Bulgaria, văzută ca un cal troian rusesc în interiorul UE

Bulgaria, văzută ca un cal troian rusesc în interiorul UE
Publicat: 25/09/2014, 13:39
Actualizat: 03/02/2019, 16:26

Sărbătoarea „rusofilă” anuală de la Lacul Koprinka, în centrul Bulgariei, a atras 7.000 de persoane, sub supravegherea atentă a candidaților mai multor partide.

Uniunea Europeană este principalul susținător financiar al Bulgariei, care face parte și din NATO. Dar mulți bulgari înclină către est. Astfel, 40 la sută dintre ei se opun sancțiunilor impuse Rusiei de occidentali pentru politica sa față de Ucraina, în raport cu 13 la sută care le aprobă, potrivit unui studiu al institutului Mediana.

Într-un mesaj citit la Lacul Koprinka, ambasadorul Rusiei Iuri Isakov a salutat faptul că această reuniune este atât de bine „înrădăcinată în inimile bulgarilor, în pofida conjuncturii schimbătoare”.

Cele două țări au limbi similare, alfabet chirilic și aceeași religie. În timpul dictaturii comuniste, Bulgaria a fost aliatul cel mai fidel al Moscovei.

„Tentativele Occidentului de a se opune popoarelor noastre înfrățite sunt destinate eșecului”, asigură Danail Dimitrov, în vârstă de 38 de ani, întâlnit de AFP la „sărbătoarea rusofilă”. Acest profesor de istorie invocă războiul ruso-turc din 1977-1878, care a pus capăt celor cinci secole de dominație otomană în Bulgaria.

Nostalgia „fratelui” mai mare se manifestă la unii bulgari cu atât mai mult cu cât după un sfert de secol de democrație, mica națiune balcanică având 7,4 milioane de locuitori rămâne cea mai săracă din UE.

Înaintea alegerilor anticipate, tensiunea dintre Uniunea Europeană și Rusia este o speranță pentru partidul ultranaționalist Ataka. La Lacul Koprinka, liderul său Volen Siderov a promis să facă totul pentru a evita ca Bulgaria să devină o „platformă de tir” împotriva Rusiei.

Dintre marile formațiuni, la sărbătoarea prorusă au fost prezenți socialiștii, care au susținut Guvernul „tehnocrat” destituit în iulie. Mai nuanțați decât Ataka, ei promovează o „politică echilibrată” între Est și Vest pentru apărarea „intereselor naționale”.

Dreapta fostului premier Boiko Borisov (2009-2013), a cărei revenire la putere este anticipată de sondaje, privește mai degrabă către Germania, considerând că acesta este „modelul de gestionare mai adecvat” pentru Bulgaria.

Blocul reformator (dreapta anticomunistă), un potențial aliat pentru Borisov, merge mai departe propunând demontarea monumentului armatei sovietice din Sofia „în semn de apartenență europeană”.

Potrivit analiștilor, viitorul Guvern va trebui să își arate loialitatea față de UE dar în același timp să menajeze Rusia.

„Bulgaria are un statut paradoxal”, rezumă pentru AFP Ognian Mincev, de la Centrul de studii internaționale. „Ea aparține NATO și UE, dar Moscova controlează total sursele de energie, iar oligarhii bulgari apără interesele economice și strategice ruse”, explică el.

Stânga și dreapta converg atunci când consideră necesar proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream care să ocolească Ucraina, la originea căruia se află gigantul rus Gazprom.

Lansarea lucrărilor de construcție a tronsonului bulgar al acestui echipament faraonic a fost oprită in extremis înainte de începutul verii după protestele Bruxelles-ului și Washington-ului.

Proiectul este totuși departe de a fi abandonat. Borisov asigură că în cazul unui acord european, construirea sa ar putea reîncepe în toamnă.

Echilibristica bulgară alimentează suspiciunile în Europa. În primăvară, revista Der Spiegel cita surse din cadrul serviciilor de informații germane, potrivit cărora Berlinul și alte capitale se temeau că Moscova va exploata influența pe care o are în Bulgaria pentru a „diviza blocul” european.

„Țara apare ca un cal troian rusesc în interiorul UE”, admite politologul Daniel Smilov, în opinia căruia „viitorul Guvern va trebui să depășească o problemă gravă de reputație”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Undă de șoc pe piața carburanților. Ce se întâmplă la pompă cu benzina și motorina
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Experiment de modificare a climei, oprit din motive de sănătate
×