EXCLUSIV. Cine este al doilea român infectat cu coronavirus. Echipa Gândul Live a vorbit cu pacientul internat în Tokyo

Publicat: 19/02/2020, 12:07
Actualizat: 19/02/2020, 14:38

Al doilea român infectat cu noul coronavirus este o femeie de 35-40 de ani, care lucra pe nava de croazieră Diamond Princess. Ea este originară dintr-un județ limitrof Argeșului, de unde este primul român de pe același vas de lux care a fost diagnosticat pozitiv de autoritățile chineze. Echipa Gândul Live a vorbit cu tânara, aflată acum în spital, și a aflat detalii despre starea ei. Potrivit lui Alexandru Rafila, pacienții infectați deja cu coronavirus nu vor fi trasferați în țară decât după vindecare.

Al doilea român infectat cu coronavirus a fost confirmat de autorități. Este vorba de o femeie, angajată pe vasul de lux Diamond Princess, unde a fost diagnsticat pozitiv și primul caz. Acum se află în spital.

Echipa Gândul LIVE a vorbit cu tânara pacientă și a confirmat că este internată, este monitorizată de medici și este tratată simtopatic. Femeia nu a dorit să își facă publică identitatea pentru moment, dar a oferit detalii despre starea ei de sănătate și de spirit. Editorul Gândul Live Bogdan Pavel, cel care a vorbit cu românca, a dat detalii în ediția de miercuri a emisiunii.

„Mi-a spus: Nu știu dacă mai rezist. Este plecată de 6 luni de acasă. Se teme, nu știe ce va fi mai departe. Îmi spunea: Este ca o răceală, mi se ia temperatura dimineața și seara”, a detaliat Bogdan Pavel.

Potrivit spuselor tinerei, cei doi românii infectați care lucrau pe acel vas nu se cunoșteau, fiind „un mic oraș” cu 3.500 de turiști. Ea este la final de contract, nu se știe dacă operatorul vasului va prelungi contractul.

Peste 500 de persoane de pe acest vas, la bordul căruia se aflau 3500 de pasageri, sunt infectate cu coronavirus și tratate in spital. Ceilalti au fost lăsați să plece în țările natale.

MAE: Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român

Cazul a fost confirmat și de Ministerul Afacerilor Externe. „Ambasada României la Tokyo a fost notificată de către MAE nipon cu privire la confirmarea unui al doilea caz de infectare cu coronavirus a unui cetățean român, membru al echipajului de pe vasul de croazieră Diamond Princess. Misiunea diplomatică este în contact cu cetățeanul român care a fost transferat la o unitate medicală din Tokyo, care a transmis misiunii diplomatice în cursul zilei de astăzi, 19 februarie, că se simte bine și nu manifestă simptome”, a transmis MAE, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Potrivit datelor obținute de către reprezentanții ambasadei, autoritățile locale au precizat că toate persoanele prezente la bordul navei de croazieră au fost supuse testelor medicale, fiind în așteptarea rezultatelor.

În ceea ce privește nava Westerdam, potrivit informațiilor obținute de Ambasada României la Hanoi (acreditată și pentru Regatul Cambodgia) de la autoritățile cambodgiene, opt din cei nouă cetățeni români care s-au aflat la bordul navei în calitate de turiști au părăsit Cambodgia, cel de-al nouălea rămânând în capitala Phnom Penh. Costurile deplasărilor au fost suportate de proprietarul vasului de croazieră, arată MAE.

Conform bilanțului de miercuri dimineață, numărul deceselor cauzate de epidemia de coronavirus a trecut de cifra 2.000, iar cel al persoanelor infectate cu noul virus depășește 75.000.

Alexandru Rafila: Pentru pacientii infectați nu se pune problema trasferului cât nu sunt vindecați

Potrivit prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, pacienții infectați deja cu coronavirus nu vor fi trasferați în țară decât după vindecare.

„Transferul acestor pacienți din România infectați cu coronavirus decât după ce se vindecă, deci ei nu vor constitui o problemă de sănătate publică în momentul transferului”, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila, într-o intervenție telefonică la Gândul Live.

„Un alt lucru care e important și nu se referă numai la pacienții români de pe acest vas, ci și la alți europeni, ei probabil vor fi transferați în perioada următoare în țările lor de origine, respectiv pasagerii și o parte a echipajului cu stare de sănătate, cel puțin aparentă, iar la sosirea în țările de origine vor fi cu siguranță ținuți în carantină timp de 14 zile, pentru că acolo există riscuri serioase ca unul dintre ei să fie bolnav și ulterior să poată să transmită infecția mai departe. Și atunci, pentru toate persoanele care vor fi eventual transferate în perioada următoare în toată Europa, precum și în țara noastră la un moment dat, acest lucru va fi valabil”, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila.

Prof. dr Alexandru Rafila a subliniat că în cazul acestul coronavirus, spre deosebire de alre boli infecțioase, nu există o medicație specifică, ci este tratată simptomatic. „Simptomele care îi înrăutățesc starea de sănătate – febră, tuse – sunt tratate cu tiguranță, dar nu există un medicament tipic pentru această infecție cu coronavirus”, a precizat medicul.

Cele 14 zile se carantită stabilitate de autoritățile sanitare reprezintă perioada maximă de incubație și se aplică persoanelor care ar fi putut contacta boala. Daca nu o dezvoltă în această perioadă, atunci sigur nu o vor dezvolta în viitor și nu vor putea transmite boala mai departe.

„La un pacient infectat, lucrurile stau un pic diferit. Este vorba de evoluția naturală a bolii, de 7 – 10 zile, aproximativ similară cu a unei gripe pentru formele necomplicate, șila sfârșitul acestei perioade, pacienți sunt testați din nou pentru prezența coronavirusului și dacă starea clinica e corespunzătoare, adicî dacă pacientul are sănătos, atunci poate fi eliberat din spital și se poate reîntoarce acasă. Pentru pacientii infectați nu se pune problema trasferului cât sunt infectați”, a subliniat prof. dr. Alexandru Rafila.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York