Mesajul președintelui afgan după ce talibanii cu pătruns în capitala Kabul / Orele următoare, decisive pentru soarta Afganistanului

Mesajul președintelui afgan după ce talibanii cu pătruns în capitala Kabul / Orele următoare, decisive pentru soarta Afganistanului
Mesajul președintelui afgan după ce talibanii cu pătruns în capitala Kabul / Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 15/08/2021, 15:52

Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, le-a cerut duminică, 15 august, forţelor de securitate să garanteze ”securitatea tuturor cetăţenilor” menţinând ordinea publică în Kabul. Între timp, talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea în capitală.

„Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil”, a declarat Ashraf Ghani.

Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască, va fi tratat cu forţă”, a declarat Ashraf Ghani într-un mesaj video trimis presei.

Ce decizie a luat președintele Ghani

Postul local Tolo News, citat de agenția Kyodo, a relatat că Ghani şi liderii politici au convenit să desemneze o delegaţie care să negocieze cu talibanii paşii următori în procesul de tranziţie a puterii. Acelaşi canal TV a informat că, duminică, fostul preşedinte Hamid Karzai s-a întâlnit cu şeful Consiliului Suprem pentru Reconcilere Naţională, Abdullah Abdullah, pentru a discuta despre trimiterea unei delegaţii în Qatar pentru negocieri cu talibanii.

Începând de săptămâna trecută, insurgenţii talibani au preluat controlul asupra unor oraşe afgane importante, precum Kandahar, Herat şi Lashkar Gah, în cele mai multe cazuri fără a întâmpina rezistenţă. Oraşul strategic Mazar-i-Sharif, din nordul ţării, a fost capturat sâmbătă, 14 august.

Promisiunea talibanilor

Suhail Shaheen, purtătorul de cuvânt al talibanilor, a declarat că grupul se aşteptă la o tranziţie paşnică a puterii în următoarele zile: „Asigurăm oamenii, în special în oraşul Kabul, că proprietăţile, viaţa lor sunt în siguranţă. Aşteptăm un transfer paşnic de putere”, a spus purtătorul de cuvânt într-un interviu acordat pentru BBC, adăugând că talibanii se aşteaptă ca acesta să se întâmple în câteva zile.

O delegaţie a talibanilor a început negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidenţial de la Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani ar urma să demisioneze în orele următoare pentru a permite o tranziţie paşnică a puterii, conform mai multor surse.

Americanii își evacuează personalul diplomatic

Oficialii americani au declarat că diplomaţii au fost transportaţi către aeroport de la ambasada din districtul Wazir Akbar Khan. Mai multe trupe americane au fost trimise să ajute la evacuări după ce avansul fulgerătoar al talibanilor a adus grupul islamist la porţile capitalei în doar câteva zile. Un oficial taliban a declarat pentru Reuters că grupul nu doreşte nicio victimă, deoarece a preluat conducerea oraşului.

Totuşi, un tweet de pe contul oficial al palatului prezidenţial afgan nota că au fost auzite focuri de arme în mai multe puncte din jurul Kabulului, dar că forţele de securitate, în coordonare cu partenerii internaţionali, deţin în continuare controlul oraşului. În dimineaţa zilei, insurgenţii au capturat şi oraşul Jalalabad din est şi deţin astfel controlul autostăzii cheie pe care trasportă marfă în ţara fără ieşire la mare. De asemenea, au preluat postul de frontieră Torkham din apropiere de Pakistan, lăsând aeroportul din Kabul singura cle de ieşire din Afganistan.

Președintele Joe Biden a declarat că administraţia sa le-a spus oficialilor talibani în discuţiile din Qatar că orice acţiune care pune în pericol personalul SUA „va fi întâmpinată cu un răspuns militar rapid şi puternic al SUA”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului