Coaliția condusă de Arabia Saudită și-a încheiat campania aeriană în Yemen

Coaliția condusă de Arabia Saudită și-a încheiat campania aeriană în Yemen
Publicat: 22/04/2015, 10:12

Iranul – acuzat de la început de către Riyadh că-i susține pe rebeli, ceea ce Teheranul dezminte – a salutat acest anunț, apreciind că este vorba despre „un pas înainte” către o soluționare politică a conflictului.

În același timp, Washingtonul a trimis un portavion în largul coastelor Yemenului și supraveghea un convoi de nave iraniene suspectate că se îndreptau către această țară vecină cu Arabia Saudită, o mobilizarea care va permite Statelor Unite să-și „păstreze opțiunile”, potrivit unui purtător de cuvânt al Pentagonului.

La Riyadh, un purtător de cuvânt al coaliției, generalul Ahmed al-Assiri, nu a exclus însă faptul că această coaliție poate interveni să împiedice mișcări ale rebelilor, subliniind totodată că blocada maritimă este menținută.

El a anunțat încetarea Operațiunii „Furtună Decisivă”, lansate pe 26 martie „la solicitarea Guvernului și președintelui Yemenului” Abd Rabbo Mansour Hadi, în prezent refugiat în Arabia Saudită.

În contextul avansării rebelilor către Aden (sud), unde se refugiase, Hadi a fost cel care a cerut intervenția Riyadhului.

– „Redarea Speranței”

Coaliția a anunțat începutul unei noi faze – „Redarea Speranței” – vizând o reluare a procesului politic în Yemen, furnizarea unor ajutoare umanitare și „lupta împotriva terorismului” într-o țară în care Al-Qaida este foarte activă.

Potrivit Ministerului saudit al Apărării, atacurile aeriene au reușit „să elimine cu succes amenințările la adresa securității Arabiei Saudite și țărilor vecine”.

Ministerul a anunțat „distrugerea armamentului greu și rachetelor balistice confiscate de către miliția huthi și forțele (fostului președinte) Ali Abdallah Saleh în bazele și taberele armatei”.

Partidul acestuia a lăsat duminică impresia că începe să se distanțeze de huthi, declarând că primește „pozitiv” rezoluția adoptată la 14 aprilie de către Consiliul de Securitate al ONU care impune rebelilor un embargo asupra armelor și îi somează să se retragă din zonele pe care le-au cucerit în ultimele luni.

Anunțul încetării campaniei intervine în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat cu privire la o prăbușire iminentă a sistemelor sănătății și îngrijirilor medicale în Yemen. Aceste sisteme „se confruntă cu penurii tot mai mari de medicamente care salvează vieți, cu întreruperi frecvente ale generatoarelor” și lipsa electricității, potrivit Organizației.

OMS a anunțat marți un bilanț de 944 de morți și 3.487 de răniți – civili și militari – în Yemen, în perioada 19 martie-17 aprilie.

– O revenire a lui Hadi?

Atacurile coaliției au continuat marți, cele mai violente dintre ele vizând regiunea orașului Dhaleh (sud).

Potrivit secretarului general al provinciei Dhaleh Ahmed Mouthanna, raidurile și confruntările armate dintre rebeli și forțele loiale lui Hadi s-au soldat cu 23 de morți.

În provincia Shabwah (sdu), raidurile aeriene și confruntările s-au soldat cu 29 de morți în rândul combatanților, în două tabere, potrivit unor surse tribale.

În capitala Sanaa, explozii spectaculoase, provocate luni de două raiduri ale coaliției asupra unui depozit de rachete asupra căruia rebelii preluaseră controlul, s-au soldat cu 38 de morți în rândul civililor, potrivit unui nou bilanț stabilit marți de patru spitale, care au anunțat totodată 532 de răniți.

O sursă diplomatică occidentală, care a solicitat protecția anonimatului, a apreciat că obiectivele campaniei aeriene au fost atinse, „dar nu și obiectivul politic”. Rebelii „huthi sunt acolo unde se aflau înainte”, a declarat această sursă pentru AFP.

Președintele Centre for Strategic and Legal Studies de la Jeddah (Arabia Saudită) Anwar Eshki se așteaptă la o revenire în Yemen, în curând, a președintelui Hadi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice