Cazul avionului ucrainean doborât de Iran | Reacții după asumarea vinovăției | Sute de protestatari iranieni cer demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului: „Rușine, pleacă din țară!” | Premierul Canadei: Guvernul canadian se așteaptă la o cooperare deplină a autorităților iraniene / Președintele Ucrainei așteaptă o anchetă completă și despăgubiri

Cazul avionului ucrainean doborât de Iran | Reacții după asumarea vinovăției | Sute de protestatari iranieni cer demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului: Rușine, pleacă din țară! | Premierul Canadei: Guvernul canadian se așteaptă la o cooperare deplină a autorităților iraniene / Președintele Ucrainei așteaptă o anchetă completă și despăgubiri
Publicat: 11/01/2020, 22:19

UPDATE 21:10

Grupuri de protestatari au cerut, sâmbătă seară, demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, după ce autoritățile de la Teheran au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean, informează agenția Reuters și publicația Daily Mail.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat sute de manifestanți în preajma Universității Amirkabir din Teheran care au scandat împotriva regimului și au cerut liderului suprem să demisioneze. Oamenii scandează „Moarte dictatorului”, „Rușine pentru tine Khamenei, pleacă din țară”, „Moarte pentru mincinoși” și „Rușine pentru gardienii revoluționari, lăsați țara în pace”, relatează timesofisrael.com.

„Iranul a recunoscut că forțele sale armate au doborât avionul Ukraine International Airlines 752. Ne interesează rezolvarea cazului, tragerea la răspundere, transparență și dreptate pentru victimele și familiile acestora. Este o tragedie națională și toți canadienii plâng împreună. Lucrăm în continuare cu partenerii noștri externi pentru a ne asigura că o anchetă completă și amănunțită va fi făcută, iar guvernul canadian se așteaptă la o cooperare deplină a autorităților iraniene”, a afirmat Justin Trudeau, într-o declarație de presă, citat de CNN.

Președintele Ucrainei așteaptă o anchetă completă, despăgubiri din partea Iranului în urma accidentului aviatic

Ucraina așteaptă o investigație completă, admiterea completă a vinovăției și despăgubiri din partea Iranului după căderea avionului de pasageri ucrainean cu 176 de pasageri la bord, a declarat președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă, într-un comunicat, potrivit Reuters.

Zelenski a declarat că „Iranul a pledat vinovat pentru prăbușirea avionului ucrainean. Dar insistăm pe admiterea completă a vinovăției”.

„Așteptăm din partea Iranului asigurări privind disponibilitatea lor pentru o investigație completă și deschisă, aducându-i pe cei responsabili în fața justiției, întoarcerea cadavrelor celor decedați, plata unor despăgubiri, precum și scuze oficiale pe canalele diplomatice”, a adăugat el.

Armata iraniană a anunțat sâmbătă, prin intermediul unui comunicat de presă, că a doborât miercuri avionul ucrainean, însă susține că doborârea aeronavei nu a fost un act intenționat.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbușirea aeronavei. Printre victime au fost 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, trei germani și trei britanici.

Iranienii pun la îndoială condoleanțele autorităților:Au ascuns această uriașă veste tragică de zile întregi doar pentru a jeli pentru Soleimani. Rușine să vă fie

Declarația Iranului de sâmbătă, conform căreia un avion de pasageri din Ucraina a fost doborât de o rachetă lansată neintenționat, a urmat presiunii crescânde din străinătate, dar și acasă, iar pentru unii iranieni condoleanțele autorităților nu sunt suficiente, potrivit Reuters.

Condoleanțele transmise de liderul suprem și președintele Hassan Rouhani nu au reușit să-i calmeze pe iranienii supărați, care au folosit mijloacele social media pentru a-și exprima indignarea față de stabilirea ascunderii adevărului.

„Este o tragedie națională. Modul în care a fost tratat și anunțat de către autorități a fost și mai tragic”, a declarat Ali Ansari, un cleric moderat, potrivit agenției de știri semi-oficiale din Iran, ILNA.

Citește continuarea…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică