Câte milioane de euro a câștigat Roma după alegerea noului Papă

Câte milioane de euro a câștigat Roma după alegerea noului Papă
Publicat: 15/03/2013, 13:04
Actualizat: 26/06/2013, 03:49

Alegerea noului Suveran Pontif ar putea fi o binecuvântare pentru Roma în vremuri de recesiune, hotelierii estimând că economia capitalei italiene va obține în luna martie venituri suplimentare de 55 milioane euro datorită pelerinilor și turiștilor care speră să îl vadă pe Papa Francisc.

După abdicarea surprinzătoare a Papei Benedict al XVI-lea, numărul persoanelor care au vizitat Roma a crescut simțitor, oferind economiei locale un sprijin neașteptat într-o perioadă lipsită în alți ani de activitate turistică intensă, potrivit Bloomberg.

Și mai mulți turiști sunt așteptați pentru slujba de întronare a Papei Francisc, programată marți, și pentru sărbătorile pascale.

În aprilie 2005, ceremonia de învestire a Papei Benedict al XVI-lea a atras aproximativ 350.000 de persoane.

„Anticipăm creșterea numărului de vizitatori cu 10% luna aceasta”, a declarat pentru Bloomberg președintele diviziei romane a asociației hotelierilor Federalberghi.

Alegerea și întronarea Papei ar putea aduce economiei Romei venituri suplimentare de până la 55 milioane euro în luna martie, a precizat reprezentantul hotelierilor. Estimarea include sume cheltuite la hoteluri, restaurante și muzee, și ar putea crește cu aproximativ 10% numărul de persoane angajate în regim temporar de industria turistică locală, un spor binevenit în contextul șomajului aflat la maximul ultimilor 20 de ani.

Papa Francisc, de origine argentiniană, este primul Suveran Pontif sud-american și primul non-european în ultimii 1.200 de ani. Agențiile de turism speră că alegerea sa va atrage mai mulți vizitatori străini, răsturnând declinul înregistrat în anii anteriori. Italia trece prin cea de-a patra rundă de recesiune din ultimii 12 ani.

Anul trecut, turismul a generat venituri de 7,3 miliarde euro pentru economia Romei, potrivit autorităților de specialitate. Numărul turiștilor care au vizitat Italia anul trecut a stagnat față de 2011 la aproape 77 de milioane, potrivit datelor prezentate recent de banca centrală.

„Cu un Papă care vine de pe alt continent, durează mai mult”, a declarat însă Antonio Gazzellone, responsabil pentru turism în cadrul primăriei din Roma. Oficialul se referă la perioada îndelungată de pregătire a unei călătorii la Roma din Argentina sau altă țară sud-americană.

Papa Francisc se va întâlni sâmbătă cu contingentul de jurnaliști de la Vatican și va oficia duminică prima rugăciune Angelus.

„Ne vom prelungi probabil vacanța la Roma pentru a participa la aparițiile în public ale Papei. Sperăm să găsim o cameră în următoarele zile”, comentează pentru Bloomberg o tânără filipineză care lucrează în Dubai, aflată în vacanță la Roma. Ea a adăugat că este dispusă să plătească în plus pentru o cameră la hotel.

Tarifele hotelierilor au crescut de până la două ori în timpul Conclavului cardinalilor pentru alegerea Papei. Cele mai modeste majorări de prețuri au fost înregistrate la pensiuni, care au scumpit prețul camerelor cu 8%, în timp ce unele hoteluri de 4 stele au aplicat tarife cu până la 125% mai mari.

Prețul mediu al unei camere la hotel în Roma pentru sâmbătă, 16 martie, este de 164 euro.

Municipalitatea este mai temperată în previziuni, apreciind că, deși turismul religios este fără îndoială important, pelerinii nu au obiceiul să cheltuiască prea mult în călătorii.

„Înclină spre cazarea la unități cu specific religios, să ia masa la picnicuri. Ar putea cumpăra suveniruri sau imagini cu noul papă. Cu siguranță nu se duc la Louis Vuitton să facă shopping”, comentează responsabilul pentru turism din Primăria Romei.

Economia Italiei a scăzut anul trecut cu 2,4%, după un an de măsuri de austeritate menite să reducă deficitul bugetar și să corecteze datoria publică. Agenția de rating Fitch a retrogradat săptămâna trecută calificativul Italiei, apreciind că economia țării se va contracta și în acest an, cu 1,8%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ