Cât a costat Marea Britanie prima zi a BREXIT

Redactor:
Maria Bîrnaure
Cât a costat Marea Britanie prima zi a BREXIT
Lira sterlină și acțiunile la bursă au început să tremure odată cu anunțul oficial al rezultatului referendumului de joi, în urma căruia Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Schimbările de pe piață s-au făcut simțite imediat după ce tabăra „LEAVE" a preluat conducerea în timpul numărării voturilor, vot care, în cele din urmă, a fost și câștigat de aceștia cu un procent de 52%, față de 48% cât au reușit să obțină votanții pro-europeni, diferența de voturi fiind de 17.410.742.

The Independent prezintă o analiză a schimbărilor de pe piața valutară care au lovit cu putere Marea Britanie, încă din prima zi a „erei” Brexit. 

1. Indicele FTSE 100: Valoarea primelor 100 cele mai mari companii britanice a scăzut cu 120 miliarde de lire

Bursa britanică a deschis în scădere vineri, indicele FTSE 100 înregistrând cea mai mare cădere de la criza financiară încoace, cu nu mai puțin de 8 procente. Acest fapt a condus la o scădere cu 120 miliarde de lire a valorii celor 100 mari companii pe care le include indicele FTSE. 

Băncile au fost cel mai grav afectate, acțiunile Barclays scăzând cu 22%, cele ale Lloyds cu 18 procente, în timp ce scăderea a fost de 16% în cazul Royal Bank of Scotland.  

Impactul a fost resimțit și de companiile din zona construcțiilor. Travis Perkins a înregistrat o scodere de 43 de procente la deschiderea bursei, iar Taylor Wimpey a căzut cu 32%. 

Britanicii se așteaptă ca, în viitor, companiile de asigurări și băncile să fie cel mai grav afectate, urmate de constructori, industria de minerit și cea petrolieră. 

2. Indicele FTSE 250: Scădere record, de 11,4%, pentru companiile publice britanice

Indicele FTSE 250 cuprinde 250 de companii internaționale și publice de mărime mijlocie, care sunt listate la Bursa de Valori din Londra, însă nu se află în indexul FTSE 100. Acesta este considerat un mai bun indice pentru economia britanică. 

Scăderea de 11,4% imediat după anunțarea rezultatelor referendumului este cea mai mare înregistrată vreodată. 

Acest lucru îi face pe analiști să prevadă un viitor sumbru pentru companiile interne, având în vedere că lor le va fi mult mai greu să se descurce pe o piață instabilă decât o vor face companiile multinaționale.  

3. Prețul aurului a crescut cu nu mai puțin de 8,1%

Prețul aurului a ajuns la 1.358$ uncia (unitatea de măsură pe care britanicii o folosesc încă, echivalentul a aproximativ 29 de grame), fiind cea mai mare valoare din martie 2014 încoace. Această creștere se datorează faptului că investitorii au ales să-și transfere banii în așa-numitele active de siguranță. 

Google a raportat, de asemenea, o creștere cu 500% a căutărilor de tipul „cumpăr aur” în orele imediat următoare anunțării rezultatului referendumului. 

4. Lira a scăzut la cel mai mic nivel din 1985 încoace

Lira a început să piardă teren imediat ce BBC a anunțat victoria celor din tabăra „LEAVE”, ajungând la scăderi de până la -1,33$ până la amiază. Analiștii prevăd continuarea declinului monedei britanice, cu 1,25$ până la sfârșitul lui septembrie și cu 1,20$ la finalul anului. 

Este de așteptat, de asemenea, ca lira să piardă teren în raport cu euro. Un euro este acum echivalentul a 75 de peni, dar este de așteptat să ajungă la valoarea a 92 de peni până la sfârșitul anului. 

Această modificare poate veni în beneficiul companiilor multinaționale, însă pe termen scurt, devalorizarea lirei va avea ca efect creșterea tuturor prețurilor, începând de la alimente până la camere de hotel. 

5. Ratele dobânzilor ar putea înregistra scăderi dramatice ca urmare a Brexit-ului

Acest lucru reiese din previziunea că investitorii pariază pe faptul că Bank of England va interveni pentru calmarea pieței prin reducerea dobânzilor sub nivelul record de 0,5%. 

Mark Carney, guvernatorul Bank of England a spus deja că banca este pregătită să suplimenteze piața cu 250 miliarde de lire. 

 

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide