Camera Comunelor RESPINGE din nou Acordul Brexit / Ce opțiuni sunt, potrivit premierului Theresa May / Reacția UE

Camera Comunelor RESPINGE din nou Acordul Brexit / Ce opțiuni sunt, potrivit premierului Theresa May / Reacția UE
Publicat: 13/03/2019, 08:33
Actualizat: 25/03/2019, 18:55

UPDATE 22.27Sadiq Khan cere convocarea unui nou referendum privind apartenența Marii Britanii la UE

Primarul Londrei, Sadiq Khan, membru al Partidului Laburist (de opoziție), a cerut Guvernului Theresa May să organizeze un nou referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană.

„Salut votul de respingere a Acordului Brexit propus de Guvern, un acord prost. Premierul trebuie să plaseze pe primul loc orașul nostru și țara noastră și să anuleze clauza Articolului 50” al Tratatului comunitar, care prevede posibilitatea ieșirii din Uniunea Europeană, a declarat Sadiq Khan, citat de Sky News.

„A venit vremea ca cetățenii britanici să aibă ultimul cuvânt despre Brexit”, a precizat primarul Londrei.

UPDATE 21.57UE regretă situația din Marea Britanie, dar va accepta amânarea Brexit doar în anumite condiții

Uniunea Europeană regretă respingerea Acordului Brexit de către Camera Comunelor, anunță Președinția Consiliului European, precizând că amânarea Brexit va fi aprobată doar în anumite condiții.

„Regretăm rezultatul votului din această seară și suntem dezamăgiți că Guvernul britanic nu a fost în stare să obțină majoritatea pentru acordul negociat (…). Uniunea Europeană a făcut tot ce este posibil pentru ajungerea la un acord. Date fiind clauzele suplimentare de garantare oferite de UE în decembrie, în ianuarie și ieri, este greu să spus ce mai putem face. Dacă există vreo soluție la actualul impas, aceasta poate fi găsită doar la Londra”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Donald Tusk, președintele Consiliului European.

„Dat fiind că mai sunt doar 17 zile până pe 29 martie, votul de astăzi a amplificat semnificativ probabilitatea producerii unui Brexit fără acord. Noi vom continua pregătirile pentru a ne asigura că putem face față unui astfel de scenariu. Dacă Marea Britanie va formula o solicitare rezonabilă pentru amânare, UE va analiza cererea și va decide prin unanimitate. UE va cere o justificare credibilă pentru posibilitatea prelungirii negocierilor și pentru durată. Va trebui asigurată funcționarea eficientă a instituțiilor UE”, precizează oficialul european.

UPDATE 21.53 Jeremy Corbyn propune consens național privind Brexit sau alegeri anticipate

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist (de opoziție), a propus marți seară convocarea alegerilor parlamentare anticipate sau negocieri politice pentru ajungerea la un acord care să primească votul Camerei Comunelor.

„Premierul Theresa May este în criză de timp. Poate că ar trebui să organizăm alegeri generale”, a declarat Jeremy Corbyn, propunând ca soluție alternativă negocieri cu Partidul Conservator, aflat la putere, pentru ajungerea la consens privind Brexit.

UPDATE Theresa May: Camera Comunelor va avea de ales între anularea Brexit și un nou referendum

Camera Comunelor va ajunge să opteze între anularea deciziei de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și organizarea unui nou referendum pe tema apartenenței la Blocul comunitar, a afirmat premierul Theresa May.

„Eu sunt pasionată de aplicarea rezultatului referendumului, dar sunt la fel de pasionată de faptul că singurul mod de ieșire din Uniunea Europeană este printr-un acord. În cazul în care Camera Comunelor va hotărî să ieșim fără acord Brexit, Guvernul va asuma politica de implementare a acestei decizii”, a declarat Theresa May.

„Dacă parlamentarii votează pentru prelungirea negocierilor în cadrul Articolului 50 al Tratatului comunitar, Guvernul va trebui să ajungă la un acord în acest sens cu UE. Dar UE va vrea să știe ce vrem să facem prin amânarea Brexit. Iar Camera Comunelor va trebui să răspundă dacă vrea anularea clauzei Articolului 50 sau dacă organizează un nou referendum”, a argumentat Theresa May.

Știrea inițială:

Camera Comunelor a respins, marți seară, Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, informează presa britanică.

Proiectul de Acord Brexit, care include noile clauze negociate cu Bruxellesul, a fost respins cu un raport de voturi 391/242, relatează postul Sky News și cotidianul The Guardian.

În ianuarie, Camera Comunelor a respins proiectul de Acord Brexit cu un raport de voturi de 432/202.

Premierul Theresa May a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moțiune care prevede ieșirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieșirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May și Bruxelles prevede reciprocitate în privința libertății de circulație, o perioadă de tranziție post-Brexit, menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord și păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroși politicieni britanici. Mai mulți membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest față de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Theresa May a anunțat luni seară că obținuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne