Casa Albă: Înregistrarea cu decapitarea jurnalistului Steven Sotloff este autentică

Casa Albă: Înregistrarea cu decapitarea jurnalistului Steven Sotloff este autentică
Publicat: 03/09/2014, 12:21
Actualizat: 11/09/2014, 09:47

„Serviciile de informații americane au analizat înregistrarea video difuzată recent, care îl prezintă pe cetățeanul american Steven Sotloff, și au apreciat că este autentică”, a declarat Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională.

Jihadiștii din cadrul grupării Statul Islamic (SI) au revendicat marți execuția prin decapitare a unui al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, într-o înregistrare video care a provocat „dezgustul” occidentalilor, relatează AFP.

În această nouă înregistrare, intitulată „al doilea mesaj către America”, jurnalistul Steven Sotloff apare în genunchi, purtând o bluză de culoarea portocalie, alături de un bărbat mascat, înarmat cu un cuțit.

Bărbatul înarmat, îmbrăcat în negru, condamnă intervenția Statelor Unite în Irak și duce cuțitul la gâtul jurnalistului în vârstă de 31 de ani.

Călăul, care s-a exprimat cu un accent britanic, prezintă apoi alt ostatic, un britanic identificat ca fiind David Cawthorne Haines, și amenință că-l va executa.

„Revin, Obama, și revin din cauza politicii tale externe arogante față de Statul Islamic”, a declarat bărbatul mascat în această înregistrare video de cinci minute.

Această înregistrare este asemănătoare celei difuzate la 19 august – primul mesaj către America – în care un insurgent cu accent britanic îl decapita pe jurnalistul american James Foley, în vârstă de 40 de ani. Jihadiștii afirmau în această înregistrare că Steven Sotloff va fi viitorul executat în cazul în care Statele Unite nu încetează bombardarea unor poziții aflate sub controlul SI în Irak.

Sotloff, dat dispărut de 12 luni, ar fi fost răpit pe 4 august 2013 la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, dar răpirea sa a fost ținută în secret.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase