China, o amenințare pentru vecini. HARTĂ

Publicat: 15/07/2014, 19:12
Actualizat: 20/03/2019, 15:38

Un amplu sondaj făcut public de Pew la începutul săptămâni dezvăluie, printre altele, cât de mult se tem majoritatea statelor din Asia de amenințarea pe care o reprezintă China. Numeroasele dispute teritoriale ale Beijing-ului cu vecinii săi, care variază de la insule din apropierea Japoniei, la bancuri de nisip din Marea Chinei de Sud sau la zone muntoase din aproprierea lanțului Himalaya, au fost inflamate de expansiunea militară a Chinei, scrie Washington Post.

În timp ce economia chineză înflorește, alte state asiatice au devenit din ce în ce mai circumspecte în legătură cu intențiile sale.

„În toate cele 11 state asiatice sondate, în jur de jumătate dintre cetățeni sunt îngrijorați că disputele teritoriale dintre China și vecinii săi vor duce la conflicte militare”, se arată în rezultatele sondajului.

Totodată, sondajul arată că în ciuda publicității negative de care a avut parte Agenția americană de Siguranță Națională (NSA) și a informațiile privind folosirea de drone, Statele Unite sunt în continuare văzute într-o lumină mai bună decât China.

Acest lucru este și o consecință a durabilității brandului american, în ciuda faptului că statul duce o politică externă percepută drept „o mână de fier”, notează jurnaliștii străini. „Popularitatea” SUA se datorează totodată îngrijorărilor întemeiate în legătură modul în care ar arăta lumea într-un scenariu în care China reușește să-i fure statutul de super-putere. Există la nivel internațional un consens tot mai răspândit în ceea ce privește posibilitatea statului asiatic de a deveni cea mai mare economie de pe mapamond.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase