• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Ce le-a cerut Suveranul Pontif președintelui israelian și liderului Autorității Palestiniene

Ce le-a cerut Suveranul Pontif președintelui israelian și liderului Autorității Palestiniene
Papa Francisc cere încheierea conflictului israelo-palestinian, în vizita sa în Cisiordania

După o primire călduroasă în Iordania, unde a cerut o „soluție politică” în Siria, Papa Francisc a fost adus duminică la Betleem, cu un elicopter.

Suveranul Pontif a făcut o oprire neprevăzută la zidul de separare ridicat între Israel și Cisiordania.

„Vreau să spun din toată inima că a venit vremea să se pună capăt unei situații care este din ce în ce mai inacceptabilă, pentru binele tuturor”, a spus Papa Francisc, referindu-se la conflictul israelo-palestinian.

Șeful Bisericii Catolice l-a invitat pe președintele israelian, Shimon Peres, și pe Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene, să vină la el „acasă”, la Vatican, pentru a se ruga împreună pentru pace.

„În acest loc, Betleem, unde s-a născut Prințul păcii, vreau să vă adresez o invitație, domnule președinte Mahmoud Abbas, și domnului președinte Shimon Peres, de a ne ruga împreună, intens, pentru a-i cere lui Dumnezeu darul păcii”, a spus Papa Francisc la finalul Sfintei Liturghii, oficiată la Betleem.

„Vă invit la mine acasă, la Vatican, pentru această rugăciune. Cu toții ne dorim pacea. Multe persoane o construiesc zilnic, prin gesturi mici. Dar noi – cei plasați în serviciul popoarelor noastre – avem datoria de a fi instrumente și artizani ai păcii, înainte de toate prin rugăciune. Este greu să construim pacea, dar să trăim fără pace este și mai greu”, a insistat Papa Francisc.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat că se va deplasa pe 6 iunie la Vatican, răspunzând astfel invitației Papei. „Președintele Abbas a acceptat invitația Papei și i-a transmis deja acest lucru”, a declarat Saeb Erakat, negociatorul-șef palestinian.

Inchide