Ce spune legea pe care talibanii ar putea să o impună femeilor, după preluarea puterii: „Vocea lor nu trebuie auzită. Cele care își vopsesc unghiile, își vor pierde un deget”

Ce spune legea pe care talibanii ar putea să o impună femeilor, după preluarea puterii: „Vocea lor nu trebuie auzită. Cele care își vopsesc unghiile, își vor pierde un deget”
Femei în Kabu. Foto: Profimedia
Publicat: 17/08/2021, 11:29
Actualizat: 17/08/2021, 11:30

Pe măsură ce oraș după oraș a cedat în fața talibanilor, iar duminică, capitala Kabul a fost cucerită de forțele insurgente, femeile din Afganistan au început să se teamă din ce în ce mai mult că libertățile câștigate în 2001 le vor fi anulate.

Liderii talibani au declarat că vor respecta drepturile femeilor, iar politica noii conduceri a țării va fi ca „femeile să aibă acces la educație și la muncă”, însă realitatea din orașele cucerite de talibani și mărturiile femeilor afgane demonstrează faptul că drepturile și libertățile femeilor sunt trecute prin filtrul politicii noului „Emirat Islamic al Afganistanului”.

Pe rețelele sociale circulă fotografii ale talibanilor care plimbă bărbați cu fața vopsită în negru, legați cu frânghii la gât, pe măsură ce temerile privind rempunerea legii Sharia cresc, scrie NZ Herald.

De-a lungul timpului, talibanii au susținut și introdus noi pedepse, pe baza legii numite Sharia. Printre acestea se numără amputările, lapidarea și execuțiile publice ale celor acuzați sunt la ordinea zilei.

Întrebat dacă acestea vor fi reintroduse, Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat pentru BBC: „Nu pot să vă spun acum. Rămâne la latitudinea curților, judecătorilor și legilor”

Grupul islamic a preluat controlul asupra țării în 1994, fiind condus de fostul comandant al mujahidinilor Mohammad Omar.

În trecut, talibanii au impus pedepse stricte, inclusiv lapidarea celor bănuiți de adulter, execuțiile fiind publice. Femeilor li s-a interzis să lucreze, fetelor li s-a interzis să frecventeze școala, bărbaților li s-a interzis să-și tundă barba, iar femeile au fost nevoite să poarte burka din cap până în picioare. O mare parte din aceste restricții au dispărut odată cu invizia SUA în anul 2001.

Ce spune Sharia despre drepturile femeilor?

  • Femeile nu ar trebui să fie văzute pe stradă nesupravegheate, fără o rudă de sânge sau fără a purta burka, îmbrăcămintea care le acoperă întregul corp
  • Niciun bărbat nu ar trebui să audă pașii unei femei, astfel că pantofii cu toc înalt nu ar trebui să fie purtați
  • Vocea unei femei nu ar trebui să fie auzită de un necunoscut, astfel nu trebuie să vorbească tare în public
  • Femeile nu au voie să privească pe stradă in casă.Toate ferestrele de la parter și etajele ar trebui să fie vopsite sau acoperite
  • Femeilor li se interzice fotografierea, filmarea sau ca imaginea lor să apară în reviste, ziare, la radio sau televiziune
  • Femeile nu au voie să apară la balcoane și nici să poarte bijuterii
  • Acestea nu au voie să-și vopsească unghiile și își vor pierde un deget dacă o vor face
  • Fetele nu au voie să meargă la școală, iar școlile pentru fete vor fi închise

Pe măsură ce frica în rândul femeilor din Kabul a crescut, prețurile la mai multe articole de vestimentație destinate acestora au explodat.

Într-o piață din orașul Kabul, Aref, o localnică care deține un mic magazin de haine și burqa, susține că înainte de asaltul talibanilor în toată țara, majoritatea clientelor sale proveneau din alte provincii.

Acum femeile din interiorul orașului se pregătesc pentru ceea ce urmează să se întâmple după instaurarea controlului talibanilor în vârful statului și cumpără tot mai multe burqa, a declarat Aref, potrivit unui reportaj realizat de The Guardian.

Prețul la burka a explodat

Aaila, o femeie afgană, a fost surprinsă negociind cu un negustor achiziționarea unei burqa, după ce prețurile acestor articole de îmbrăcăminte a crescut. „Anul trecut aceste burqa costau în jur de două lire. Acum comerciantul încearcă să mi le vândă cu 20 de lire”, spune Aaila.

După căderea talibanilor în 2001, chiar dacă multe femei au ales să poarte în continuare burqa, în conformitate cu religia și credința lor, respingerea acestui articol de vestimentație de către milioane de alte femei din întreaga țară a devenit un simbol pentru femeile din Afganistan, care puteau să aleagă ceea ce voiau să poarte.

Există și în prezent femei care poartă burqa pe străzile din centrul orașului Kabul, dar rămâne la latitudinea lor. Majoritatea femeilor sunt îmbrăcate într-o serie de stiluri diferite, multe amestecând materiale tradiționale cu modele moderne colorate.

„Femeile afgane sunt unele dintre cele mai elegante femei din lume”, a mărturisit Fatimah, artistă și fotograf de modă. „Când mergeți pe străzile din Kabul o să puteți observa acest amestec uimitor de modele diferite, ceea ce aduce împreună tradițiile vechi de secole și stilurile foarte moderne. Totul e reprezentat de un spirit frumos, creativ și plin de speranță pentru viitor”, a declarat Fatimah, care a mai precizat că „acum, progresul aparent de neoprit al talibanilor a făcut ca burqa să fie scoasă din depozite și dulapuri prăfuite de femeile care își amintesc viața sub conducerea talibanilor”, potrivit The Guardian.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte