Producătorul de automobile electrice Tesla se plânge că rata îmbolnăvirilor la fabrica sa din Grunheide, în Brandenburg, Germania, este prea ridicată, iar compania amenință acum că nu va mai plăti salariile angajaților aflați în concediu medical.
Rata îmbolnăvirilor la uzina Tesla a lui Elon Musk din Grunheide este neobișnuit de ridicată. Vara trecută, 15% dintre angajați ar fi fost în concediu medical, potrivit directorului uzinei, André Thierig.
Acum, disputa a ajuns la nivelul următor: angajații aflați în concediu medical ar fi primit scrisori de amenințare, după cum a relatat Handelsblatt.
Scrisorile puneau la îndoială fișele medicale și amenințau cu oprirea plății salariilor. Chiar și salariile care au fost deja plătite urmau să fie oprite retroactiv.
În plus, angajaților li s-ar cere să precizeze motivele adeverințelor medicale și să le permită medicilor care îi tratează să nu mai respecte condiția de confidențialitate. Potrivit publicației germane, acestea nu sunt cazuri izolate.
Reprezentanții sindicatului IG Metall au criticat dur procedura:
„Tesla pune la îndoială pe scară largă adeverințele medicale, refuză să plătească indemnizațiile de boală și reține remunerația”, a declarat Dirk Schulze, manager de district, pentru Handelsblatt.
Reprezentanții Tesla nu au comentat acuzațiile atunci când a fost întrebați de reporteri.
Tesla produce mașini electrice în Grunheide, Brandenburg, de mai bine de doi ani. Potrivit companiei, aproape 12.000 de angajați lucrează acolo.
Conducerea fabricii a intrat în conflict cu angajații săi în septembrie anul trecut. Directorul uzinei, André Thierig a anunțat atunci că va efectua vizite la domiciliu la angajații care s-au declarat bolnavi. Decizia sa nu are nimic neobișnuit:
„Multe companii fac acest lucru”, a declarat el pentru DPA. „Am identificat aproximativ 200 de angajați care sunt plătiți pe caz de boală, dar care nu au fost deloc la serviciu în acest an. Ei aduc adeverințe medicale noi la fiecare șase săptămâni”, a spus el.
În timpul vizitelor, majoritatea celor aflați în concediu medical nu au fost găsiți acasă, și „în unele cazuri a existat un comportament foarte agresiv”, a spus el.
Reprezentanții sindicatului IG Metall au luat apărarea muncitorilor Tesla și a criticat volumul de muncă foarte mare din fabrica Tesla, calificând vizitele la domiciliu o „acțiune absurdă”.
Din punctul de vedere al managerului Tesla, motivul concediilor medicale nu sunt condițiile de muncă:
„Analizele noastre au arătat clar: vinerea și în schimburile târzii, cu aproximativ cinci procente mai mulți angajați se declară bolnavi decât în alte zile ale săptămânii”, a spus Thierig.
„Acesta nu este un indicator al condițiilor proaste de muncă, deoarece condițiile de muncă sunt aceleași în toate zilele lucrătoare și în toate schimburile. Sugerează că sistemul social german este exploatat într-o anumită măsură”.
Tesla are peste 1.500 de lucrători temporari care lucrează în aceleași condiții. În cazul acestora, rata concediilor medicale este de două procente.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: