CEREMONIE ISTORICĂ pentru doi SFINȚI MODERNI. Papa Francisc i-a beatificat pe Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea. LIVE

Papa Francisc i-a beatificat, duminică, pe papii Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea, două dintre cele mai importante personalități ale Bisericii Catolice, în piața Sf. Petru din Vatican, informează bbc.com.

Suveranul Pontif a recitat rugăciunea de beatificare în latină, spunând că, după lungi consultări și deliberări, „îi declarăm pe fericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea ca fiind sfinți în rândul sfinților, decretând ca ei să fie venerați ca atare de către întreaga Biserică”. În dreptul Papei s-au aflat numeroși demnitari străini, precum și reprezentanți ai caselor regale, dar și numeroși cardinali și episcopi.

Papa Francisc a spus că cei doi noi sfinți catolici Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea au fost „doi oameni curajoși”, care „au cunoscut tragedii, dar care nu au fost zdrobiți de acestea”, potrivit AFP.

„În acești doi oameni, contemplativi ai rănilor lui Hristos și martori ai milei Sale, se afla o speranță vie, o bucurie nerostită și glorioasă”, a declarat actualul suveran pontif în timpul mesei celebrate imediat după ceremonia de sanctificare din piața Sf. Petru din Vatican.

La începutul ceremoniei, Papa Fracisc l-a salutat și l-a îmbrățișat pe Papa Emerit Benedict al XVI-lea, predecesorul său. Presa străină relatează că fostul Suveran Pontif arăta mai „obosit și mai bolnăvicios” decât în urmă cu un, când s-a retras de la conducerea Bisericii Catolice.

Pelerini polonezi, cu steaguri roșii și albe, veniți din țara de origine a Papei Ioan Paul al II-lea, au fost printre primii sosiți în Piața Sf. Petru, în dimineața acestei zile. „Patru papi într-o singură ceremonie este un lucru fantastic de văzut, deoarece istorie se scrie chiar sub ochii noștri”, a comentat David Halfar, unul dintre polonezii veniți la Vatican.

Astfel, 150 de cardinali, 1.000 de episcopi și 6.000 de preoți din lumea întreagă asistă, duminică, la mesa în aer liber, în fața celebrei bazilici din Vatican. Ceremonia a debutat prin cântece religioase în jurul orei 07.30 GMT, iar papa Francisc va ajunge pe pavajul din fața bazilicii puțin după ora 08.00 GMT.

Numeroși credincioși au venit la Vatican la primele ore ale dimineții, duminică, pentru dubla canonizare istorică a papilor Ioan Paul al II-lea și Ioan al XXIII-lea. Potrivit presei internaționale, credincioșii sosiți la Vatican cu această ocazie ar putea constitui cea mai mare mulțime de oameni din capitala statului papal de la funeraliile papei polonez din 2005. Locul a devenit neîncăpîtor de la primele ore ale dimineții, mulți dintre oameni, veniți de zilele trecute, petrecându-și noaptea în zonă pentru a avea un loc cât mai bun.

Papa Emerit Benedict al XVI-lea și Papa Francisc vor participa împreună la slujba de sanctificare a foștilor lideri ai Bisericii Catolice Papa Ioan Paul al II-lea și Papa Ioan al XXIII-lea.

Foto: Twitter

Fostul papă, Benedict al XVI-lea, nu se va afla la altar în timpul ceremoniei, ci se va așeza în rândul celor 150 de cardinali și al celor 1.000 de episcopi care vor participa la slujbă, scrie CNN.

Având în vedere că un nou papă este ales abia după moarte predecesorului, prezența Papei Francisc și a Papei Benedict al XVI-lea la acest eveniment este una cu totul neobișnuită. Acesta din urmă a renunțat la locul său din fruntea Bisericii Catolice la începutul anului 2013.

În fața sutelor de mii de credincioși veniți din Italia, Polonia și din alte țări – și a altor câteva sute de milioane în fața televizoarelor și în cinematografe din 20 de țări, cu ochelari 3D -, primul papă latino-american din istorie va canoniza, duminică, în piața Sf. Petru, doi papi: Giuseppe Angelo Roncalli, cel care a organizat Conciliul Vatican II (1962 – 1965), care a deschis Biserica Catolică spre lume și spre alte religii, și Karol Wojtyla, un promotor de tip „globe-trotter” al catolicismului și care a contribuit la prăbușirea comunismului.

Prezența papei emerit Benedict al XVI-lea, retras la Vatican, este considerat probabilă, dar ea nu a fost confirmată. Joseph Ratzinger a fost foarte activ în Conciliu și un apropiat al papei polonez.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

150 de cardinali, 1.000 de episcopi, 6.000 de preoți din lumea întreagă vor asista, duminică, la mesa în aer liber, în fața celebrei bazilici din Vatican. În total, 93 de delegații oficiale, printre care 24 șefi de state și capete încoronate, vor asista la această slujbă care va avea o durată de două ore.

Musulmani, anglicani, ortodocși, dar puțini protestanți – ostili cultului catolic al sfinților – vor fi acolo, alături de o puternică prezență evreiască, venită să își exprime recunoștința față de cei doi papi care au luptat pentru a stopa prejudecăților antievreiești din sânul Bisericii Catolice.

Încă de la mijlocul săptămânii, Orașul Etern a început să fie asaltat de turiști, veniți pe jos, cu autocarul, cu automobilul personal, în timp ce chioșcurile de presă au fost aprovizionate cu mii de cărți poștale cu papi, în special cu Ioan Paul al II-lea și cu Francisc.
Se vorbește despre un număr de pelerini care va ajunge la 800.000 – 1.000.000 în zilele de sâmbătă și duminică și de un cost pentru Roma de cel puțin 7 milioane de euro pentru întreaga perioadă pascală.

„Este un eveniment pe care Roma nu l-a trăit niciodată în istorie, canonizarea a doi papi în prezența altor doi suverani pontifi vii”, a spus, miercuri, monseniorul Liberio Andreatta, directorul Agenției vaticane de organizare a pelerinajelor (ORP).

Celebrările religioase vor începe încă de sâmbătă seară, cu „nopți albe” de rugăciune, în aproximativ 15 biserici romane, în mai multe limbi străine.

Noaptea, zeci de mii de pelerini vor trebui să doarmă în autocare sau pe străzi, pe podurile de pe Tibru, în speranța că vor putea să ajungă apoi în piața Sf. Petru. Pentru cei mai mulți dintre ei care nu vor reuși, ecrane uriașe vor difuza ceremonia în mai multe zone istorice din capitala italiană.
Papa Francisc va ajunge în piață într-o procesiune cu ritm de litanie a sfinților. Apoi, în fața portretelor uriașe ale celor doi papi afișate pe fațadă, papa Francisc va pronunța formula care îi va înscrie pentru totdeauna pe cei doi precedesori ai săi în „registrul celest” al acelora la care toți catolicii sunt invitați să se roage pentru a fi ajutați în viețile lor pământene.

Deși canonizarea lui Ioan al XXIII-lea, supranumit „papa cel bun”, nu pare să fie contestată de nimeni, aceea a lui Ioan Paul al II-lea are mulți detractori, care îi reproșează fostului papă polonez „orbirea” în fața infracțiunilor pedofile, o prea mare concentrare a puterii și severitatea sa față de teologii disidenți, mai ales față de teologia eliberării.

Francisc va celebra apoi o mesă solemnă cu cinci prelați, inclusiv cu episcopul de Bergamo (de unde era originar Ioan al XXIII-lea), Francesco Beschi, și cu fostul secretar privat al lui Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul de Cracovia, Stanislas Dziwisz.

Comuniunea va fi distribuită de 600 de preoți în piața Sf. Petru și de 200 diaconi pe Via della Conciliazione care duce în această piață.
Papa Francisc a decis ca Ioan al XXIII-lea să fie canonizat împreună cu Ioan Paul al II-lea, pentru a evita riscul dezvoltării unui cult al personalității prea mare în jurul papei Wojtyla. Autoritățile se așteaptă ca un număr foarte mare de polonezi să fie prezenți la Roma pentru a asista la sanctificarea eroului lor.

Foto: Twitter

De altfel, Roma se pregătește să primească câteva sute de mii de pelerini și zeci de delegații oficiale pentru „evenimentul planetar” care constituie, duminică, canonizarea papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea.

Orașul Etern a intrat deja într-un interval delicat, care a debutat în Vinerea Mare (18 aprilie) și se va încheia cu un concert uriaș pentru a sărbători ziua de 1 mai, care include și Sărbătoarea eliberării (25 aprilie) și dubla canonizare (27 aprilie).

Transporturi, securitate, comunicații – toate serviciile sunt în alertă. „Am pregătit un plan de servicii și transport care pleacă din Drumul crucii pe 1 mai, care va dura deci aproximativ două săptămâni, al cărui cost total se ridică la 7,8 milioane de euro”, a precizat municipalitatea din Roma.

Doar pentru canonizare, primăria prevede transporturi „întărite” sâmbătă și duminică cu autobuze suplimentare, iar cele două linii de metrou vor circula fără întrerupere. Portretele celor doi viitori sfinți au apărut deja pe autobuze.

Primăria a prevăzut amplasamente pentru peste 4.300 de autocare, în timp ce numeroase trenuri și avioane speciale sunt așteptate în capitala italiană. Unii dintre pelerini vor ajunge și cu vaporul, în portul vecin Civitavecchia.
În ceea ce privește securitatea, peste 2.400 de agenți din Poliția națională vor veni în sprijinul celor 2.000 de membri ai Poliției municipale care vor patrula pe străzi.

Forțele de ordine se așteaptă la o „invazie” de hoți, în special cei de buzunare, care vor veni din întreaga Italie pentru a profita de o așa mare concentrare de străini în centrul Romei.
Un „culoar de securitate” va fi organizat în centrul străzilor care duc spre Vatican, cu bariere metalice pentru a permite forțelor de ordine, delegațiilor oficiale și ambulanțelor să circule.

Piața Sf. Petru din Vatican va fi închisă chiar și pentru pietoni sâmbătă seară, iar accesul va fi autorizat abia începând de duminică, de la ora 03.30 GMT.
Peste 2.600 de voluntari din Protecția civilă vor distribui 4 milioane de sticle de apă turiștilor și pelerinilor.

Ei vor fi sprijiniți de aproximativ 600 de voluntari de la organizații catolice, sute de medici și infirmiere de la serviciile de urgențe medicale și de o mie de persoane care se vor ocupa de curățenie.

Radio-Vatican va transmite în mai multe limbi străine toate informațiile utile pentru public, ca și ceremonia de canonizare a celor doi papi, inclusiv în mijloacele de transport în comun.

Consecința acestei „invazii”: potrivit site-ului Casa.it, prețul mediu al unui apartament mobilat a crescut pentru weekendul 25-27 aprilie cu 137-173% în raport cu weekendurile precedente.

Ambii suverani pontifi au fost la București în decursul vieții lor, Angelo Roncalli, în 1930 și 1932, pe când era în misiune diplomatică în Bulgaria, și papa Ioan Paul al II-lea, cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București (ARCB) transmis agenției Mediafax.

În timpul misiunii diplomatice în Bulgaria, monseniorul Angelo Roncalli, viitorul Papă Ioan al XXIII-lea, a venit la București de trei ori, în vizită la Nunțiul Apostolic, monseniorul Angelo Maria Dolci. În august 1930, Angelo Roncalli a vizitat și mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani, iar în 1944, când era delegat apostolic în Turcia, la cererea rabinului-șef al Ierusalimului, Isaac Herzog, i-a ajutat pe evreii români deportați în Transnistria, trimițând ajutoare în lagăre și eliberând certificate false de botez.

De asemenea, monseniorul Roncalli a intervenit pe lângă autoritățile turce pentru ca o navă cu evrei români, plecată din Portul Constanța cu destinația Ierusalim, să poată traversa apele teritoriale ale Turciei, datorită intervenției lui fiind salvați aproximativ 750 de evrei români, dintre care 250 de copii orfani.

„Atât Ioan al XXIII-lea cât și Ioan Paul al II-lea ne-au iubit țara, poporul și Bisericile. Liantul care îi unește însă într-un mod minunat pe cei doi suverani pontifi de țara noastră este un călugăr capucin, Ieremia Valahul (1556-1625), primul român ridicat la cinstea altarelor de către Biserica Catolică: Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtuțile eroice ale călugărului, la 18 decembrie 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 30 octombrie 1983, oferind astfel un ocrotitor în Cer românilor prigoniți pentru credința lor”, a precizat Arhiepiscopia Romano-Catolică București.

Arhiepiscopul Mitropolit de București și președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, IPS Ioan Robu, precum și numeroși preoți, călugări, călugărițe și credincioși din întreaga țară vor participa la celebrarea canonizării celor doi suverani pontifi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii