Camera Comunelor RESPINGE acordul BREXIT. Opoziția vrea alegeri ANTICIPATE

Camera Comunelor RESPINGE acordul BREXIT. Opoziția vrea alegeri ANTICIPATE
Publicat: 15/01/2019, 22:05
Actualizat: 26/03/2019, 03:05

Urmăriți imagini de la votul din Camera Comunelor și declarațiile după rezultatul previzibil.

Urmăriți aici ultimele dezbateri din Camera Comunelor, înaintea votului din această seară.

Acordul negociat de Guvernul Theresei May cu Uniunea Europeană, pentru condițiile ieșirii din UE, are toate șansele să fie respins astăzi, după cinci zile de aprinse dezbateri în Camera Comunelor, anunță BBC. În acest caz, ieșirea Marii Britanii din UE pe 29 martie ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

Ultima zi a dezbaterilor din Camera Comunelor va fi deschisă de procuror general Geoffrey Cox, la 14:50 (ora României) și se va încheia cu un speech final al premierului Theresa May, la ora 20:30. De la 21:00, începe votarea: mai întâi amendamentele propuse de parlamentarii britanici, iar la final, votul pe întregul acord.

„În iunie 2006, parlamentarii au cerut poporului britanic să ia o decizie: Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană sau nu,” transmite primul ministru Theresa May într-un mesaj pe Twitter. „De-a lungul acelei campanii, au fost multe neînțelegeri, dar cu toții am căzut de acord asupra unui singur lucru: politicienii trebuie să implementeze ceea ce poporul a decis. Cred că britanicii sunt pregătiți să mergem mai departe. Să depășim dezacordurile și să ne unim. Să depășim nesiguranța, în speranța unui viitor mai luminos. Parlamentarii vor avea ocazia să decidă în această seară. Iar pentru binele țării noastre, le cer să profite de această oportunitate.”

Luni, într-un efort aproape disperat, primul ministru britanic a cerut sprijinul parlamentarilor pentru a aproba acordul negociat cu Bruxelles-ul , precum și declarația politică despre viitoarele relații cu UE.

„Nu este un acord perfect, dar când oamenii vor citi despre această hotărârea voastră în cartea de istorie, vor întreba: „Am aplicat voința poporului de a părăsi UE? Am reușit să ne salvăm economia și securitatea sau i-am dezamăgit pe britanici?

Luni seara, Camera Lorzilor a aprobat, cu 321 de voturi pentru și 152 contra, o rezoluție de respingere Acordului Brexit negociat de May.

Deși simbolică, Camera Comunelor fiind forul decizional în cazul Brexit, rezoluția Camerei Lorzilor, care respinge și scenariul unei ieșiri din UE fără un acord, susține că acordul Theresei May „va prejudicia prosperitatea economică viitoare, securitatea internă și influența globală” a Marii Britanii.

Dacă acordul va fi respins în această seară și de Camera Comunelor, premierul va avea la dispoziție trei zile lucrătoare să prezinte Parlamentului britanic un „Plan B„. Dacă și acest a va fi respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar, pentru a oferi guvernului rpgazul de a revizui și ratifica un nou acord Brexit, îndată ce Downing Street va avea o idee clară despre opțiunile majorității din Camera Comunelor.

Scenariul ieșirii din UE fără un acord – însemnând că Marea Britanie ar întrerupe brusc legăturile cu Uniunea Europeană – este considerat dezastruos de aproape toată lumea, în frunte cu premierul Theresa May, care ar prefera mai degrabă anularea Brexit-ului.

În ultima perioadă, tot mai mulți politicieni britanici cer un nou referendum pe tema apartenenței la UE.

Opoziția simte victoria și amenință cu o moțiune de cenzură și alegeri anticipate, dacă acordul va fi respins în această seară.

„Dacă această cârpeală de acord va fi respinsă, doar premierul May va fi de vină, pentru că a pierdut doi ani negociind cu miniștrii propriul cabinet și cu cârcotașii din partid, în loc să negocieze cu UE,” afirmă Jeremy Corbyn, liderul Laburiștilor, care au anunțat deja că vor vota împotriva acordului. „Avem nevoie de noi alegeri, care să ofere ocazia de a vota pentru o nouă guvernare, care să-i unească pe britanici.”

Liderii UE au atras atenția de mai multe ori că nu vor accepta renegocierea acordului Brexit discutat deja, dar au luat în calcul o „prelungire tehnică” a termenului de 29 martie, ca să dea ocazia guvernului de la Londra să găsească soluții.Dacă în Marea Britanie vor fi convocate alegeri parlamentareanticipateoriun nou referendumpe tema apartenenței la UE, Bruxelles-ul este dispus să aștepte chiar mai mult.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (I)
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?