Bruxelles-ul avertizează Washingtonul cu privire la încălcarea drepturilor europenilor prin spionarea comunicațiilor de către servicii americane de informații

Bruxelles-ul avertizează Washingtonul cu privire la încălcarea drepturilor europenilor prin spionarea comunicațiilor de către servicii americane de informații
Publicat: 11/06/2013, 13:02
Actualizat: 11/06/2013, 13:02

Comisia Europeană (CE) va solicita „un angajament” clar din partea autorităților americane privind respectarea protecției datelor cetățenilor europeni, în urma unor dezvăluiri privind spionarea comunicațiilor de către servicii americane de informații, relatează AFP.

„Comisia cere un angajament clar din partea Statelor Unite în privința respectării dreptului fundamental al tuturor cetățenilor europeni la protecția datelor lor personale”, a declarat marți în Parlamentul European (PE) comisarul însărcinat cu Sănătatea Tonio Borg, prezentând poziția CE pe această temă în hemiciclul aproape gol.

Este necesar ca cetățenii europeni să beneficieze de aceleași drepturi ca cetățenii americani, a declarat, în rezumat, Borg.

„Comisarul însărcinat cu Justiția Viviane Reding va evoca acest dosar cu autoritățile americane” într-o întâlnire prevăzută între CE și Guvernul american vineri, la Dublin, a anunțat el. Reding va face acest lucru cu „fermitate și hotărâre”, a promis Borg.

„Vom cere clarificări și vom întreba dacă accesul la date personale în cadrul programului PRISM se limitează la cazuri individuale, în baza unor suspiciuni fondate și specifice, sau dacă este vorba despre un transfer de date în vrac”, a spus el.

Borg reacționa astfel față de informații difuzate săptămâna trecută de către The Washington Post și The Guardian, care au dezvăluit existența programului PRISM, care permite serviciilor americane de informații să supravegheze date ce circulă pe servere aparținând unor giganți în domeniul Internetului, ca Google sau Facebook.

La fel cum a procedat comisarul însărcinat cu Afacerile Interne Cecilia Malmström, care a vorbit vineri despre acest subiect, Borg a exprimat „îngrijorarea” CE cu privire la acest program.

Programe ca PRISM „pun în pericol dreptul fundamental la protecția și confidențialitatea datelor cetățenilor europeni”, a subliniat Borg.

În perioada 2007-2011, site-urile Microsoft, Google, Yahoo!, Facebook, YouTube, Skype, AOL și Apple au început să fie integrate în programul secret al Agenției Naționale americane pentru Securitate (NSA), cu scopul ca analiști să poată să consulte în mod direct și în timp real e-mailuri trimise pe Hotmail sau Gmail, dar și toate conversațiile, fotografiile și convorbirile online pe aceste site-uri.

Existența acestui program PRISM a fost apărată de către președintele Barack Obama, care a declarat că „nu se aplică cetățenilor americanilor” și nici „persoanelor care trăiesc în Statele Unite”. El a apărat necesitatea unui „compromis” între „securitatea” americanilor și „protecția vieții private”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun