Cancelarul Austriei anunță închiderea treptată a frontierei cu Ungaria pentru imigranți. În două zile, peste 13.000 de persoane au trecut granița

Cancelarul Austriei anunță închiderea treptată a frontierei cu Ungaria pentru imigranți. În două zile, peste 13.000 de persoane au trecut granița
Publicat: 07/09/2015, 09:31

Cancelarul Werner Faymann a anunțat duminică seara că măsurile de urgență urmează să fie anulate „pas cu pas”, în vederea „asigurării securității comune a frontierelor externe (ale Uniunii Europene), respectării procedurilor de azil corecte și ajungerii la o distribuire echitabilă a solicitanților de azil prin intermediul unor cote europene”.

Faymann a făcut acest anunț după ce a discutat, duminică, despre situația imigranților cu cancelarul german Angela Merkel și premierul ungur Viktor Orban.

Peste 13.000 de imigranți – peste așteptări – au trecut din Ungaria în Austria sâmbătă și duminică, a anunțat poliția austriacă duminică, iar 14 trenuri ungare au adus duminică mii de imigranți la stația ungară de frontieră Hegyeshalom, de unde au urcat în trenuri către Austria, relatează AP online.

Poliția ungară nu a intervenit în timp ce imigranții care soseau cu aceste trenuri au trecut duminică frontiera în Austria, beneficiind astfel de o decizie-surpriză a Ungariei de a nu mai verifica vizele pasagerilor din trenuri internaționale, o măsură la care a recurs anterior pentru a bloca drumul imigranților către Europa de Vest.

Poliția nu a verificat documentele pasagerilor acestor trenuri, în principal imigranți, care au urcat la bordul unor trenuri către Austria.

Arabi, asiatici și africani care au traversat, într-o călătorie de mai multe săptămâni, Turcia, Grecia și Balcanii pentru a ajunge în Ungaria și a intra în Uniunea Europeană (UE), au fost surprinși, duminică, să constate că li se permite să cumpere bilete de tren către Austria și Germania. Ungaria a insistat săptămâna trecută că nu va mai permite acest lucru.

„No check, no problem”

Vânzători de bilete din Gara Keleti din Budapesta nu au răspuns atunci când au fost întrebați de AP de ce vând azilanților bilete către Viena. Mai mulți imigranți au decalarat pentru agenția americană că se așteptau să fie respinși, dar că au putut să cumpere cu ușurință bilete de tren către Viena, fără să le fie verificată viza.

„No check, no problem” („Fără verificări, fără probleme”), a declarat Reza Wafai, un afgan în vârstă de 19 ani din Bamiyan, care spera să ajungă la rude, în Dortmund (Germania), arătând AP biletul către Viena, în valoare de 9.135 de forinți (32,50 de dolari), pe care tocmai îl cumpărase. Tânărul călătorea fără pașaport, având asupra sa doar un document ungar de solicitant de azil.

Potrivit reglementărilor europene, solicitanții de azil sunt obligați să caute refugiu în țările prin care au intrat pentru prima dată pe teritoriul UE. Însă se pare că niciunul dintre imigranți nu vrea să ceară azil în Ungaria, al cărei Guvern construiește o barieră la frontiera cu Serbia, pentru a opri intrarea azilanților în țară.

„Revenire la normalitate”

Un purtător de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat pentru agenția The Associated Press că Ungaria a decis să renunțe la verificarea vizelor călătorilor cu trenul, o măsură introdusă abia marți, deoarece o scădere bruscă a numărului de imigranți a fost posibilă după ce Germania și Austria au decis să accepte mii de solicitanți de azil blocați în Ungaria. Budapesta a folosit o flotă de 104 autobuze pentru a goli Gara Keleti și principalele autostrăzi din țară de peste 4.000 de imigranți, pe care i-a condus la frontieră.

Circulația liberă a imigranților cu trenul, duminică, a reprezentat un efort „de revenire la normalitate”, a declarat Kovacs.

„Săptămâna trecută, situația securității a fost de așa natură că am fost nevoiți să intensificăm verificările”, a spus el, referindu-se la un efort de a le cere presupușilor imigranți să prezinte vize de călătorie atunci când cumpărau bilete de tren. Măsura a blocat, teoretic, toți imigranții să treacă frontiera cu trenul.

„Acum, orice poate cumpăra un bilet din nou, iar acest lucru este normal. Poliția nu verifică, de obicei, bilete, iar căile ferate nu verifică vize”, a spus Kovacs.

Însă, complicând lucrurile, aflate mereu în schimbare, compania feroviară austriacă a declarat pentru AP că plănuia să întrerupă legăturile cu Hegyeshalom luni. Ele urmează să înlocuite cu linii directe Viena-Budapesta, a declarat Sonya Horner, o purtătoare de cuvânt. Rămâne de văzut dacă polițiile ungară sau austriacă vor verifica aceste trenuri în căutare de imigranți care călătoresc fără vize, notează AP.

Provocare

Valul de imigranți de duminică, mai mare decât se aștepta, poate crea o provocare pentru structurile de susținere a azilanților în Germania.

Hans Peter Doskozil, șeful landului austriac Burgenland (est), a declarat pentru AP că peste 13.000 de imigranți au venit din Ungaria sâmbătă și duminică, mai mulți decât erau așteptați, și că numai aproximativ 90 dintre ei au cerut azil în Austria, aproape toți ceilalți intenționând să se instaleze în Germannia.

Un purtător de cuvânt al poliției austriece, Gerald Pangl, a declarat că Austria le-ar cere azilanților, în mod normal, să completeze documente la sosire, dar erau atât de mulți încât acest lucru nu a fost posibil. „În acest moment, în această situație excepțională, nu putem face față procedurii, nu putem înregistra toți refugiații”, a declarat el.

Tensiuni în marea coaliție a lui Merkel

Afluxul a relevat tensiunile dintre cele trei partide care fac parte din Guvernul condus de către cancelarul Angela Merkel. Ea a participat duminică la o reuniune cu lideri au Uniunii Creștin-Sociale (CSU), care îi critică decizia de a primi imigranții blocați în Ungaria, dar și cu social-democrații (SPD), care îi susțin gestul, dar vor mai mult ajutor de la restul Europei.

Papa Francisc a dat un exemplu, duminică, parohiilor și mănăstirilor catolice din întreaga Europă, anunțând că Vaticanul urmează să găzduiască două familii de refugiați și îndemnându-le să adăpostească fiecare dintre ele măcar o familie.

„În fața tragediei zecilor de mii de refugiați care fug din calea morții aduse de război și foamete și care se află pe drum către o speranță la viață, Evanghelia ne îndeamnă să ne apropiem de cei mai mici și mai abandonați”, le-a spus Francisc pelerinilor și turiștilor din Piața Sfântul Petru.

Ei au sosit cu miile în Germania, cu trenuri, autobuze și mașini. Autoritățile depun eforturi să-i înregistreze și să le asigure adăpost, iar la fiecare oprire imigranții au fost întâmpinați cu urale, mâncare și jucării pentru copii. Cei mai mulți germani au fost primitori, însă grupările de extremă-drepata au protestat față de venirea lor.

Frontex, Agenția UE pentru frontiere externe, afirmă că peste 340.000 de persoane au intrat anul acesta pe teritoriul celor 28 de state membre ale Uniunii, majoritatea fugind din calea unor încălcări ale drepturilor omului în Siria, Afganistan, Iran, Somalia și Eritreea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai