Cine este NOUL PREȘEDINTE al Ucrainei

Cine este NOUL PREȘEDINTE al Ucrainei
Publicat: 26/05/2014, 11:26
Actualizat: 26/03/2019, 06:05

Miliardarul clasat pe primul loc în scrutinul prezidențial din Ucraina, Petro Poroșenko, s-a angajat să aducă pacea în trei luni în estul țării, afectat de o insurecție, și să normalizeze relațiile cu Vladimir Putin, pe care îl cunoaște bine, relatează AFP.Petro Poroșenko, un bărbat impozant în vârstă de 48 de ani, este singurul oligarh care și-a pus deschis resursele financiare și mediatice în serviciul Maidan, centrul mișcării proeuropene de contestare care a reușit să-l înlăture de la putere, în februarie, pe președintele prorus Viktor Ianukovici.

Petro Poroșenko nu prea a vorbit de pe podiumul din Maidan, însă cota sa de popularitate a crescut semnificativ după o vizită în Crimeea, în martie, în cursul căreia a fost amenințat cu moartea de proruși din această peninsulă din sud-estul Ucrainei alipită la Rusia.

„Pe timp de revoluție și război, un alegător mediu vrea un candidat care să îl protejeze asemeni unui părinte, iar Poroșenko s-a înfățișat ca un om responsabil și protector”, rezumă Volodimir Gorbaci, un expert de la Institutul Euroatlantic.

„El s-a aflat la locul potrivit în momentul potrivit”, a adăugat expertul ucrainean, care nu exclude ca Poroșenko să scadă în popularitate la fel de rapid precum a crescut.

Specialist în relații economice internaționale și vorbitor de engleză (dar și de română, conform deputatei UDAR, Irina Gherașenko), el promite să conducă Ucraina la fel de bine ca pe Roshen, foarte prospera sa companie producătoare de ciocolată.

Petro Poroșenko nu este un începător în politică.

El a fost ministru al Economiei în perioada lui Viktor Ianukovici și unul dintre fondatorii partidului acestuia, ministru de Externe și șef al Consiliului de Securitate Națională sub președinția prooccidentalului Viktor Iușcenko.

Lui Poroșenko nu îi place să fie întrebat despre trecutul său de dezertor, apreciind că acest fapt nu are „nicio legătură cu prezidențialele”.

Detractorii săi îi reproșează că nu are echipă și nici partid.

„Este un oligarh. Va fi la fel ca în perioada Ianukovici”, deplângea duminică o alegătoare, Raisa Podlesniuk, dezgustată după recenta întâlnire între Petro Poroșenko și oligarhul Dmitro Firtaș. Acesta din urmă se află în arest la domiciliu, la Viena, și ar putea fi extrădat în Statele Unite într-un dosar de corupție legat de exploatarea unei mine de titan în India.

Totuși, majoritatea ucrainenilor îl consideră pe Poroșenko capabil să relanseze o economie aflată în cădere liberă și să unifice o țară fisurată.

În campanie, Poroșenko s-a angajat să restabilească ordinea în estul țării, afectat de o insurecție armată prorusă, și să normalizeze în trei luni relațiile cu Rusia.

„Îl cunosc bine pe (Vladimir) Putin, este un negociator puternic și dificil”, a declarat Petro Poroșenko pentru AFP, apreciind totodată că va fi capabil să ajungă la un compromis cu președintele rus.

Potrivit lui, două dosare nu pot fi negociate, și anume statutul Crimeei, „care este și va rămâne ucraineană”, și „orientarea proeuropeană a Ucrainei”.

Spre deosebire de majoritatea oligarhilor ucraineni, care s-a îmbogățit rapid în anii haotici postsovietici, Poroșenko a făcut avere treptat.

Originar din Bolgrad (sud), el a început vânzând boabe de cacao, după care a achiziționat mai multe fabrici de ciocolată, pe care le-a reunit în gigantul Roshen.

În plus, el mai deține o companie care fabrică mașini și autobuze, un șantier naval și Kanal 5, un post de televiziune care a relatat pe larg evenimentele în timpul mișcării de contestare.

Averea lui Poroșenko, estimată la 1,6 miliarde de dolari de Forbes, a fost grav afectată de criza cu Rusia, care a interzis importurile de ciocolată în contextul negocierilor între Ucraina și Uniunea Europeană.

El este căsătorit de 30 de ani și are patru copii.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului