Cea mai mare provocare în discuțiile dintre Donald Trump și Kim Jong-un, dacă acestea vor avea loc. Imaginile surprinse de sateliți în Coreea de Nord

Redactor:
Maria Bîrnaure
Cea mai mare provocare în discuțiile dintre Donald Trump și Kim Jong-un, dacă acestea vor avea loc. Imaginile surprinse de sateliți în Coreea de Nord
Dacă președintele Trump se va întâlni, cu adevărat, cu Kim Jong-un în următoarele luni - întâlnire pe care mulți oficiali americani o pun la îndoială - liderul Statelor Unite va avea de depășit o provocare mult mai mare decât aceea ce a convinge Coreea de Nord să renunțe la armele sale nucleare.

Donald Trump va trebui să convingă Phenianul să renunțe la fabricile, reactoarele și toate elementele care facilitează „îmbogățirea” țării din punct de vedere nuclear, potrivit unei analize The New York Times. Imaginile surprinse prin satelit arată că nord-coreenii își extind această ramură a producției nucleare. 

Aceleași imagini au surprins un nou reactor în complexul nuclear din Yongbyon, acolo unde Coreea de Nord și-a început, în anii ’60, programul său nuclear. Astăzi, situl se poate mândri cu sute de clădiri înșirate de-a lungul unei porțiuni din râul Kuryong și care ocupă o suprafață de aproape 800 de hectare. 

Coreea de Nord insistă, totuși, în a spune că unica menire a acestui reactor este aceea de a produce electricitate pentru uzul cetățenilor. Totuși, noul reactor produce, de asemenea, plutoniu, unul dintre „ingredientele” principale ale armelor nucleare. Astfel, reactorul poate suplimenta producția venită de la vechile facilități din complexul Yongbyon. 

Fabricarea combustibililor nucleari în reactoare este văzută ca fiind o sarcină mai ușoară decât perfecționarea rachetelor care ar putea arunca arme nucleare pe tot globul. Dacă specialiștii se contrazic atunci când vine vorba despre cât de repede va reuși Coreea de Nord să dezvolte rachete care să reziste impactului pe care îl are reintrarea lor pe Pământ, aceștia au căzut de acord asupra faptului că nord-coreenii au reușit deja să-și perfecționeze arta de a folosi reactoarele pentru producerea plutoniului. 

Noul reactor ar putea fi problematica centrală în discuțiile dintre Donald Trump și Kim Jong-un, de vreme ce Statele Unite insistă cu denuclearizarea completă. Dacă reactoarele nu vor fi și ele oprite, „înghețarea” testelor nucleare și ale rachetelor va permite acumularea unei cantități mai mari de combustibil pentru bombe, deci la un arsenal în creștere pe perioada derulării negocierilor. 

Aceasta a fost și problematica centrală în negocierile cu Iranul, acolo unde Barack Obama a negociat o „înghețare” a producției noi de cantități semnificative de combustibil nuclear. În ceea ce privește Coreea de Nord, este neclar dacă Donald Trump va reuși să obțină o asemenea înțelegere. 

Totuși, dacă nu se ajunge la nicio înțelege sau negocierile vor fi lăsate să continue, reactorul ar putea deveni o justificare pentru declanșarea acțiunilor militare. cel puțin dacă argumentele noului consilier pe probleme de securitate al lui Trump, John Bolton, triumfă. În martie 2015, înainte de înțelegerea cu Iranul, Bolton a scris într-o opinie publicată de The New York Times că nici negocierile, nici sancțiunile, nu vor opri Iranul din a-și susține programele nucleare. De atunci, Bolton a făcut afirmații similare și în ceea ce privește Coreea de Nord. 

Activitatea reactorului, în creștere

Imaginile din satelit surprinse pe 25 februarie, arată aspectul emisiilor eliberate printr-unul dintre coșurile de fum. Acest lucru sugerează că la noul reactor au început deja testările preliminare, potrivit unui raport intocmit de Jane’s Intelligence Review și de Centrul pentru Securitate și Cooperare Internațională de la Universitatea Stanford. 

Reactorul are capacitatea de a produce între 25 și 30 de megawați de electricitate, suficient pentru un oraș mic. De asemenea, are potențialul de a produce aproximativ 20 de kilograme de plutoniu în fiecare an, potrivit datelor Institutului de Știință și Securitate Internațională, un grup privat din Washington care urmărește evoluția armelor nucleare. 

Această cantitate este de patru ori mai mare decât cea produsă anual de celălalt cel mai mare reactor nord-coreean, care a asigurat până acum necesarul de combustibil pentru armele nucleare. 

Analiștii de la Stanford susțin că activitatea de la noul reactor s-a întețit semnificativ în 2017, sugerând că nord-coreenii se grăbesc să își ducă la bun sfârșit operațiunea. 

Totuși, specialiștii au găsit și câteva dovezi care susțin spusele Coreei de Nord, cum că reactorul ar fi folosit pentru alimentarea cu energie a orașelor. Expertul Allison Puccioni, din echipa de la Stanford, a explicat că există un număr de obiecte care au fost puse în anumite locuri din zonă și care conduc la concluzia că acest reactor ar putea avea ca scop producția de energie electrică. 

Cu toate acestea, potențialul pericol există, iar Coreea de Nord a interzis cu mult timp în urmă monitorizarea de către inspectorii internaționali a producției de plutoniu din reactoarele nucleare. 

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Fostul iubit al Anei Mocanu nu se lasă! Bărbatul a făcut noi declarații despre separarea...
Inchide