificative. Spre exemplu, Uniunea Europeană, care încearcă să-și reducă dependența față de Rusia, și-a intensificat importurile de gaze naturale din Statele Unite.

O provocare pentru stategia amenricană de dominație a pieței energiei este faptul că petrolul nu este tot la fel; decenii de-a rândul sistmul de rafinării din SUA a prelucrat țiței greu din Arabia Saudită, Venezuela și Iran. Acum, petrolul american din șisturi este mult mai ușor, iar dacă rafinăriile nu au suficient petrol greu, nu pot produce cantitățile de benzină și motorină necesare economiei americane.

Meghan O’Sullivan, fost consilier pe probleme de securitate al președintelui George W. Bush spune că boom-ul petrolier american nu eliberează SUA de nevoia de a investi în stabilitatea din Orientul Mijlociu. „Aceste națiuni au un impact semnificativ asupra pieței mondiale, și SUA este legată de piața mondială și de furtunile geopolitice”.

Un exemplu este relația cu Arabia Saudită, căreia oficialii americani îi cer mai multă flexibilitate în menținerea prețurilor pe piața petrolului.

Tags:
Inchide