Cine sunt noile speranțe politice ale conservatorilor americani care îl vor înlocui pe Mitt Romney

Cine sunt noile speranțe politice ale conservatorilor americani care îl vor înlocui pe Mitt Romney
Publicat: 12/12/2012, 17:14
Actualizat: 29/07/2014, 21:00

O nouă generație de lideri republicani elaborează un discurs mult mai atrăgător pentru alegătorii americani decât argumentele conservatoare apărate de către Mitt Romney, învins clar la alegerile prezidențiale din 6 noiembrie, relatează AFP.

Președintele democrat Barack Obama încă nu a depus jurământul pentru un al doilea mandat de patru ani, dar republicanii își cultivă deja imaginea cu scopul reprezentării partidului la alegerile din 2016, mizând pe Paul Ryan și Marco Rubio, ambii născuți la începutul anilor 1970.

„Înfrângerea face parte din politică și ea adeseori pregătește cele mai mari victorii”, a dat asigurări, săptămâna trecută, Ryan, în vârstă de 42 de ani.

Rămas reprezentat al statului Wisconsin (nord), el se distanțează de campania pe care a purtat-o timp de trei ani alături de Romney, în vârstă de 65 de ani, ale cărui declarații privind cei „47%” de americani asistați, înregistrate fără știrea sa, vor rămâne simbolice ca și convingeri prea conservatoare încât să fie acceptate de o mare parte a electoratului.

Rubio, un senator dinamic de Florida (sud-est) și favorit al mișcării Tea Party, aripa populistă republicană de dreapta, elaborează un discurs care amintește de conservatorismul „compasional” cu care a reușit George W. Bush.

Săptămâna trecută, făcând referire la angajații cu venituri mici în timpul unui discurs, Rubio a afirmat că „tot ceea ce își doresc, este posibilitatea de a avea o viață mai bună pentru ei însăși și un viitor mai promițător pentru copiii lor. Reușita sau declinul american vor depinde de faptul dacă ei vor avea această șansă sau nu”.

Provenind dintr-o familie de imigranți cubanezi, Rubio pare să fi înțeles faptul că poziția strictă a unor republicani cu privire la imigrația ilegală i-au costat scump în noiembrie, alegătorii hispanici preferându-l pe Obama cu o majoritate copleșitoare.

„Atunci când vorbim despre imigrația ilegală, nu vorbim despre o invazie de lăcuste, vorbim despre oameni”, a remarcat Rubio, în vârstă de 41 de ani, săptămâna trecută în timpul unui dejun organizat de publicația Politico la Washington. De asemenea, Ryan mizează pe un ton consensual.

„Cele două partide au tendința să-i divizeze pe americani între «alegătorii noștri» și «alegătorii lor»”, a regretat el. „Republicanii trebuie să evite această capcană. Trebuie să răspundem neliniștilor profunde și aspirațiilor tuturor americanilor”, a adăugat el, lansând, asemeni lui Rubio, un îndemn celor cu venituri mici care aspiră să se alăture clasei mijlocii.

„Cred că putem relansa ascensiunea socială, pentru ca nimeni să nu fie privat de promisiunea Statelor Unite”, a dat asigurări Ryan, care, în timpul campaniei, a fost descris de către democrați ca un apărător al tăierilor în programele sociale.

„Noi avem o viziune compasională fondată pe idei care funcționează, dar, uneori, nu expunem această viziune cu talent. Trebuie sa facem mai bine”, în opinia sa.

În trecut, aceasta era imaginea lui Ronald Reagan, carismaticul și popularul președinte republican din anii 1980, pe care Ryan și Rubio se pare că vor să-l mobilizeze, apreciază Paul Kengor.

În opinia lui Kengor, profesor de științe politice la „Grove City College”, o universitate din Pennsylvanie (est), înfrângerea lui Romney nu înseamnă respingerea în forță a conservatorismului, ci mai degrabă eșuarea candidatului de a se transforma într-un purtător de cuvânt talentat al acestei filozofii.

„Reagan o făcea cu optimism și avea capacitate de a intra în contact cu americanii”, observă el, pronunțându-se convins că „Marco Rubio și Paul Ryan sunt perfect capabili să o facă”.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Bill Gates pariază pe aceste locuri de muncă. Nu vor dispărea niciodată
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu