Casa Albă: Israelul și Hamas sunt departe de un nou armistițiu /Statele Unite intensifică acțiunile militare pentru contracararea rebelilor huthi

Casa Albă: Israelul și Hamas sunt departe de un nou armistițiu /Statele Unite intensifică acțiunile militare pentru contracararea rebelilor huthi
Publicat: 07/12/2023, 22:08

Israelul și organizația islamistă palestiniană Hamas nu se apropie de un nou armistițiu umanitar, a declarat joi seară John Kirby, un oficial din cadrul Președinției SUA, precizând că Washingtonul intensifică acțiunile militare de contracarare a amenințărilor generate de insurgenții huthi din Yemen.

”Au loc zilnic discuții în sensul unui nou armistițiu. Aș vrea să pot confirma progrese specifice, dar nu este cazul. Nu ne apropiem de un nou acord pentru o pauză umanitară și nu am vești de anunțat astăzi privind eliberarea ostaticilor”, a declarat joi seară, potrivit cotidianului Le Monde, John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională din cadrul Casei Albe.

În cadrul eforturilor diplomatice, președintele SUA, Joseph Biden, a discutat joi, prin telefon, cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și cu regele Abdullah al Iordaniei.

Armata israeliană continuă intens ofensiva în nordul și în sudul Fâșiei Gaza, acționând în principal în zonele Jabalia, Shejaiya și Khan Younis. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat cu Ron Dermer, ministrul israelian al Afacerilor Strategice, pe care l-a îndemnat să acționeze pentru evitarea atacurilor militare asupra obiectivelor civile din Fâșia Gaza. Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 17.177 de morți și aproximativ 46.000 de răniți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas.

Armata americană a anunțat, joi, reluarea zborurilor cu drone de recunoaștere deasupra Fâșiei Gaza, în cadrul eforturilor de localizare a celor 138 de ostatici israelieni deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic.

John Kirby a precizat că Washingtonul depune eforturi pentru acțiuni militare internaționale în scopul contracarării amenințărilor generate de insurgenții huthi din Yemen, susținuți de Iran.

”Departamentul de Stat și Departamentul Apărării efectuează eforturi coordonate pentru extinderea parteneriatului forțelor maritime, la care participă 39 de țări, în scopul contracarării entităților non-statale în apele internaționale. Acum ne concentrăm pe mobilizarea unor capabilităților militare suficiente pentru respingerea amenințărilor generate de rebelii huthi în Marea Roșie și în apropierea acestei zone. Încurajăm state care susțin ideea să se alăture acestei coaliții, am aflat de interesul anumitor parteneri”, a subliniat John Kirby, potrivit cotidianului Haaretz.

Arabia Saudită a cerut Statelor Unite să dea dovadă de reținere în ripostele la atacurile comise de insurgenții huthi din Yemen împotriva navelor din Marea Roșie, au afirmat miercuri surse guvernamentale, în contextul în care Riyadul depune eforturi pentru a evita escaladarea conflictului dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas.

Insurgenții huthi din Yemen, susținuți de Iran, au lansat rachete și au atacat nave comerciale în Marea Roșie, ca ripostă la ofensiva declanșată de Israel în Fâșia Gaza după atacurile islamiste din 7 octombrie, soldate cu aproximativ 1.200 de morți. Mișcarea Huthi din Yemen face parte din așa-numită ”axă de rezistență” a Iranului, care include grupurile islamiste Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah.

Statele Unite și Marea Britanie au condamnat vehement atacurile asupra navelor comerciale, atribuind responsabilitatea Iranului, pentru că le oferă sprijin insurgenților huthi din Yemen. În cel mai recent incident, trei nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie, dar Teheranul susține că rebelii huthi acționează independent. Un distrugător american a doborât duminică trei drone ale insurgenților din Yemen, în contextul apelurilor de urgență ale echipajelor navelor vizate de atacuri. Departamentul american al Apărării a refuzat să spună dacă pregătește o ripostă generală împotriva insurgenților huthi în Yemen. ”Dacă decidem să trecem la acțiuni contra rebelilor huthi, noi stabilim momentul și zona de ripostă”, a declarat miercuri Sabrina Singh, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Antonio Guterres avertizează că sistemul umanitar din Fâșia Gaza este în pragul ”colapsului”, cu riscul anarhiei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cum faci să nu mai risipești pâinea. Cel mai bun truc, dezvăluit de un brutar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
În urmă cu aproape opt decenii, italienii îl executau pe „Il Duce”