Cei 40 de „țigani” români care au speriat California cu apucăturile lor. „Nu suntem săraci. Vrem azil politic”

Cei 40 de „țigani români care au speriat California cu apucăturile lor. „Nu suntem săraci. Vrem azil politic
Publicat: 16/07/2017, 09:39

În ultimele două luni, rezidenții micului oraș California, din statul american Pennsylvania, aflat la aproape 60 de kilometri de orașul industrial Pittsburgh, s-au trezit cu vreo 40 de români de etnie romă, care s-au mutat în comunitatea lor și care nu prea vorbesc engleză și nu prea respectă modul de viață al localnicilor. După o scurtă vreme, peste 150 de californieni au dat în clocot și au cerut socoteală consiliului municipal, arată The Pittsburgh Post-Gazette: ce caută acești romi în comunitatea lor?

Românii respectivi, care își spun „țigani”, zic că au venit în SUA ca să scape de persecuția de la București, au cerut azil politic, au fost preluați de Agenția americană de Imigrări și Vamă și au fost eliberați în cadrul unui program guvernamental care oferă alternativa la detenție – cei care cer azil politic pot să își închirieze locuințe oriunde vor ei în SUA, până li se clarifică din punct de vedere legal statutul de refugiat în America.

Ali George, un rom bucureștean de 24 de ani, a explicat pentru publicația americană că au venit în orășelul California atrași, ca tot omul, de un loc ieftin și prietenos în care să trăiască și că cei mai mulți din grupul lor sunt rude sau se cunosc din București.

Am plecat din țara noastră nu pentru că suntem săraci. Am plecat din cauza rasismului și vrem azil politic”, spune unul dintre prietenii lui George.

Cu toate acestea, romii care au închiriat cu toții apartamente de la același agent imobiliar, Vito Dentino, nu reușesc să aibă viață bună cu toți cei aproximativ 7.000 de californieni. Mulți dintre localnici sunt furioși și spun că nou-veniții aruncă gunoaiele pe stradă, își parchează mașinile în curți, nu respectă regulile de circulație, fac scandal la piață. Alții zic chiar că i-au văzut tăind găini pe stradă și lăsându-și copiii să-și facă nevoile pe unde apucă, pe străzi.

„Suntem un oraș foarte divers, suntem foarte deschiși, dar ei nu asimilează legile noastre. Noi înțelegem că ei sunt imigranți, dar nu vorbim de același scenariu ca în cazul bunicilor noștri, care nu au venit aici să facă haos”, spune Pam Duricic, 59 de ani, care a locuit toată viața în California, Pennsylvania.

Autoritățile locale spun că nu au fost avertizate de sosirea românilor imigranți și că autoritățile federale nu le oferă explicații sau ajutor. Totuși, autoritățile recunosc că nu au avut cazuri de violență sau agresiuni din partea romilor, iar în cazul micilor abateri de la lege, aceștia au venit și și-au plătit amenzile.

Agentul imobiliar care le închiriază apartamente romilor din România spune că aceștia au început să vină aici încă din luna mai. „Ei își zic țigani. Aruncă gunoiul prin curți, dar am vorbit cu ei și l-au curățat. Cred că lumea de pe aici exagerează„, spune Vito Dentino.

„Cine a aruncat cu săgeata în hartă și a nimerit California, Pennsylvania?”. Cum au ajuns romii în California

Marea întrebare care îi macină însă pe californieni este cum de au ajuns acești romi fix în orășelul lor. „Charleroi nu s-a ales cu ei. Brownsville nu s-a ales cu ei. Cum au ajuns aici? Aici nu e însorita Californie. Asta e California, Pennsylvania. Suntem un oraș mic. Cum a ajuns guvernul federal să știe de noi? Există Pittsburgh, e un oraș mare. Există Maryland, există Ohio, există West Virginia. Cine a aruncat cu săgeata în hartă și a nimerit California, Pennsylvania?„, spune unul dintre localnici.

Un oficial al Agenției de Imigrări lămurește problema, pentru Pittsburgh Post-Gazette: imigranții eliberați în cadrul programului alternativ la detenție decid singuri unde să locuiască. Oficialul a confirmat că există membri ai acestui program de imigrație care locuiesc în California, dar a spus că nu poate confirma de unde provin și dacă toți cei de acolo sunt parte a acestui program destinat refugiaților.

Explicația oficială nu este satisfăcătoare, însă cea neoficială este suculentă. Cea mai mare creștere a numărului de romi români sosiți în California a avut loc în ultimele două săptămâni, după ce un tânăr înrudit cu câțiva romi stabiliți deja aici ar fi murit într-un accident la București. Pentru că nu puteau să revină în România, din cauza statutului de refugiat, peste 100 de romi din toată America au venit în micuța Californie, la pomana și doliul ținut de cunoscuții și rudele lor venite deja aici.

Unul dintre cei sosiți la pomană este un român de 36 de ani, venit cu soția și cei doi copii din Baltimore. El susține că toate rudele celui decedat vor pleca din orășel în următoarele zile. „Oamenii de aici au fost buni cu noi. Noi le spunem Hello, good morning, ei ne răspund la fel„, explică romul, într-o engleză stricată, pentru jurnaliștii americani.

Romii au brățări de supraveghere și ar putea sta în SUA cel puțin până în 2019

Statutul noilor veniți în California nu este nici de imigranți, nici de refugiați, ci intră în categoria solicitanților de azil și sunt protejați de legea americană, cât timp instanțele le decid soarta.

Ei cer azil politic la unul dintre punctele de intrare în SUA și sunt preluați de Agenția de Imigrări și Vamă, apoi sunt eliberați în cadrul programului denumit „Alternativa la detenție”. Ei poartă brățări de supraveghere la glezne, pentru ca autoritățile să știe unde se află, și pot locui unde vor. Nu toată lumea însă beneficiază de acest program alternativ, unii solicitanți de azil fiind ținuți în centre de detenție.

De obicei , procesele pentru solicitanții de azil din detenție durează între 4 și 6 luni în primă instanță, apoi urmează faza de apel, dacă este cazul. Pentru cei care locuiesc liberi în cadrul programului alternativ, așa cum sunt și romii ajunși în California, procesul de clarificare a statutului lor durează mai mult. Unii dintre ei au procese în instanță abia în 2019, a explicat un avocat specializat pentru Pittsburgh Post-Gazette.

Statisticile arată că doar 10 români au primit azil politic în SUA, în 2014.

Cum se înfrățesc „țiganii” români azilanți cu californienii

Nu toată lumea din California este deranjată însă de țiganii români. Agentul imobiliar Vito Dentino și alți rezidenți care au interacționat cu ei spun că oamenii sunt ok, doar că nu cunosc cultura și obiceiurile americane. Câțiva localnici au sugerat chiar organizarea unui grup care să încerce să țină legătura cu ei și să îi educe.

Asta ar fi cu atât mai util cu cât, avertizează agentul imobiliar Dentino, în următoarele luni în California ar putea să mai apară încă vreo 100 de români, care au tot dreptul legal să locuiască unde vor.

Eu nu am avut probleme cu ei. Îi salut… Este o comunitate. Hai să fim oameni. Nu este un proces rapid„, spune Lisa Buday, de 50 de ani.

Am stat cu ei pe prispă și am mâncat și am învățat câteva cuvinte. Și a fost extraordinar„, povestește încântată Charlene Redmond, 28 de ani, care s-a întâlnit cu câțiva băieți din comunitatea romilor, care au invitat-o la masă la ei acasă.

Un alt rezident, Geno Tarquinio, care provine din imigranți italieni sosiți în SUA, spune că părinții săi aveau respect pentru regulile locului. „Eu îi sprijin pe refugiați. Doar că… ai respect pentru oamenii care trăiesc aici”, spune el.

Când au venit, am zis oau, stai așa. Când ajungi însă să-i cunoști, nu mai e nicio problemă„, spune un vânzător de la magazinul local, amintindu-și că romii români tot ieșeau pe ușa din spate a magazinului, pe care scria mare „ieșire de urgență”, dar că după ce s-a montat o plăcuță în limba romani, niciunul dintre ei nu a mai folosit ușa respectivă.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
Denise Rifai A ȘOCAT pe toată lumea! Ce a putut să o întrebe pe Gabriela...
Varianta Delta a coronavirusului explodează în Europa. A doua doză de vaccin este crucială
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...