Contabilii oligarhului: Cum a ajutat PwC un baron rus al oțelului să își crească imperiul prin firme offshore

Contabilii oligarhului: Cum a ajutat PwC un baron rus al oțelului să își crească imperiul prin firme offshore
Alexei Mordașov / Sursa? Captură Youtube
Publicat: 25/06/2022, 16:33
Actualizat: 26/06/2022, 10:09

Alexei Mordașov, client vechi al companiei internaționale de servicii profesionale PwC, a fost ajuns cel mai bogat om din Rusia. O investigație Pandora Papers, publicată de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), indică implicarea lui în tranzacții „tulburi” cu firme care au legătură cu un asociat-cheie al lui Putin.

Acum mai puțin de un deceniu, revista Forbes îl „încorona” pe magnatul rus al oțelului, Alexei Mordașov – alături de Oprah Winfrey și un cofondator al Red Bull – drept una dintre „noile intrări” în lumea miliardarilor. Avea 37 de ani și era puțin cunoscut. Biografia sa din revistă scria „autodidact”, potrivit ICIJ.

Oficial, miliardarul rus Alexei Mordașov este director executiv și actionar majoritar al companiei Severstal, cea mai mare companie producătoare de oțel din Rusia, care are combinate în Rusia, Statele Unite, Italia și Franța.

Alexei Mordașov și familia sa se află pe locul cinci într-un top din aprilie 2022 al celor mai bogați oameni de afaceri ruși, cu 13,2 miliarde de dolari. Alexei Mordașov a demisionat la începtutul lunii martie din Consiliul de Supraveghere al TUI, gigantul din domeniul turismului, al cărui principal acţionar este, în contextul în care a fost trecut pe lista neagră a sancțiunilor Uniunii Europene, ca urmare a declanșării operațiunii militare a Rusiei în Ucraina.

În 2021, averea sa personală netă era estimată la 29,1 miliarde de dolari. El are origini modeste, fiind fiul unor lucrători la o moară din oraşul Cherepovets.

Ce au descoperit jurnaliștii de investigații

Documentele „scurse” recent, preluate de ICIJ, arată cum de la apariția de acum un deceniu din Forbes, a doua cea mai mare firmă de contabilitate/servicii profesionale din lume l-a ajutat pe Mordașov să devină, în 2021, cel mai bogat om din Rusia, cu o avere pe care Forbes a estimat-o la 29 de miliarde de dolari.

PwC a fost alături de magnatul oțelului din momentul în care acesta a făcut primul miliard de dolari, la începutul anilor 2000, o companie cu ambiții puternice printre zecile de firme de contabilitate și avocatură care au servit cu dedicare oligarhii care au prosperat în era Putin.

Conform companiei, prezentă și în România, „misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 156 de țări cu mai mult de 295.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri. PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică”.

PwC a ajutat o companie tip holding cu legături cu Mordașov să înființeze și să administreze mai mult de 65 de entități juridice fără activitate/offshore (shell companies – eng.) în Insulele Virgine Britanice și în alte jurisdicții care aplică secretul fiscal sau jurisdicții necooperante în scopuri fiscale – așa-numitele paradisuri fiscale, arată documentele din investigația Pandora Papers, obținute de ICIJ.

Documentele Pandora Papers și altele obținute prin scurgeri de informații analizate de ICIJ arată că Mordașov a folosit această rețea de companii offshore pentru a investi în companii Europene și, în interiorul Rusiei, pentru a se extinde dincolo de industria oțelului și pentru a obține participații consistente în industriile cărbunelui, forestieră și mass media.

Documentele oficiale secrete arată, de asemenea, că aceste companii offshore s-au implicat în tranzacții prin care s-au mutat sume mari de bani în toată lumea într-un mod „tulbure” și suspect. Printre acestea se numără cel puțin patru tranzacții care implică unele companii cu legături cu unul dintre cei mai apropiați asociați ai președintelui rus Vladimr Putin – afaceri care ridică semne de întrebare cu privire la declarațiile lui Mordașov, care susține că nu are legături adânci cu Putin.

Investigația Pandora Papers, care însumează peste 11,9 milioane de documente financiare confidențiale obținute de ICIJ, descrie modul în care unitatea PwC din Cipru l-a ajutat pe Mordașov să își construiască infrastructura offshore a imperiului său de afaceri.

Consultanții l-au ajutat, de asemenea, pe el și pe partenera sa de viață, Marina Mordașova, să înregistreze companii pentru a obține dreptul de proprietate asupra unui iaht sport de 65 de metri și a unui avion Bombardier de lux de mici dimensiuni. Și într-un moment de criză – cum au fost valurile de sancțiuni pe care națiunile occidentale le-au impus oamenilor puternici și companiilor din Rusia începând din 2014 – PwC a ajutat cuplul să își restructureze dreptul de propritate asupra companiilor offshore.

Iahtul „Lady M” / Sursa: captura Youtube
Iahtul „Lady M” / Sursa: captura Youtube

„Lady M”, iahtul de 65 de metri, a fost sechestrată în portul Imperia din nordul Italiei, a spus Reuters. Potrivit presei italiene, Lady M a fost construită de constructorul naval american Palmer Johnson în 2013. Revista Forbes spune că valorează 27 de milioane de dolari.

Cele mai multe companiii sunt afiliate la Unifirm Ltd., holdingul lui Mordașov cu sediul în Cipru – un hub offshore favorit al rușilor bogați.

„Sunt un antreprenor privat, nu am nimic de-a face cu guvernul”

Mordașov este unul dintre oligarhii ruși, al căror număr este în creștere – care au fost sancționați de Uniunea Europeană și Regatul Unit ca replică la invazia Rusiei în Ucraina, care a debutat în 24 februarie.

La fel ca în cazul altor oligarhi ruși, războiul și sancțiunile le-au redus averile nete. Astfel, la momentul 5 aprilie, când Forbes a publicat cel mai recent clasament anual al miliardarilor, revista i-a atribuit lui Morașov o avere netă de 13 miliarde de dolari, cu aproximativ 16 miliarde de dolari mai puțin decât anul trecut. Astefel, el a căzut patru locuri, până pe poziția a cincea pe lista celor mai bogați oameni in Rusia.

Vladimir Lisin, proprietarul companiei siderurgice Novolipetsk Steel, a ocupat primul loc în acest top, cu o avere netă estimată la 18,4 miliarde de dolari. Totuși, unii obsevatori speculează că Vladimir Putin – care își ține adevărata avere netă ascunsă – este de fapt cel mai bogat dintre cei 142 de milioane de ruși (conform recensământ din 2010).

Principala companie a lui Mordașov, Severstal, este una dintre cele mai mari producătoare de oțel din Rusoa, scrie ICIJ, care se mândrește că produce oțel pentru vehicule blindate și submarine destinate armatei Rusiei. Dar Mordașev a negat în repetate rânduri că ar fi apropiat de Putin.

„Sunt un antreprenor privat, nu am nimic de-a face cu guvernul”, a spus em într-un intervu acordat în 2018 pentru Bloomberg TV.

Până la momentul publicării articolului, Mordașov nu a răspuns solicitării ICIJ dea transmite un punct de vedere oficial cu privire la investigație.

PwC este una dintre companiile globale de elită care joacă un rol crucial în facilitarea persoanelor ultra-bogate și cu legături politice de a-și sporti averile și a evita verificările.

O investigație din 2020 a ICIJ arăta cum lucra firma pentru Isabel dos Santos, fiica fostului președinte al Angolei, fără să țină seama de alertele privind contabilitatea firmelor ei, pe măsură ce făcea milioane din afaceri aprobate de tatăl ei. Bob Moritz, președintele PwC, a spus că este „șocat și dezamăgit” să afle că firmele sale consiliat companii deținute de dos Santos.

Rusia postsovietică a fost de mult timp o piață favorită pentru PwC.

În anii anteriori declanșării războiului din Ucraina, intrat, sâmbătă, în a 122-a zi, PwC anunța în rapoartele sale că unitatea sa din Rusia a lucrat cu peste 2.000 de afaceri rusești, printre care 124 de companii majore ale căror venituri ajungeau la aproape jumătate din Produsul Intern Brut al țării. Printre acestea se numără nume sonore: Gazprom, gigantul energetic numit și „instrumentul geopolitic” al lui Putin, Serbank, cea mai mare bancă deținută de stat din Rusia, și Sibur, gigantul petrochimic deținut parțial de Kirill Șamalov, care este fostul ginere al lui Putin, conform presei.

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, PwC a anunțat că unitatea din Rusia a firmei nu va mai face parte din rețeaua sa globală și că „se va retrage din orice activitatea pentru entități rusești sau persoane fizice supuse sancțiunilor”.

Documentele Pandora Papers arată că afiliații PwC din afara Rusiei au făcut la fel de mult ca cei din țară pentru a ajuta oligarhii apropiați lui Putin să își gestioneze și să-și protejeze averea.

Unitatea PwC din Singapore a fost auditorul pentru fondul de investiții al lui Kirill Androsov, un fost ajutor al lui Putin – fost șef de personal – dar și pentru o companie petrolieră cu sediul la Londra, în care a fost investit fondul lui Androsov, conform documentelor secrete obținute de ICIJ.

PwC a auditat și o parte a afacerii imobiliare a miliardarului Oleg Deripaska, un aliat al lui Putin investigat pentru presupuse infracțiuni economice în Belgia, Spania, Grecia și Statele Unite ale Americii.

În 2017, cu câteva luni înainte ca Deripaska să fie sancționat de SUA, unitatea cipriotă a PwC l-a ajutat pe el și pe cei doi copii să folosească sistemul de „gollden visa” al țării mediterane pentru a obține pașapoarte cipriote – și drepturile care vin odată cu obținerea cetățeniei europene – după ce au investit 3 milioane de dolari în piața imobiliară a țării, conform documentului guvernamental obținut de partenerii ICIJ de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (Proiectul de monitorizare a crimei organizate și corupției – eng.).

Deripaska a neat că ar fi făcut ceva greșit și nu a fost acuzat oficial pentru nicio neregulă. Avocatul său, contactat de ICIJ, nu a răspuns oficial.

În 2021, un manager din cadrul PwC a spus unui comitet al guvernului cipriot că, în ultima decadăm firma a ajutat 217 cetățeni străini bogați să devină cetățeni Uniunii Europene prin schema „golden visa”, dar a negat că firma ar fi avut vreo implicare cu „personaje politice”, conform unui raport al comitetului menționat.

David P. Weber, un profesor de contabilitate și expert în infracțiuni economice la Universitatea Salisburry din Maryland, a declarat că profesioniștii din domeniul contabilității au obligația de a se asigura că nu ajută clienții care sunt implicați în afaceri chestionabile sau care beneficiază de pe urma unor relații cu guverne corupte.

Traseul lui Mordașov, „Tancul”

Mordașov, fiul unor lucrători la o moară din oraşul nordic Cherepovets, a ajuns directorul executiv al Severstal la vârsta de 31 de an. Are un stil aparte, de neclintit, iar tocmai de aceea unii îl numesc „Tancul”.

În 2003, tânărul miliardar a încorporat un holding din Cipru, ulterior numit Unifirm, care este o umbrelă a rețelei sale de companii offshore.

Consilierii PwC din biroul din Cipru s-au coordonat cu Trident Trust, din Insulele Virgine Britancie, pentru a ajuta să înființeze entitățile juridice offshore și să le ajute mecanismul să funcționeze.

Aranjamentul – care implică un „senviș” de subsidiare din Insulele Virgine Britanice și o companie-mamă din Cipru cu operațiuni în Rusia și alte țări europene – era unul obișnuit pentru companiile ruse care voiau să ăși reducă taxele fiscale.

Documentele analizate de ICIJ arată că firme offshore din interiorul imperiului lui Morașov „au sifonat” zeci de milioane de dolari către companii care au legături cu cercul intim al lui Putin: Servghe Roldugin, un violoncelist și un prieten vechi al președintelui rus, arată investigația ICJI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată