Comisar UE: Vom declanșa o anchetă oficială privind situația studenților români din Marea Britanie

Comisar UE: Vom declanșa o anchetă oficială privind situația studenților români din Marea Britanie
Publicat: 23/03/2014, 12:00
Actualizat: 03/02/2019, 10:24

Androulla Vassiliou precizează că serviciile sale au stabilit, într-o primă fază, că măsura decisă la sfârșitul anului trecut de autoritățile britanice nu încalcă drepturile cetățenilor, ci este una „temporară și administrativă cu scopul de a răspunde unei îngrijorări privind creșterea bruscă a numărului de aplicații pentru împrumuturile de întreținere”, a scris, duminică, pe pagina sa de Facebook, Renate Weber. Totodată, europarlamentarul român a postat și scrisoarea de răspuns a comisarului Vassiliou.

„Totuși, informațiile din scrisoarea dvs. (din 5 februarie – n.r.), precum și mai multe plângeri primite de Comisie în acest sens au aruncat o îndoială cu privire la modul în care autoritățile din Regatul Unit s-au ocupat, într-adevăr, de această situație în timp util”, se arată în scrisoarea comisarului pentru Educație.

Vassiliou precizează că, în aceste condiții, „s-a decis lansarea unei investigații oficiale și se vor cere explicații suplimentare de la autoritățile britanice cu privire la această situație”.

Eurodeputatul PNL Renate Weber a solicitat, la 5 februarie, Comisiei Europene să declanșeze „o anchetă completă și amănunțită cu privire la suspendarea, în noiembrie 2013, de către guvernul britanic, a împrumuturilor de subzistență pentru studenții români și bulgari, la care anterior fuseseră îndreptățiți”.

Într-o scrisoare trimisă comisarului pentru Justiție, Viviane Reding, comisarei pentru Educație. Androulla Vassiliou, și Comisarului pentru Ocuparea forței de muncă, Laszlo Andor, Weber vorbește despre impactul negativ pe care sistarea bruscă a sprijinului financiar l-a avut asupra posibilității studenților români și bulgari de a-și continua studiile în Marea Britanie, precum și despre „modul defectuos în care instituția care se ocupă de verificarea și acordarea împrumuturilor pentru studenți – Students Loans Company (SLC) – a gestionat până acum situația creată, existând cazuri ale unor studenți care au produs toate dovezile necesare, dar care, două luni mai târziu, tot nu au obținut reluarea sprijinului financiar”.

Și Ministerul de Externe a sesizat CE în legătură cu problema studenților români din Marea Britanie.

Conform unui comunicat MAE remis agenției MEDIAFAX, în continuarea demersurilor efectuate la nivel bilateral, Ministerul Afacerilor Externe a făcut în cursul zilei de 5 februarie un demers de sesizare a Comisiei Europene cu privire la modul în care a fost pusă în aplicare, în Marea Britanie, măsura de suspendare a unei anumite categorii de împrumuturi acordate de guvernul britanic studenților europeni înscriși în unități de învățământ superior din această țară.

Astfel, în cadrul unei scrisori adresată comisarilor europeni pentru Justiție, Drepturi fundamentale și Cetățenie, Viviane Reding, și celui pentru Educație, Cultură, Multilingvism și Tineret, Androulla Vassiliou, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Comisiei Europene, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, clarificări cu privire la conformitatea acestei măsuri cu acquis-ul comunitar.

Conform sursei citate, în demersul efectuat la Comisia Europeană, Ministerul Afacerilor Externe a avut în vedere și îngrijorările exprimate de studenți români înscriși în instituții de învățământ superior din Marea Britanie care se consideră discriminați în raport cu colegii lor, cetățeni ai celorlalte state membre UE.

În noiembrie 2013, autoritățile britanice au luat decizia de suspendare a împrumuturilor pentru întreținere (maintenance loans) pentru studenții din statele membre UE, în scopul verificării legitimității acestor împrumuturi. Măsura se aplică studenților români și bulgari care studiază în toate formele de învățământ superior din Marea Britanie, atât colegii private cât și universități de stat, precum și studenților proveniți din restul statelor membre UE care studiază doar la colegii private.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic